İhracattan dönen gıdalara ´önerge´

Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, zehirli miktarda ilaç kalıntısı nedeniyle Avrupa´ya alınmayıp, ihraçtan dönen tarım ürünleri konusunu önergeyle parlamentoya taşıdı.

SİYASET 15.12.2021 17:32:38 0
İhracattan dönen gıdalara ´önerge´

İskenderun/SES

Türkiye´nin gıdalardaki pestisit kalıntısı ve mikotoksin toleranslarını AB standartlarının altında tuttuğunu ifade eden Güzelmansur, 'Bu durum zehirli olduğu gerekçesiyle ihracattan dönen ürünlerin sayısının her yıl artmasına neden oluyor. AB Gıda ve Yem için Hızlı Alarm Sistemi´nin (RASFF) 2020 yıllık raporuna göre Türkiye, 287 parti meyve, sebze, tohum ve kuruyemişte tespit edilen aflatoksin ve pestisit kalıntısı nedeniyle en çok bildirim alan ülkelerin başında geliyor. Önemli sağlık sorunlarına ve genetik bozukluklara yol açan pestisit içeren bu ürünlerin önemli bir kısmı ise ülkemize iade edildi, iç piyasaya sürüldü ve halkın tüketmesine izin verildi' değerlendirmesini yaptı.

Bakana hangi soruları yöneltti?
Milletvekili Güzelmansur, TBMM Başkanlığına verdiği Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli´nin yanıtlamasını istediği önergesinde şu sorulara yer verdi: '2020 ve 2021 yıllarında aflatoksin ve pestisit kalıntısı nedeniyle ihracattan dönen meyve, sebze, kurutulmuş meyve ve kuruyemişin ne kadar imha edilmiş ne kadarının iç piyasaya sürülmesine izin verilmiştir? İnsanları mikotoksin zehirlenmelerinden korumak için meyve, sebze, kurutulmuş meyve ve kuruyemişlerde bulunmasına izin verilen maksimum düzey AB´de nedir, Türkiye´de nedir? Son 1 yıl içinde ithal edilen gıda ürünleri içinde mevzuatın belirlediği miktardan daha fazla mikotoksin ve pestisit kalıntısı içerdiği için iç piyasaya sokulmayan ve iade edilen ürün sayısı, miktarı nedir? Bakanlık olarak hem ihracatta geri dönüşleri engellemek hem de halk sağlığını, çevreyi, toprağı korumak adına endüstriyel ve ilaca dayalı tarıma dur demek ve ekolojik tarım sistemine dönmek için hangi tedbirler alınmaktadır? Ne tür çalışmalar yapılmaktadır?'


"Mücbir sebep hali uzatılmalı"

Fatma Şahin'den başkanlara ziyaret

Lütfü Savaş, mesajla veda etti

Nesibe Kuzu, "Pruva"yı yayımladı

İş yükününün hafifletmesini istediler

1 Mayıs, İskenderun'da kutlanacak

23 Nisan'da motosiklet korteji

Bayramda 'uçurtma şenliği'

Parkta 23 Nisan şenliği

Hastane bahçesinde korkutan yangın

Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlandı

Çalışkan'dan Özhaseki'ye: İtiraf yetmez, çözüm üretin!

İş dünyasının talebi 'mücbir sebep'

Belen'de makam koltuğuna Aybüke oturdu

Çocuk başkanlar istemlerini sıraladı

  • BIST 100

    10045,74%-0,37
  • DOLAR

    32,46% 0,31
  • EURO

    34,69% 0,43
  • GRAM ALTIN

    2418,55% 1,62
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00