“Huzur içinde ülkelerine göndermek istiyoruz”

Suriye´de gelinen son aşamada mutlak bir barışın imzalanmadığını ve Suriye´nin bütünlüğünün korunmadığını belirten Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, “Yekpare bir devlet anlayışının oturmadığından dolayı T

GÜNCEL 28.10.2019 10:16:46 0
“Huzur içinde ülkelerine göndermek istiyoruz”

Orhan Yıldız/SES

“Suriyeli vatandaşlarımızı biz misafir ettik ama huzur içinde de kendi ülkelerine göndermek istiyoruz” diyen Savaş, 8 yıldır yapılması gerekenin Suriyeli göçmenlerin Türkiye içine dağılmadan sınırda güvenli bir bölgelerin oluşturularak orada yerleştirilmeleri olduğunu kaydetti.
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, katıldığı televizyon programında Suriye´deki gelişmeleri ve bölgeye yansımalarını değerlendirdi. Suriyeli göçmenlerin güvenli bir bölgede yaşamlarını sürdürebilmesi için önlemler alınmasının şartını vurgulayan Başkan Savaş, “8 yıldır yapılması gereken ilk asama Suriyelilerin burada yerleşmeden sınırda güvenli bir bölgelerin oluşturularak orada yerleştirilmeleriydi. Suriyelilerin yasam standartlarını yüksek bir şekilde sağlamak, eğitim, kültürel faaliyetler ve çalışma ortamlarının sağlanması gerekirdi. Şuan da Türkiye´nin sadece harcamış olduğu milyar dolarlar var. Biz onlara bu imkânları sunmuş olsaydık durum bu şekilde olmazdı” diye konuştu. Kentin belediye başkanı olarak kritik günlerde Hatay halkı adına söylenmeleri gerekenleri söylemek zorunda olduklarını, doğruları söylemeyi ve yapmayı sürdüreceklerini ifade eden Savaş, “Suriyeli misafirlerimiz bizim din kardeşimizdir, komşumuzdur ama yüzyıla yakındır süredir ikimiz ayrı devletiz. Suriyeli vatandaşlarımızı biz misafir ettik ama huzur içinde de kendi ülkelerine göndermek istiyoruz. Bu şekilde yasadığımız zaman demografik, sosyolojik ve psikolojik açıdan gerilere gitmeye başladık. Gençlerimizin ve çocuklarımızın gelecekle ilgili kaygıları oluşmaya başladı. Bir an önce bu kaotik ortamın bitmesini istiyoruz” diye konuştu.
Hatay´daki huzur ortamını bozmaya yönelik müdahale girişimlerinin engellendiğini de sözlerine ekleyen Başkan Savaş, Zeytin Dalı Harekatı dolayısıyla 5 AKP´li belediyeye 30 milyon lira aktarılmasına karşın Hatay Büyükşehir Belediyesi´nin gözardı edilmesini eleştirdi. Savaş, şunları söyledi: “Afrin bölgesinde iş makinelerimiz çalıştı ve hep hazır halde bulunduk. Bu kadar yardım etmemize rağmen medya grubu bizi görmezden geldi. Milli hadiselerde siyaset yapılmaz. Hatay halkının parası ordumuza helal olsun. Biz farklı bir siyasi parti tarafından temsil ediliyor olabiliriz ama Hatay halkını Türk Milleti adına temsil ediyoruz.”


“İktidar temsilcisi gibi davranıyor”
Satış kararıyla ilgili AKP grubunun karşı çıktığı eski otogarla ilgili eleştirileri de yanıtladığı programda Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Esnaf Odası Başkanının konuyla ilgili ‘iktidar temsilcisi´ gibi davrandığını savundu, iktidar temsilcilerine ise ‘önce aynaya baksınlar´ dedi. Eski otogar alanında otel ve işyeri açılmasını hedeflediklerini anlatan Başkan Savaş, esnafın ise mağdur edilmeyeceği sözünü verdi. Eski otogar alanında yapılacak çalışmanın 14 ayda tamamlanabileceğini sözlerine ekleyen Başkan Savaş, “Buradaki amacımız bir otel ve iş yeri açmak. Çünkü ihtiyacımız olan şeyler bunlar. Ayrıca esnafımızın sıhhi şartlarda iş yerlerinin olmasını ve vatandaşlarımız ile şehrimize gelecek turistlere hizmet etmesini sağlamak. Ancak esnaf odası başkanı esnafın şartlarının iyileştirilmesini konuşmak yerine iktidar temsilcisi gibi davranıyor” diye konuştu.
Çalışmalarda engellendiklerini, 3 yıldır bekletildiklerini söyleyen Başkan Savaş, “İktidar mensupları önce aynaya bakacak. Ben kentsel dönüşüm yapmak için üç yerde çalıştım, bir Armutlu ve çevresi, ikincisi 107 dönümlük otogar, eski sanayi sitesi ve hal, üçüncüsü ise Bağrıyanık´ın bütünü. Çevre ve şehircilik bakanlığı Armutlu´nun ekonomik anlamda olmayacağını ama diğer ikisinin olacağını söyledi. Öncelik dağ bandında, çünkü Kurtuluş Caddesi´ni trafiğe kapatmak ve eski hüviyetine büründürmek istiyoruz. Kurtuluş ve İzmir Caddeleri arasında iki paralel cadde açmak istiyoruz. Bunu yaparsak Kurtuluş Caddesi´ni yayalaştırma şansımız artar. Bununla ilgili bakanlıkla ve eski Bakan Mehmet Özhaseki ile defalarca görüştüm. Ancak 3 yıldır bizi bekletiyorlar” şeklinde konuştu.
Eski otogar alanındaki iş yerlerinde kiracı olan esnaflarla ilgili de açıklamalarda bulunan Başkan Savaş, “Esnafımızın gönlü rahat olsun. Onları mağdur edecek bir şey yapmıyoruz” dedi.


Savaş´tan Yeloğlu´na;
“Neredeydiniz?”
Eski otogar alanıyla ilgili satış kararında ‘yasalara aykırılık var´ diyen AKP İl Başkanı Mehmet Yeloğlu´nu da yanıtlayan Başkan Savaş, şunları söyledi: “Arkadaşlar burayı “Sattırmayız” diyor ancak ülkedeki fabrikalar 60 milyar dolara tek tek satılırken neredeydiler? Bunları Cumhuriyet Halk Partisi satmadı. En son tank palet fabrikamız satıldı. Tamamen milli olması gereken kurumumuz yabancılara satıldı. 40 milyar dolar da Suriyeliler için harcandı. 100 milyar dolara binlerce fabrika açılırdı. İşsizlik bitmiş olurdu. Her 3 kişiden 1´i işsiz. Onun için kim ne koşuyorsa iyi düşünerek konuşmalı.”


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19