İHD kuruluşunun 37. yılını kutladı

İHD İskenderun Şube Başkanı Selçuk: İHD mücadelesini yükseltmeye devam edecek

TÜRKIYE 17.07.2023 23:03:00 0
İHD kuruluşunun 37. yılını kutladı

17 Temmuz 1986 yılında 12 Eylül askeri darbesi sonrası kurulan ilk sivil toplum örgütü İnsan Hakları Derneği, kuruluşunun 37. yılında da demokratikleşme çağrısı yaptı.

6 Şubat depremlerinde hayatının kaybeden üyelerini anan İHD İskenderun Şube Başkanı Coşkun Selçuk, Sağlıklı Yaşam Parkı önünde üyelerinin katılımıyla yaptığı basın açıklamasında, “İHD kurulduğundan bu yana görüyoruz ki yaşadığımız coğrafyada çok önemli insan hakları sorunları var” dedi.

“Bütün hak ihlallerine karşı İnsan Hakları Derneği daha yaşanılabilir bir dünya için mücadelesini yükseltmeye kararlılıkla devam edecektir” diyen Başkan Selçuk, İHD’nin 37. kuruluş yıldönümünü depremde kaybedilen canlara adandığını belirtti. Selçuk, “Uygunsuz yapılaşmanın, şehirleşmenin, betonlaşmanın ne kadar insan hayatına aykırı olduğunu, bu depremde bir kez daha gördük. Depremin yarattığı acının onarılmaz bir acı olduğunun farkındayız. Bizler, insan hakları savunucuları olarak bu depremde canlarımızı arkadaşlarımızı yoldaşlarımızı yitirdik.  O nedenle bu yıl, 37.  kuruluş yıldönümünü onlara adadık” diye konuştu.

Türkiye’nin de içinde yaşanan coğrafyada önemli insan hakları ihlallerine dikkat çeken Selçuk, ana başlıklarıyla şunları kaydetti:

ULUSLARARASI SÖZLEŞMELER UYGULANMIYOR

“İHD kurulduğundan bu yana görüyoruz ki yaşadığımız coğrafyada çok önemli insan hakları sorunları var. Türkiye Cumhuriyeti devleti gerek kendi iç hukuku gerekse altına imza attığı uluslararası sözleşmelerle bu hak ihlallerinin oluşturduğu alanların hepsinde, aslında yasal düzenleme yapmak, uygulamalarını değiştirmek zorunda ama maalesef bir hukuk devleti olamadığından bunların hiçbirini yerine getirmiyor. Ne kendi iç hukukunu ne de altına imza attığı uluslararası sözleşmeleri uygulamıyor.

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ HALA EN ÖNEMLİ SORUN

İHD kuruluşundan bugüne kadar en önemli sorunların başında ifade özgürlüğü geliyor. Çünkü her şeyden önce konuşmak ve derdimizi birbirimize anlatmak zorundayız. Ancak Türkiye’de yerleşik resmi ideoloji koyduğu sınırlar dışında konuşulmasına, yazı yazılmasına izin vermiyor. Bu nedenle birçok insan, yazdıkları yazılar, siyasi görüşleri, attıkları tweetler nedeniyle ya cezaevindeler ya da cezaevine girme tehlikesi ile karşı karşıyalar ya da adli kontrol hükümleri altında yaşamlarına devam ediyorlar.

TOPLUMSAL BARIŞA İHTİYACIMIZ VAR

İnsan Hakları Derneği, insan hakları ihlallerinin en başında Kürt sorununun geldiğini sürekli dile getiriyor ve bu konunun çözümüne ilişkin önerilerde bulunuyor. Türkiye’nin Kürt sorununu kabul edip çözecek yeni bir barış sürecine ve toplumsal barışa ihtiyacı bulunmaktadır. Bununla birlikte, başta Alevilerin eşit yurttaşlık hakkı talepleri olmak üzere ötekileştirilen tüm toplum kesimlerinin insan hakları taleplerini kabul edecek yeni bir siyasi iradeye ihtiyaç vardır.

EŞİTSİZ BİR SEÇİM YAŞANDI

Yakın bir zamanda, genel seçim ve cumhurbaşkanlığı seçimi gerçekleşti. Eşitsiz bir şekilde başlayan ve öyle de devam eden bir seçim oldu. Seçim sonrasında da birçok hak ihlallerine tanık olduk. İnsan Hakları Derneği olarak bu konuda gözlemler yaptık ve raporlar hazırladık. Seçimlerin en çarpıcı sonuçlarından biri Türkiye İşçi Partisi’nden Hatay milletvekili seçilen Can Atalay’ın milletvekili hakkını kazanmış olmasına rağmen cezaevinden tahliye edilmemesi oldu. Birçok HDP’li milletvekili, belediye başkanı bugün sadece siyasi görüşleri nedeniyle cezaevinde. İnsan Hakları Derneği olarak, ilgi alanlarımızın çok önemli bir bölümünü de cezaevleri oluşturuyor. Cezaevlerinde yaşamlarını devam ettiren adli ya da siyasi mahpusların çok ciddi sorunları var.

KADINA YÖNELİK ŞİDDET ARTIYOR

İnsan hakları savunucuları olarak, kadına yönelik şiddet politiktir derken şunu kastediyoruz: devlet dili sertleştiği oranda, devlet dili şiddeti meşru gördüğü oranda, kadına yönelik şiddette büyük bir artış oluyor. Son dönemde, devletin tüm muhaliflere karşı kullandığı şiddet ve nefret dili kadınlara ve çocuklara şiddet olarak geri dönüyor, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 14. maddesinde tanımlanan ayrımcılık yasağına imza attığı halde, bugün LGBTİ+’lara yönelik büyük bir ayrımcılık ve nefret dili kullanmakta, Coğrafyamızda, yerleşik devlet politikası nedeniyle ifade özgürlüğü alanındaki büyük hak ihlalleri örgütlenme özgürlüğü alanında da devam ediyor. Birçok örgütün, toplanma ve gösteri hakkı ellerinden alınmış durumda.

BİR SİVİL İTİATSİZLİK EYLEMİ: CUMARTESİ ANNELERİ

Bu coğrafyanın, en meşru kabul edilen sivil itaatsizlik eylemi olan Cumartesi Anneleri’ne yönelik devlet saldırısı Anayasa Mahkemesi’nin kararına rağmen herkesin gözü önünde gerçekleşiyor. Gelir ve vergi adaletsizliği halkın çok büyük bir bölümünü maalesef ki açlık sınırında yaşamaya mahkûm etmiş durumda. Yaşanan bu ekonomik kriz bir yandan işsizliği derinleştirirken bir yandan da çalışma koşullarını giderek ağırlaştırıyor. Ayrıca, mülteciler ve kadınlar ucuz iş gücü olarak sömürülmeye devam ediyor. Çocuk işçiliği hala ciddi bir sorun olarak devam ediyor.

KHK’LILAR HALA İŞİNE DÖNEMEDİ

KHK’larla birçok insan sorgusuz sualsiz işlerinden atıldı. Bu insanların çok büyük bir bölümü işlerine dönemedi. Sadece kişilere değil kişilerin ailelerine de büyük zarar verildi. İnsanların sofralarından, ekmekleri çalındı.  Küresel iklim krizinin sebep olduğu ekolojik yıkım ve Türkiye’de yaşanan plansız kentleşme, doğal çevrenin maden sahalarına açılması, HES ve baraj yapımı, insan eliyle gerçekleştirilmiş izlenimi verilen orman yangınları nedeniyle doğanın tahrip edilmesi maalesef devam ediyor.”


Anahtar Kelimeler: kuruluşunun . yılını kutladı

Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19