"İki devletin imzasıyla bitmeyeceği bilinmeli"

Saadet Partisi (SP) Genel İdare Kurulu Üyesi Necmettin Çalışkan, son dönemde Türkiye ile Suriye arasında barış yönünde atılacak adımları çok geçte kalınmış olsa, olumlu olarak değerlendirdiklerini söyledi.

GÜNCEL 7.09.2022 15:15:00 0

Antakya/SES
Çalışkan, ancak muhaliflerin de çekincelerinin mutlaka güvence altına alınması gerektiğini belirterek, “Burada biz sadece Suriye'yle anlaşma imzaladık deyip muhalifler rejimin insafına terk edilirse bu doğru bir davranış olmaz” dedi. SP GİK üyesi Çalışkan, İHH Antakya Şube Başkanı İsmail Dökmeci ve beraberindeki heyetin yaptığı ziyaretinde konuşurken, ziyarete Ensar Vakfı İl Başkanı Hüseyin Yanmaz, İHH Arama Kurtarma Ekip Başkanı Ömer Bilgin ve İHH Gönüllüsü Fadıl Orğan katıldı.

"Garantör ülke olarak müdahil olmamız gerekir"
Ziyarette Suriye arasında barış yönündeki gelişmelerle ilgili konuşan Çalışkan, “Son dönemde ülkemiz ile Suriye arasında barış yönünde atılacak adımları çok geçte kalınmış olsa, olumlu olarak değerlendiriyoruz. Ancak bu noktada Suriyeli muhaliflerin gerek Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ) bölgesinde yaşayan gerekse Fırat Kalkanı Barış bölgesinde yaşayan muhaliflerin de çekinceleri mutlaka güvence altına alınmalıdır. Burada biz sadece Suriye'yle anlaşma imzaladık deyip muhalifler rejimin insafına terk edilirse bu doğru bir davranış olmaz. Ülkemize güvenen muhaliflere bir güvence vermemiz, onların gerek dönüş yolunda gerekse ülkelerinde şu anda bulunan bölgeler içinde güvence altında olmalarını sağlamalıyız. Bir garantör ülke olarak bir şekilde olaya müdahil olmamız gerekir” değerlendirmesinde bulundu.
Suriye’de federal bir yapı yaklaşımında da bulunan Çalışkan, değerlendirmesini şöyle sürdürdü: “Belki de bundan sonraki süreçte bu bölgeler Kuzey Irak'takine benzer federal bir yapıya da dönüştürebilir. Savaşın durması, sonra da can güvenliğinin temin edilmesi ve bu insanların da huzurlu yaşamlarının sağlanabilmesi gayet önemlidir. Yani iki devletin imza atmasıyla işlerin bitmeyeceği de bilinmelidir."
Yardım kuruluşlarının faaliyetleri ve sivil toplum örgütlerinin çalışma ve yardımlarının değerli olduğunu vurgulayan Çalışkan, “Ama esas olan, işin siyasi boyutudur. Siyasi boyutu da en az sizin yardım faaliyeti kadar önemlidir. Çünkü bu yardımlar tabii ki güzel ama bomba yağan bir yere un yardımı yapmak, insanlara aç ölmeyin demektir. İnsanların ölmemesini sağlamak, barışa katkıda bulunmaktır” diye konuştu. 
Kendilerine ulaşan emanetleri muhtaçlara en iyi şekilde ulaştırma gayreti içerisinde olduklarını ifade eden Antakya İHH Başkanı Dökmeci de şunları söyledi: "Suriye savaşı nedeniyle Hatay'da yoğun olan mülteciler dolayısıyla derneğimiz ülkemizde en fazla hizmet veren şubedir. Ülkemizin tüm bölgelerinden ulaşan kıyafet, ev eşyası gibi ayni yardımları bizzat ilgili muhtaçlara ve Suriye içerisindeki kamplara ve diğer muhtaç bölgelere götürüp elden dağıtımını gerçekleştirip emin bir şekilde teslim ediyoruz. İHH yönetimi olarak arama kurtarma ekibini kurduk. Bu ekibimizde bürokratik işlemleri tamamlayıp gerekli eğitimleri aldıktan sonra bölgemizde bu alandaki büyük bir boşluğu gidermiş olacağız. Arama kurtarma başkanımız Ömer Bilgin kardeşimiz de kadrosuyla birlikte gönüllü kimselerden ve değişik meslek gruplarından oluşan ekibiyle birlikte çalışmalarını sürdürecek.” 


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19