İHD: Mahpusların hasta hakkı korunmalıdır

İnsan Hakları Derneği İskenderun Şube Başkanı Coşkun Selçuk, “Cezalandırma sistemi insan haklarıyla bir bütünlük içinde olmalıdır.

GÜNCEL 28.10.2019 10:35:34 0
İHD: Mahpusların hasta hakkı korunmalıdır

 

İskenderun/SES
 Demokratik sistemlerde mahkûmlar, yaşamlarıyla ilgili hiçbir söz hakkına sahip olmayan, sindirilmeleri, hiçleştirilmeleri gereken bireyler olarak görülemez” dedi.

İlk kez 1981 yılında Dünya Tabipler Birliği Genel Kurulu´nda yayınlanan Lizbon Bildirgesi ile vurgulanan, Türkiye´de de 1998 yılında kabul edilen 26 Ekim Hasta Hakları Günü dolayısıyla düzenlediği basın toplantısında İHD Şube Başkanı Coşkun Selçuk, cezaevlerinde bulunan mahpusların koşullarına ve sağlık hakkına ulaşmada yaşanan zorluklara dikkat çekti. Şube binasındaki toplantıda Başkan Selçuk, 220 bin kapasiteli cezaevlerinde bugün 280 bin mahpusun kalıyor olmasının mahpusların sağlık hakkı açısından başlı başına bir sorun oluşturduğunu söyledi. Halen Türkiyeki hapishanelerde 457´si ağır olmak üzere 1334 hasta mahpus bulunduğunu tespit ettiklerini de sözlerine ekleyen Selçuk, şunları kaydetti: “Hastanelerde haftada 2 gün ve yarım gün gelen bir doktor ve kısıtlı tutulan personel ve teçhizat imkânlarıyla ölümlere adeta davetiye çıkarılmaktadır. Ağır hasta mahpusların, hastalıklarının son dönemlerine gelmelerine rağmen tahliye edilmemeleri cezaevlerinde trajik sonuçlara yok açmakta ve birçok ölüm meydana gelmektedir. Adli Tıp Kurumu tahliye kararlarını siyasi bir tutum izleyerek vermiyor. Tam teşekküllü hastanelerin vermiş oldukları raporlar Adli Tıp Kurumu tarafından kabul görmüyor. Büyük bir sorun olan ve kamuoyunun vicdanını kanatan hasta mahpusların yaşamış oldukları sorunlar çözüm üretilmeden ortada durmaktadır. Teşhis ve tedavisi yapılmadan adeta işkence çektirilen, hapishanede hayatını kaybeden ya da ölümüne ramak kala bırakılıp kısa sürede hayatını kaybeden insanların olduğu bir toplum, adalete olan inancını da kaybeder. Türkiye hapishanelerinde bulunan hasta mahpusların acil ve kalıcı tedavileri yapılmalı, hapishane koşullarında tedavisi yapılamayan/yapılmayan hasta mahpusların da acilen infazları durdurulmalıdır.”


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9711,46%0,69
  • DOLAR

    32,51% -0,09
  • EURO

    34,81% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2426,25% -0,14
  • Ç. ALTIN

    3994,88% -0,57