İBB’nin iştiraki KİPTAŞ’tan Hatay’a barınma alanı

İBB, 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinde felaketi yaşayan Hatay’da 201’i konut ve 21’i ticari toplam 222 birimden oluşan ‘KİPTAŞ Antakya Geçici Barınma Alanı’nı hizmete açtı.

HATAY 28.08.2023 18:30:00 0
İBB’nin iştiraki KİPTAŞ’tan Hatay’a barınma alanı

HBB- İBB koordinasyonunda KİPTAŞ ve İBB ilgili birimlerinin desteğiyle kurulan Antakya Geçici Yaşam Alanındaki 201 konutun anahtarları törenle depremzedelere teslim edildi.  201’i konut, 21’i işletme olmak üzere toplam 222 birimden oluşan ve altyapıyla inşa edilen geçici yaşam alanı içerisinde kreş, yaşlı bakım merkezi, kütüphane, sağlık merkezi, çocuk oyun alanı, basketbol ve voleybol sahasıyla ticari birimler bulunuyor. 

Yaklaşık 1000 kişinin yaşayacağı alanın Hatay Büyükşehir Belediyesi’ne devri için düzenlenen törende konuşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Ne yazık ki, kötü sistemin kurguladığı şehirlerimiz, bizi bu hale getirdi. Ders çıkartmalıyız. Biz de kentlerimizin önünü açan, şehirlerimizin önünü açan, şehirlerimizi kuvvetlendiren, güçlendiren yöneticiler olmak zorundayız” dedi. 

6 Şubat depremlerinin ardından AFAD’ın İBB’yi ağır hasar alan Hatay ile eşleştirdiğini hatırlatan İmamoğlu, “O günden, o andan itibaren burada bulunduk. Hatay'ın yaralarının hızla sarılması için, şehrin yeniden yapılanmasına varacak olan sürece kadar bütün aşamaları tek tek, bilimsel, teknik açıdan inceleyerek, Hatay Büyükşehir Belediyemiz ve Sayın Başkanımızla iş birliği yaparak, süreci takip ettik ve koordine ettik. Çok büyük acıların yaşandığı bu süreçte, vatandaşlarımıza destek olabilmek için özveriyle, sorumlulukla çalıştığımız gibi, bundan sonra da çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

“BİR MAHALLE ÜRETTİK”

“Biz burada nasıl bir şey yaptık” diyen İmamoğlu, “Sadece prefabrik konutları yan yana dizmedik. Aynı zamanda planlı bir şekilde oluşturduğumuz altyapısını, buranın yağmuruna, çamuruna, suyuna, seline, baskınına tedbirleri alınmış şekilde inşa ettiğimiz gibi, elektrik ve diğer altyapılarına varıncaya kadar tedbirlerini aldık. Aynı şekilde burada bir yaşam alanı oluşsun diye köy kahvesinden terziye, kırtasiyeden züccaciyeciye, fırından berbere, çamaşırhaneden marketine varıncaya kadar esnafımızın da çalışıp üretebileceği alanlar var ettik. Yine yaşlı bakım alanı, kütüphanesi, sağlık birimi ve kreşin de olacağı bir merkezi burada yaptık. İşte bütün bu kavramlarıyla, aslında bir mahalle ürettik. Bu minik mahallelerin sayısının artması, fedakar, canım insanlarımızın daha dayanıklı, daha metanetli olmalarını sağlayacaktır” şeklinde konuştu. 

27. DÖNEM CHP MİLLETVEKİLLERİNE TEŞEKKÜR ETTİ

Projede emeği geçen kişi, kurum ve kuruluşlara teşekkürlerini ileten İmamoğlu, şu hatırlatmada bulundu: 

“Bu işe ilk başladığımızda, o dönemde şunu hatırlatmak isterim: ‘Biz de ne yapabiliriz’ diye konuşan Cumhuriyet Halk Partisi Türkiye Büyük Millet Meclisi milletvekili grubumuz, o dönemde bir çalışma yapmıştı kendi içerisinde. Dün gibi hatırlıyorum. Beni aradılar. O zamanki Grup Başkanvekillerimiz Sayın Engin Altay, Sayın Özgür Özel ve Sayın Engin Özkoç liderliğinde bir çalışma yürütmüşlerdi. Ve bir para toplamışlardı milletvekillerimiz. Beni çok kıymetli dostum Sayın Engin Altay aradı. Dedi ki, ‘Bir para topladık. Bununla bir konteyner ihtiyacını karşılamak istiyoruz o bölgede.’ Dedim, ‘Başkanım konteyner ihtiyacı var, tamam ama biz zaten konteyner ve çadır sirkülasyonu sağlıyoruz. Biz, böyle bir hayırlı işe başlıyoruz. Gelin siz bu temelin ilk harcını atın.’  Dolayısıyla burada CHP’nin, TBMM 27. döneminin milletvekillerinin de tek tek aktardıkları bağışları vardır. Ben diğer kurum ve kuruluşlara teşekkür ettiğim gibi, o dönemde bu işe katkı sunan milletvekillerimize de ayrıca teşekkür ediyorum. Hayırlı bir işe imza atmış oldular.”

“HATAY'I GEÇMİŞTEKİ RENGİNE, AHENGİNE HEP BİRLİKTE KAVUŞTURACAĞIZ”

Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin de kısıtlı olanaklarına rağmen sürece destek verdiğinin altını çizen İmamoğlu, şunları söyledi:

“Umut ediyoruz ki, Hatay'ı o geçmişteki rengine, ahengine hep birlikte kavuşturacağız. Evet bu bir zaman alacak. Bunu bilelim. Bana dertlenen, Başkanıma dertlenen, derdini anlatan, bazen bize kızan, sızlanan bütün vatandaşlarımızın, bütün dertleri, bütün sızlanmaları, bütün kızgınlıkları başım üstüne. Biz bunları öyle dinleyeceğiz, öyle kabul edeceğiz ve ağzımızdan ‘gık’ bile çıkmayacak. Sabırla dinleyeceğiz, sabırla kucaklaşacağız. Dertleşeceğiz, üzüleceğiz, ağlayacağız ama milletçe ayağa kalkacağız. Türkiye, genelde de bir ekonomik zorluk, sıkıntı yaşıyor ama buranın acısıyla kıyaslanmaz. Buradaki insanlarımız, çok acılarla, belki kendilerini çok dibe vurmuş hissediyorlar. Sevgili Hataylı hemşehrilerim, güzel evlatlarımız, güzel kızlarımız, güzel oğullarımız. Sizlerin yaşam standartlarını biz, milletçe, oradan alıp, tekrar en az bizim seviyemize kadar çıkartmadıkça, Allah bizim gözümüze uyku vermesin, bize huzur vermesin. Hep beraber bunu ayağa kaldıracağız. Bu, milletimizin, devletimizin bütün kurumlarımızın, hepimizin bu bölgeye borcudur. Bunu başaracağız. Yüreğinizdeki umut, kalbinizdeki umut, geleceğe dair o iyi düşünceler, asla ve asla azalmasın. Zorlukları yaşıyoruz. Bundan sonra bu zorlukların yaşanmaması adına da yoğun tedbirler almak, insana değer vermek zorundayız, insanımıza saygı duymak zorundayız. Bizler, yöneticiliğimizi ancak bu şekilde olgun bir hale getirebiliriz.”

SAVAŞ: “HEPİMİZİN GÖZÜNÜN IŞILDAYACAĞI GÜNLER YAKINDA”

HBB Başkanı Savaş da konuşmasında, “Depremin ikinci aşamasındayız. Yaraları, orta vadeli sarma aşamasındayız. Tabii ki bu aşamada, belediye başkanlarımız içerisinde en çok Hatay'a destek vererek, Hatay'ın yanında olan ve birçok programı bizimle birlikte yürüten Sayın İmamoğlu ve ekibine çok teşekkür ediyorum. Bugün de o hizmetlerden bir tanesini açıyoruz. 201 tane ailemize, gerçekten de mağdur olan, depremde hayatını kaybeden yakınları olan engellisi, yaşlısı, çocuğu çok olan insanların daha çok barınacağı, bu barınma merkezimizin hepimize hayırlı olmasını temenni ediyorum ve bir an önce de bu geçici konutlardan tekrardan kalıcı konutlara, sağlam ve sağlıklı konutlara geçiş için de temennide bulunmak istiyorum. Sadece temenni değil, hiç merak etmeyin, daha sağlıklı ve daha güçlü bir Hatay'ı hep birlikte oluşturacağız. Depremin 10’ncu gününden itibaren buna çalışıyoruz. Hepimizin gözünün ışıldayacağı günler yakında diyorum” ifadelerini kullandı. 

KURT: “ÖRNEK BİR İŞE İMZA ATTIĞIMIZI DÜŞÜNÜYORUZ”

İnşa ettikleri barınma merkeziyle ilgili bilgiler paylaşan KİPTAŞ Genel Müdürü Kurt ise, “Projemizde kreş, sağlık ocağı, çocuk oyun alanı, yaşlı bakım merkezine kadar her türlü sosyal donatı alanları düşünülmüştür. İnsanlarımıza hizmet edecek ticari birimlerin yanı sıra, alt birim olarak köy kahvesi, kırtasiye gibi alt ticari birimleri de projemizde düşündük. Projemizi tasarlarken, asıl olarak afet yaşayan vatandaşlarımızın yalnızlıklarına dokunmaya çalıştık. Sosyalleşebilecekleri, komşuluk ilişkilerini geliştirebilecekleri, acılarını bir nebze unutabilecekleri bir tasarıma yer verdik. Afet sonrası yapılması gereken örnek bir işe imza attığımızı düşünüyoruz. Umarım bu proje, bir nebze depremzedelerin yarasına merhem olur ve Türkiye'de yapılacak diğer uygulamalarda örnek alınır” şeklinde konuştu. 

DEPREMZEDE ERTUĞRUL’DAN PİYANO RESİTALİ 

Konuşmaların ardından İmamoğlu; sembolik olarak seçilen Gülcan Yılmaz, Vesile Özlem Güncü, Yahya Sağıroğlu ve Süheyl Kızıldağ adlı depremzedelere anahtarlarını teslim etti. İmamoğlu, Savaş ve beraberlerindeki heyet, hizmete giren alanda incelemelerde bulunarak, depremzedelerin sorunlarını dinledi. Depremzede Gök ailesinin barınacağı geçici konuta misafir olan İmamoğlu ve Savaş, evin özel gereksinimli oğlu Ertuğrul Gök’ün piyano resitalini dinledi. İmamoğlu, aynı zamanda yüzücü olan Ertuğrul’un, İBB Spor Kulübü’nde ağırlanması talimatını verdi. İmamoğlu, öğle yemeğini de İBB’nin Antakya’da kurduğu Afet Koordinasyon Merkezi’nde çalışanlarla birlikte yedi ve mesai arkadaşlarına bir teşekkür konuşması yaptı. 

İBB MECLİSİ ONAY VERDİ

İBB Meclisi’nden 12 Nisan’da geçen karar uyarınca, İmamoğlu ve Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş arasında protokol imzalanmıştı. 21 Nisan’da, Antakya’daki İBB Afet Koordinasyon Merkezi’nde imzalanan protokol uyarınca; İBB’nin depremlerle sarsılan Hatay’da yaklaşık 1000 kişinin yaşayabileceği geçici konutlar yapması, içme suyu, kanalizasyon ve elektrik altyapısını onarması kayıt altına alınmıştı. İBB Meclisi’nin oy birliğiyle aldığı kararla, tüm bu çalışmalar için Hatay Büyükşehir Belediyesi’ne 62,5 milyon liralık nakdi yardım yapılması karara bağlanmıştı. Önceki dönemde TBMM çatısı altında görev yapan CHP milletvekilleri de projeye maddi katkıda bulunmuştu. 

CHP Parti Meclis Üyesi Seyit Torun, CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, CHP Hatay İl Başkanı Hakan Tiryaki ile birlikte çok sayıda davetli ve hak sahiplerinin katıldığı törenle açılan Antakya Geçici Barınma Alanı, 201 konut ile 21 ticari olmak üzere 222 birimden oluşuyor. Geçici barınma alanı içerisinde; kreş, yaşlı bakım merkezi, kütüphane, sağlık merkezi, çocuk oyun alanı, basketbol ve voleybol sahası, idari alanın yanı sıra buradaki esnafın da hizmet vereceği köy kahvesi, kırtasiye, tuhafiye, terzi, züccaciye, lostra, pasta, fırın, manav, market, kasap, berber, kuaför, kütüphane, kitap kafe ve çamaşırhane gibi ticari birimler bulunuyor.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19