Höyük´te yine ‘toplantı yaptırılmadı´

Arsuz´da krom madeni için istenen ÇED/Halkın Bilgilendirilmesi Toplantısı yurttaşların tepkisi üzerine ikinci kez yapılmadı. Aynı alanla ilgili 18 Mart 2021 tarihindeki toplantıda da tutanak, ´toplantı açılamadan yapılmamıştır, açıl

GÜNCEL 12.01.2022 17:29:19 0
Höyük´te yine ‘toplantı yaptırılmadı´

Sadet Berkyürek/Arsuz

Krommer Madencilik Şirketi tarafından Arsuz´un Hüyük mahallesinde ormanlık alanda ve yaban hayatı gelişme bölgesinde açılacak iki adet krom madeni için ÇED süreci kapsamında planlanan halkın katılım toplantılarından ilki için saat 14.00´da Höyük Mahallesi meydanında biraraya gelen yurttaşlar, toplantının açılmasına izin vermedi. Yanyana iki ruhsatlı saha için ikinci toplantı ise yarın yine aynı alanda, saat 12.30´da yapılacak.

Mahalle sakinleri erken saatlerde toplantı yapılacak alanda bir araya geldi, alana ´Madene Hayır, Yaşama Evet´ yazılı afiş asan, ´Hüyük maden istemiyor´ pankartı açtı.

Tutanağı 2 vekil ve belediye başkanı da imzaladı

Çevre ve Şehircilik Hatay İl Müdürlüğü tarafından ÇED toplantısının yapılamaması üzerine tutulan tutanakta, '... Halkın yoğun tepkisi üzerine toplantı yapılamamıştır. Toplantı açılış konuşması yoğun tepki üzerine yapılamamıştır' ifadesine yer verildi. Tatanağı imzalayanlar arasında toplantının başkanı olan Çevre ve Şehircilik Hatay İl Müdürlüğü Şube Müdürü Ulvi Küçük ile Hatay Milletvekili Mengüllüoğlu, adana Milletvekili Oruç, Arsuz Belediye Başkanı Asaf Güven, Hüyük Mahalle Muhtarı Rıdvan Dural da bulundu.

Toplantıya HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, TİP Hatay Milletvekili Barış Atay Mengüllüoğlu, Arsuz Belediye Başkanı Asaf Güven, siyasi parti temsilcileri, belediye meclis üyeleri, Arsuz Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. İskenderun Sayek, çevre mahalle muhtarları ve çevreciler katıldı.

“Doğanın katledilmesine karşıyız”

Bölgede krom madeni istemediklerini belirten Höyük mahallesi muhtarı Rıdvan Dural, 'Geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlayan köylülerin hepsi birer emekçidir. Ormanlar ve su kaynakları hayatın can damarıdır. Can damarımız olmazsa nasıl hayatta kalırız, nasıl soluk alabiliriz? Hüyük mahallesi halkı başta olmak üzere tüm mahalle sakin- leri doğanın, ormanın ve su kaynaklarının tahrip edilmesine, kirletilmesine, yok edil- mesine karşıyız” dedi.

“Proje, bölgede 5 bin insanın hayatını olumsuz etkileyecek'

Maden projesinin bölgede 5 bin insanın hayatını olumsuz etkileyeceğini belirten HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, bölgedeki fay hattına da dikkat çekti. Oruç, 'Kullanılacak dinamitler buradaki fay hattını faaliyete geçireceğine dair kanı var. Tarım ve orman arazilerini ortadan kaldıracağına inanılan maden, halk tarafından istemiyor. Bizler de Hüyük halkıyla dayanışma içinde olacağız' değerlendirmesini yaptı.

Arsuz Belediyesi: Bilgi verilmedi

Arsuz Belediye Başkanı Asaf Güven de bölgede maden arama çalışmalarının doğal yaşamı tahrip ettiğine dikkat çekti, yöre halkının yanında olduklarını söyledi. Başkan Güven, “Arsuz doğa harikası bir yer. Bu doğa harikası yeri de bazı güçler bozmak için uğraşıyor. Türkiye´nin her yerinde benzer durumlar çıkıyor. Belediyeye hiçbir bilgi verilmeden, kapalı kapılar arkasında bazı kararla alınıyor. Biz burada neler ola- cağına dair bilgileri dışarıdan alıyoruz. Böyle baktığınız da arkasında bir olumsuzluk olacağını zaten düşünüyorsunuz. Doğayı bozmak, hepimize zarar verir. Sadece Hüyük Mahallesine, Arsuz´a, Hatay´a değil tüm Türkiye´ye zarar veriyor. Görüyorsunuz iklim değişiyor. Onun için halk doğasına sahip çıkıyor. Burada halk maden istemiyoruz dedi. Hiçbir çalışma, hiçbir bilgi istemiyoruz dedi. Bizi doğamızla başbaşa bırakın dedi. Arsuz halkı, özellikle de Hüyük halkı buradaydı. Biz de belediye olarak buna karşıyız. Bu halkın arkasındayız. Arsuz´un doğasının korunması, doğasının güzelliğinin devam etmesi için hep beraber demokratik bir şekilde mücadele edeceğiz. Maden istemiyoruz” diye konuştu.

/resimler/2022-1/12/2153347133274.jpg

/resimler/2022-1/12/2154354041807.jpg

/resimler/2022-1/12/2155409212827.jpg


C. Atalay, TİP'in 5 ilçedeki adaylarına oy istedi

VP Hatay adayı Hadimoğulları: Seçimler, eşit koşullarda yapılmıyor

Erkan Baş: "Yoksul daha yoksul, zengin daha zengin oldu"

"Yeni İskenderun'u inşa etmeye sayılı günler kaldı"

Duduoğlu gençlerle görüştü

"Yönetimimizde muhtarların mahallelerle ilgili sorunları kalmayacak"

Bayır Bucak Türkmenlerinden Ceylan'a destek ziyareti

Emekli, seyyanen 12 bin lira zam istedi

"Hatay’ı yatırım ve istihdam cenneti haline getireceğiz"

"Şehri daha yaşanabilir kılacağız"

"Önceliğimiz depremzedeleri konut sahibi yapmak"

“İskenderun'u yaşanabilir hale getireceğiz”

EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Karaca: Bu seçim, Hatay halkının hayatta kalma seçimidir

“İnsanlar hala yarını göremiyor”

Akbay ailesinin acısı

  • BIST 100

    9079,97%3,1
  • DOLAR

    32,36% 0,16
  • EURO

    34,95% -0,30
  • GRAM ALTIN

    2324,05% 0,21
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00