İHD'den, 'sandık iradesine saygı’ çağrısı

İnsan Hakları Derneği (İHD) İskenderun şubesi, 'barış nöbetini' sürdürüyor.

TÜRKIYE 5.04.2024 16:26:00 0
İHD

İskenderun/SES
İHD İskenderun Şubesi Eşbaşkanı Coşkun Selçuk, "2016 yılından beri iktidarın uyguladığı güvenlikçi politikaların ve kayyum uygulamalarının 31 Mart yerel seçim sonuçları itibari ile toplumda bir karşılık bulamadığı anlaşılmıştır" dedi.

Selçuk, dernekte düzenlediği basın toplantısında, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde Van Büyükşehir Belediyesi başkanlığı için Dem Parti adayı Abdullah Zeydan’ın 2023 yılı Nisan ayında hakkında verilen memnu haklarının iadesi kararıyla YSK’ya başvurduğunu ve büyükşehir belediyesi başkanı adayı olmasının kabul edildiğini ifade etti. Selçuk, "31 Mart 2024 tarihinde yapılan yerel seçimlerde Van halkının yüzde 55.48 oyunu alarak Van Büyükşehir Belediyesi başkanı seçilen Abdullah Zeydan’ın memnu haklarının iadesi kararı hukuka aykırı bir şekilde ortadan kaldırılarak Van halkının iradesi yok sayılmıştır. Verilen bu kararın hukuken açıklanabilir bir tarafı yoktur. İki dönemdir Kürt halkının iradesini belediyelerine kayyım atayarak ve seçilmiş belediye eş başkanlarını tutuklayarak yok sayan iktidar, bu sefer de halkın vermediği yetkiyi yargı eliyle kararlar aldırarak kayyım uygulamasına devam yolunu seçmiştir" değerlendirmesini yaptı.

“Halkın tercihine saygı duymak demokratik hukuk devleti için zorunluluk”

Yaşanan hukuksuzluklara ve halkın iradesinin gasp edilmesi üzerine başta Van ili olmak üzere Doğu illeri ve Batı metropollerinde demokratik tepki ve protestoların ortaya çıktığını ifade eden Selçuk, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Basında ve sosyal medyada oldukça fazla protestolara katılanlara yönelik işkence ve kötü muamele görüntüsü yer almıştır. İstanbul’da Esenyurt Cumhuriyet Meydanında yapmak istenilen basın açıklamasında 86 kişi gözaltına alınmış, aynı gün İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde basın açıklaması yapmak isteyen, aralarında İnsan Hakları Derneği Eş Genel Başkanı Eren Keskin’in ve insan hakları savunucusu avukatların bulunduğu 14 avukat gözaltına alınmıştır. 5 Nisan Dünya Avukatlar Günü öncesinde basın açıklaması yapmak isteyen avukatlara Adliyede polis şiddeti uygulanmış, Eren Keskin darp edilmiş, bir avukat polis müdahalesi sonucunda kalp krizi geçirmiştir.
Van halkının ve diğer illerde yükselen yoğun protestoların devam ettiği sırada Abdullah Zeydan’ın avukatları tarafından Van İl Seçim Kurulunun kararına yapılan itiraz sonucunda, 03.04.2024 tarihinde YSK tarafından itirazın kabulü ile mazbatanın tekrar Abdullah Zeydan’a verilmesine karar verilmiştir. Van’da yapılan protestolar sırasında gözaltına alınan 60 kişi emniyet ifadelerinin ardından savcılığa sevk edilmiştir. Savcılık “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk ettiği 26 kişi hakkında tutuklama kararı vermiştir. 04.04.2024 tarihinde İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Van'da DEM Parti adayı Abdullah Zeydan'ın seçilme hakkının alınması sonrası düzenlenen protestolara dair 14 ilde operasyon düzenlediğini, 340 kişinin gözaltına alındığını açıklamıştır. Van halkı kayyım siyasetine karşı en güçlü karşı duruşunu göstermiş ve kimler tarafından yönetilmek istediklerini ortaya koymuştur. Tüm baskılara rağmen sandıkta iradesini ortaya koyan halkın tercihlerine saygı duymak demokratik hukuk devleti için bir zorunluluktur."

"Kayyum uygulamalarının toplumda karşılık bulamadığı anlaşıldı”

İktidara, Yüksek Seçim Kurulu ve yargı mercilerine çağrı yaptıklarını da anlatan İHD İskenderun şubesi Eşbaşkanı Selçuk, açıklamasına şöyle devam etti:

"2016 yılından beri Kürt Halkının seçtiği belediye başkanlıklarını kayyum uygulaması ile gasp etmeye  ve muhalefet partilerinin kazandığı belediyelere baskı yapmaya son verin. Bu hukuksuz uygulamayı tekrar etmeyin. Hukuku kullanarak ve hukuku siyasete alet ederek ortaya çıkan halkın siyasi iradesini hiçe sayan uygulamalara tevessül etmeyin.
Van halkının iradesinin gaspına yönelik hukuksuz bir karar sonucu, başta Van ili olmak üzere Türkiye’nin tamamında gerçekleştirilen demokratik tepkilere yönelik polis şiddeti ile karşılık verilmiş; yüzlerce kişi darp edilerek gözaltına alınmıştır. Bu hukuksuzluğa sebep olan nedenler sonucu gözaltına alınmış olan kişiler derhal serbest bırakılsın ve halka şiddet uygulayan ve şiddet uygulama talimatını veren kamu görevlileri ve yetkililer hakkında ivedi olarak işlem başlatın. Halen Van sokaklarında devam eden polis ablukasını derhal kaldırmaya; sandıkta çıkan halk iradesine saygı duymaya çağırıyor; demokratik kamuoyunu ve toplumsal muhalefeti yaşanan kayyım uygulamasına karşı duyarlı olmaya davet ediyoruz. Umuyoruz ki yaşananlardan kamu otoritesi sonuç çıkartır ve halkın iradesine saygı duyar. 2016 yılından beri iktidarın uyguladığı güvenlikçi politikaların ve kayyum uygulamalarının 31 Mart yerel seçim sonuçları itibari ile toplumda bir karşılık bulamadığı anlaşılmıştır. 31 Mart yerel seçimleri başta kayyum atanan Kürt illerinde olmak üzere tüm Türkiye’de yeni bir toplumsal barışın inşası mesajını vermiştir. İktidarı bu mesajı doğru algılayarak başta Kürt meselesinde güvenlikçi politikalardan vazgeçmeye ve toplumsal barışın inşasına hizmet edecek barışçıl politikalara dönmeye davet ediyoruz."


"Mücbir sebep hali uzatılmalı"

Fatma Şahin'den başkanlara ziyaret

Lütfü Savaş, mesajla veda etti

Nesibe Kuzu, "Pruva"yı yayımladı

İş yükününün hafifletmesini istediler

1 Mayıs, İskenderun'da kutlanacak

23 Nisan'da motosiklet korteji

Bayramda 'uçurtma şenliği'

Parkta 23 Nisan şenliği

Hastane bahçesinde korkutan yangın

Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlandı

Çalışkan'dan Özhaseki'ye: İtiraf yetmez, çözüm üretin!

İş dünyasının talebi 'mücbir sebep'

Belen'de makam koltuğuna Aybüke oturdu

Çocuk başkanlar istemlerini sıraladı

  • BIST 100

    10082,77%1,69
  • DOLAR

    32,38% -0,18
  • EURO

    34,76% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2433,87% -0,18
  • Ç. ALTIN

    3907,21% -1,74