Hıdırellez: Gül ağacıyla müjdelenen bayram

Hızır ile İlyas peygamberlerin, baharın gelişini müjdeleyen bayramlardan biri olarak kabul edilen Hıdırellez´de, her yıl 5 Mayıs´ı 6 Mayıs´a bağlayan gece bir gül ağacı altında buluştuğuna inanılır.

GÜNCEL 5.05.2020 10:31:17 0
Hıdırellez: Gül ağacıyla müjdelenen bayram

Anadolu´da, dünyada darda kalanların yardımcısı olduğuna inanılan Hızır ile denizlerin hakimi olduğuna inanılan İlyas peygamberlerin yeryüzünde buluştukları gün olarak düşünülen baharın habercisi Hıdırellez, bugün kutlanıyor. Hıdırellez Anadolu, Orta Doğu, Irak, Suriye, Kırım, Azerbaycan ile Balkan ülkelerinde 'bayram' olarak kabul ediliyor.

İnanca göre Hızır ile İlyas, her yıl 5 Mayıs´ı 6 Mayıs´a bağlayan gece bir gül ağacı altında buluşmaktadır. Dolayısıyla bu iki kutsalın buluştuğu günün, temas ettikleri her şeyin de insanlara bereket, kısmet ve sıhhat getirdiğine inanılmaktadır. Dilek dileyenlerin gül dalına, ağaçlara bez bağlaması, dileklerin yazılı olduğu kağıtların akan suya ya da denize bırakılması, hastaların çimenler üzerinde yuvarlanması, o gecenin suyuyla yıkanıp arınmaları bu inanıştan kaynaklanır.

Başkan Savaş dileklerin gerçekleşmesini diledi

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Hıdırellez Bayramı için kutlama mesajı yayımladı.
Başkan Savaş mesajında, “Hıdırellez, Orta Asya, Orta Doğu, Anadolu ve Balkanlar´da kutlanan ve baharın gelişini müjdeleyen bayramlardan biridir. Hıdırellez kültürü bizim topraklarımızda atalarımızdan bize aktarılan anlamlı bir kültürdür. Doğanın uyanışına eşlik eden bugünler aynı zamanda hepimizin en güzel dileklerini Allah´tan niyaz ettiği günlerdir. Bu duygu ve düşüncelerle, bu kültürü sahiplenen herkesin dileklerinin gerçekleşmesi umuduyla, Hıdrellez Bayramı´nı kutlarken baharın gelişini evlerimizde karşıladığımız bugünlerde Hıdırellez´in tüm insanlık için umut olmasını diliyorum. Hızır ve İlyas peygamberlerin buluşma efsanesine konu olan Hatay´ın bir evladı olarak Hıdırellez Bayramı´nın tüm insanlığa sağlık, mutluluk, huzur, kardeşlik, barış ve bereket getirmesini temenni ediyorum” ifadelerine yer verdi.


"Mücbir sebep hali uzatılmalı"

Fatma Şahin'den başkanlara ziyaret

Lütfü Savaş, mesajla veda etti

Nesibe Kuzu, "Pruva"yı yayımladı

İş yükününün hafifletmesini istediler

1 Mayıs, İskenderun'da kutlanacak

23 Nisan'da motosiklet korteji

Bayramda 'uçurtma şenliği'

Parkta 23 Nisan şenliği

Hastane bahçesinde korkutan yangın

Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlandı

Çalışkan'dan Özhaseki'ye: İtiraf yetmez, çözüm üretin!

İş dünyasının talebi 'mücbir sebep'

Belen'de makam koltuğuna Aybüke oturdu

Çocuk başkanlar istemlerini sıraladı

  • BIST 100

    10063,71%-0,19
  • DOLAR

    32,37% -0,14
  • EURO

    34,73% -0,20
  • GRAM ALTIN

    2406,93% -1,14
  • Ç. ALTIN

    3882,72% -0,72