İhaleler, yapı denetimleri ve izinler araştırılsın!

TMMOB İskenderun İKK Sözcüsü Murat Durukan, Hatay’da depremde yıkımın boyutlarını arttıran nedenleri irdelemeyi sürdüreceklerini belirtti.

HATAY 27.02.2023 13:39:00 0
İhaleler, yapı denetimleri ve izinler araştırılsın!

6 Şubat’ta Kahramanmaraş Pazarcık’ta başlayıp eş zamanlı olarak Hatay’da devam eden 7.7 ve 13:24’te Kahramanmaraş Elbistan merkezli 7.6 büyüklüğündeki depremlerde yıkımın boyutlarının araştırılması istendi.

TMMOB İskenderun İlçe Koordinasyon Kurulu Dönem Sözcüsü, Makine Mühendisleri Odası İskenderun Temsilcilik Başkanı Murat Durukan, Hatay’da yeni yapılan hastaneler ve kamu binalarının bile yıkıldığına işaret ederek “Bu da gösteriyor ki doğru yapılandırılmamış bir deprem yönetmeliği, yapı denetimlerinin kamu yararına çalışan kurumlardan alınıp, özelleştirilmesi birer etken olmuştur. Bu nedenle bu binaların ihalelerinin, yapı denetimlerinin ve izinlerinin araştırılması elzemdir” dedi.

“Gözünü kâr bürümüş yandaş müteahhitlere göz yumulması, bilimsel bir yapılaşma olmaması yıkımın boyutunu arttırmıştır” diyen Durukan, bu konuyu irdelemeyi sürdüreceklerini vurguladı. Hatay’da yıkımın bu denli büyük olduğu 3. günden itibaren anlaşılabildiğini de kaydeden Durukan, şunları belirtti: “Burada yıkımın bu denli büyük olmasının nedenleri iyice araştırılmalıdır. Hatay’da yeni yapılan hastaneler ve kamu binaları bile yıkıldı. Bu da gösteriyor ki doğru yapılandırılmamış bir deprem yönetmeliği, yapı denetimlerinin kamu yararına çalışan kurumlardan alınıp, özelleştirilmesi birer etken olmuştur. Bu nedenle bu binaların ihalelerinin, yapı denetimlerinin ve izinlerinin araştırılması elzemdir. Daha öncede ısrarla belirttiğimiz gibi gözünü kâr bürümüş yandaş müteahhitlere göz yumulması, bilimsel bir yapılaşma olmaması yıkımın boyutunu arttırmıştır. Buna göz yuman, rant için sağlıksız imar planlarına izin veren ve yıkıma ortak olan hükümet, ilgili bakanlıklar, belediyeler hesap vermelidir. Bu konuları irdelemeye devam edecek ve tek bir yurttaşımızın burnu kanamayacak bilimsel bir yapılaşma olana kadar TMMOB tüm bileşenleri ile mücadelesini verecektir.”

Depremin 21. gününde geçici barınma borunun hala çözülememiş olmasını eleştiren Durukan, şu değerlendirmeyi yaptı: “Hatay’da binaların büyük bir çoğunluğunun hasar görmesi nedeniyle kiralık ev sorunu da baş göstermiştir. Bu nedenle barınma sorununun kalıcı olarak çözümü acil ve gereklidir. Yeniden inşa sürecinde vatandaşlarımızın hak kayıpları yaşamaması ve doğru bilgilendirilmesi elzemdir. Yıkılan veya zarar gören evlerin/şehrin yeniden inşası, rant uğruna alelacele kararlarla yapılıp yeni sorunlar yaratabilir. Yeniden inşa edilecek şehrimiz sadece beton binalar olarak görülmemeli eski dokusu korunarak yapılmalıdır. Kentimiz deprem bölgesindedir. Bu nedenle hedefimiz bu riski bilerek ve göz önünde bulundurarak dirençli şehirler inşa edilmesini sağlamaktır. Dirençli şehir, şehrinde hiçbir kriz veya riske maruz kalmayan değil, her ne sebeple olursa olsun beklenmedik biçimde ortaya çıkan durumlar karşısında hazırlıklı olan ve rasyonel çözümler üretebilen şehirlerdir. Dirençli şehir ile ilgili planlama faaliyetine başlayacağımız ilk nokta kuşkusuz zemin olmalıdır.”


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19