HTO: Kamusal sağlık hizmeti güçlendirilmeli

Görev bölümünü gerçekleştiren HTO´nun yeni yönetimi, salgın döneminde hekimlerin zor koşullarına dikkat çekti.

SAĞLIK 22.07.2020 16:21:53 0
HTO: Kamusal sağlık hizmeti güçlendirilmeli

Geçtiğimiz günlerde yapılan genel kurulla yeni yönetimini belirleyen Hatay Tabip Odası (HTO) yönetimi, dünya ve ülkemizin Covid-19 salgınında çok zor bir süreçten geçtiğini, bu süreçte hekimler ve tüm sağlık çalışanlarının çok zor koşullarda görev yaptığını, bunu sürdürmeye devam ettiğini belirtti ve 'Bugüne kadar 25´ü hekim olmak üzere 45 sağlık çalışanı yaşamlarını kaybetti' dedi.

Dr. Sadık Nazik´in başkanlığını yaptığı Hatay Tabip Odası yönetiminde sekreterliği Ufuk İyigün, muhasipliği Metin Değirmenici, veznedarlığı Cevat Aşkar üstlenirken, YK üyeliklerini de Şermin Meriç Yapar, Banadır Amaç ve Doğal Dalgıç yapıyor.
HTO yönetimi, düzenlediği basın toplantısında, kamusal sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesini istedi.

“Odalar işlevsizleştirilme niyeti sürüyor”

HTO Başkanı Nazik, 'Dünya ve ülkemiz Covid-19 salgınıyla çok zor bir süreçten geçiyor. Bu süreçte meslektaşlarımız ve tüm sağlık çalışanlarımız çok zor koşullarda görev yaptı ve yapmaya devam ediyor. Bugüne kadar 25´ü hekim olmak üzere 45 sağlık çalışanı yaşamlarını kaybetti. Hepsinin aziz hatırası önünde saygıyla eğiliyoruz. Bakanlığın Nisan ayı sonlarında açıkladığı rakamlara göre 8.000 civarında sağlık çalışanı enfekte olmuşken bugünlerde bu rakamın daha da arttığı aşikardır. Buna rağmen hiçbir meslektaşımız hastalara yardımdan kaçınmamıştır. Ama buna rağmen sağlıkta şiddet hala bütün hızıyla devam etmektedir. Ülkemizde pandemi süreci devam ederken, her gün 1000 civarı yeni hasta tespit edilip, 20 civarı insanımızı kaybederken, insanlar ekonomik krizle mücadele edip geçim sıkıntısı ve işsizlik ile boğuşurken, hükümet sanki en büyük sorun meslek odalarının seçim sistemiymiş gibi meslek odalarını bölme ve işlevsizleştirme peşindedir. Dayanağını anayasadan alan ve kanunla kurulmuş olan meslek odalarının etkisizleştirilmesi, halkın ve meslektaşlarının yanında olmasının engellenmesi toplumun bilimsel bilgiye erişiminin önüne kurulan bir settir” dedi

Ticarileşme ve dönüşüme dikkat çekildi

TTB ve tabip odalarının yıllardır sağlığın ticarileştirilmesi ve hükümetlerin uyguladığı ´sağlıkta dönüşüm programı´nın karşısında durduğuna dikkat çeken Nazik, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Tüm dünyada ve ülkemizde pandemi süreci gösterdi ki, kamusal sağlık politikalarını uygulayan ülkeler başarılı olurken, sağlığı özelleştiren ülkelerde hasta ve ölü sayısının çok olduğu görülmüştür. Bir kişinin hasta olmadan önce eğitilmesi ve korunması en önemli önceliğimizdir. Bu durum yıllardır savunduğumuz koruyucu sağlık sisteminin özneleridir. Sağlık hizmeti herkese eşit, ulaşılabilir, nitelikli ve parasız olmalıdır. Birinci basamakta hizmeti yürüten hekimlerin ihtiyaç ve beklentilerini karşılayarak, gerçek bir koruyucu hekimlik uygulamasına geçilmelidir. Aile hekimleri her geçen gün farklı angaryalarla karşılaşırken, performans uygulamasını üzerlerinde bir tehdit unsuru olarak görmektedirler. Aile hekimlerinde tükenmişlik ve yaptığı işten mutsuzluk her geçen gün artmaktadır. İlçe sağlık müdürlüğünde çalışan hekimlerin bir iş tanımı yoktur. Bir ay içerisinde farklı görevlendirmeler yapılabilirken, hasta bakma hakları ellerinden alınmıştır. İş sağlığı ve güvenliği yasası ile amaçlanan iş kazalarının ve meslek hastalıklarının önlenmesi, çalışanlara sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamı sunulmasıdır. Oysa yaptırımların yeterince uygulanmaması nedeniyle pek çok iş kazası yaşanmakta ve çalışanlar hayatlarını kaybetmektedir. İş sağlığı profesyonellerinin sadece devlet tarafından istihdamının sağlanması işverenlere yaptırımı artıracaktır. İkinci basamakta yani devlet hastanelerinde mesleki onurunu hiçe sayan, hekimler arası eşitsizliğe ve huzursuzluğa yol açan performansa dayalı ek ödeme sistemi kaldırılmalıdır. Branşlar arası farklı ödeme uygulamaları iş barışını bozmaktadır. Sermaye sahiplerini daha da zenginleştiren, hekimleri kölelik sistemine mahkum edip devlet hastanelerini şirketlere dönüştüren şehir hastanesi aldatmacasından vazgeçilmelidir. Hekimler arası dayanışmayı sağlayacak, hekimlerin hastalarını karşılıklı tartışabileceği fiziki mekanların oluşturulması sağlanmalıdır.”

Sağlık hizmetleri için önerileri paylaştı

Sağlık hizmetlerinin ulaşılabilir olması açısından maliyeti çok yüksek ve hasta garantili devasa hastaneler yerine, her ilçede orta ölçekli hastaneler önerisinde de bulunan Nazik, üniversitelerin bütünüyle piyasa koşullarına terkedildiği, öğretim üyelerinin mesleki özerkliğinin yok edildiği eleştirisinde bulundu. Üniversitelerin bir şirket yönetimi zihniyetinden çıkarılıp, asistan ve öğrenci yetiştiren, bilimsel bilginin ön planda olduğu kurumlara çevrilmeleri talebini de dile getiren Nazik, şunları kaydetti: “Öğretim üyelerinin ve asistanların özlük hakları düzeltilmelidir. Hekimlik değerlerinin ve halkın sağlık hakkının öncelendiği, barışın egemen olduğu, özgür, adil, demokratik bir ülkede yaşama herkes için en önemli talebimizdir. Hatay Tabip Odası olarak İnsanca çalışma koşulları, çalışırken ve emeklilikte insanca ücret, iş güvencesi, sağlık hakkı, iyi hekimlik ve nitelikli sağlık hizmeti için mücadeleye etmeye ve hekimlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Şiddet ile ilgili çıkan yasanın yetersiz olduğunu biliyor ve bunun geliştirilmesi için çalışmalar yapmayı kendimize görev kabul ediyoruz.'


Anahtar Kelimeler: hto hatay tabip odası

C. Atalay, TİP'in 5 ilçedeki adaylarına oy istedi

VP Hatay adayı Hadimoğulları: Seçimler, eşit koşullarda yapılmıyor

Erkan Baş: "Yoksul daha yoksul, zengin daha zengin oldu"

"Yeni İskenderun'u inşa etmeye sayılı günler kaldı"

Duduoğlu gençlerle görüştü

"Yönetimimizde muhtarların mahallelerle ilgili sorunları kalmayacak"

Bayır Bucak Türkmenlerinden Ceylan'a destek ziyareti

Emekli, seyyanen 12 bin lira zam istedi

"Hatay’ı yatırım ve istihdam cenneti haline getireceğiz"

"Şehri daha yaşanabilir kılacağız"

"Önceliğimiz depremzedeleri konut sahibi yapmak"

“İskenderun'u yaşanabilir hale getireceğiz”

EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Karaca: Bu seçim, Hatay halkının hayatta kalma seçimidir

“İnsanlar hala yarını göremiyor”

Akbay ailesinin acısı

  • BIST 100

    9079,97%3,1
  • DOLAR

    32,36% 0,16
  • EURO

    34,95% -0,30
  • GRAM ALTIN

    2324,05% 0,21
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00