İHD´den ‘mazbata´ eleştirisi

İnsan Hakları Derneği (İHD) İskenderun Şubesi Eşbaşkanı Hülya Ateş, YSK´nın KHK´ler eliyle ihraç edilmelerini gerekçe göstererek yerel seçimi kazananlara mazbatalarını vermemesini hukuksuzluk ve siyasi bir karar olarak nitelendirdi.

GÜNCEL 18.04.2019 10:41:29 0
İHD´den ‘mazbata´ eleştirisi

İskenderun/SES

 Ateş, “Seçime girme hakkına sahip olan ve seçilen onlarca belediye başkan adayına mazbatasının verilmemesi, KHK Mağdurlarına bu kez de YSK eliyle mağduriyet yaşatılmasıdır” dedi.
İHD Şubesinde düzenlenen basın toplantısında KHK Mağdurları Komisyonu adına da yaptığı açıklamada OHAL KHK´leri ile kamudan ihraç edilen çalışanlara kamuda çalışma yasağı getirilmiş olmasını gerekçe göstererek seçme seçilme haklarının ellerinden alınmasını eleştirdi. Ateş, YSK´ya ‘hukuktan yana taraf´ olma çağrısında bulundu.
İHD İskenderun Şubesi Eşbaşkanı Ateş, şu değerlendirmeyi yaptı: “YSK´nın “aday olmasında sakınca yoktur” diye onay verdiği, AKP´nin KHK´ler eliyle hukuksuzca ihraç ettiği, kamu emekçisi adaylardan belediye başkanı ve belediye meclis üyesi seçilen onlarca kişiye mazbatasının verilmemesi açık bir hak gaspıdır. OHAL KHK´leri ile kamudan ihraç edilen çalışanlara kamuda çalışma yasağı getirilmiş olmasını gerekçe göstererek seçme seçilme haklarının ellerinden alınması hiçbir hukuka sığmaz. Yasada açık bir şekilde men edildiğine dair bir ibare yokken, yasaları uygulamakla görevli olan bir kurumun kendini yasa koyucu yerine koyup zorlama yorumlarla halkın oyuyla seçilmiş olan KHK Mağdurlarına mazbata vermemesi yeni mağduriyetlerin yaşanması ve demokrasinin işletilmemesi anlamına gelmektedir. Bu aynı zamanda onlara oy veren vatandaşların da seçme ve seçilme hakkının elinden alınmasıdır. Milletvekili seçimlerinde doğru karar alarak KHK´ler ile ihraç edilenlere mazbata verilmesi gerektiğini söyleyen YSK´nın, herhangi bir yasa değişikliği olmamasına rağmen, bugün neden bu hukuksuzluğa imza attığını açıklaması gerekmektedir. Aynı şekilde bu kararla başkanlığı geçersiz sayılan KHK´lı belediye başkanlarının olduğu yerlerde seçimi yenilemek yerine ikinci sırada olan AKP´li adaylara mazbata verilmesinin nasıl mümkün kılındığı izah edilmelidir. Aksi halde iktidarın ihtiyaç ve beklentilerine cevap veren bir YSK ile bundan sonra girilecek her seçim şaibe altında olacak, adaylar ve vatandaşlar oylarını, mazbatalarını emanet ettikleri bu kuruma güvenlerini tümden yitirecektir.”


Akbay ailesinin acısı

Mobil Basın Evi, seçimde gazetecilerin hizmetinde

Sarıseki stadyumu yarın açılıyor

GC, Gazeteci Kitapları Sergisi açtı

Rektörün danışmanlığını yapacağı projeye, TÜBİTAK desteği

Dörtyol-Payas karayolunda kaza: 6 ölü, 1 yaralı

MKÜ sınav yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

"Hatay’a karşı tarihi bir sorumluluğumuz var"

Proje üreten derneklere destek sözü

"Hizmetler vatandaşın ayağına götürülecek"

"Rekor oyla" destek istedi

Konteyner kentte seçim çalışması

Hak sahipliğinde 1 günlük başvuru süresi

Pirireis sakinleriyle iftarda buluşan CHP: Seçimi kazanacağız

Öntürk: Önceliğimiz konut ihtiyacının karşılanması

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,31% 0,18
  • EURO

    35,06% -0,15
  • GRAM ALTIN

    2283,19% 0,26
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,00