´İlk kurşun´un 100. yılı

Dörtyol Belediyesi, 5. Dörtyol İlk Kurşun Kültür Sanat ve Turunçgil Festivali düzenleyecek, Milli Mücadele´de ´ilk kurşun´un atılışının 100. yıl kutlamalarını yapacak.

GÜNCEL 27.09.2018 10:34:23 0
´İlk kurşun´un 100. yılı

Akın Bodur

 Dörtyol Belediye Başkanı Yaşar Toksoy, İlk Kurşun Müzesi bahçesindeki Müze Kafe´de gazetecilerlekahvaltıda biraraya geldi. Müzeyi de gezen gazetecilere açıklama yapan Dörtyol Belediye Başkanı Toksoy, '19 Aralık 1918 sadece Türk milletinin değil tüm dünyanın tanık olduğu kutlu ve haklı bir zaferin tarihidir. Bundan tam da bir asır evvel başlatılan mukaddes gayenin ilk kıvılcımı Dörtyol´dan tüm Anadolu´ya inanç meşalesi olmuş, bağımsızlık ve vatan müdafaası uğruna nice atalarımız canlarını göğe emanet ederek düşman işgaline karşı tüm Anadolu´ya inanç ve zaferin temsili olmuşlardır. 2018 yılı Kara Mehmet Çavuş ve kahraman silah arkadaşları ile başlatılan kutlu mücadelenin ve haklı zaferin 100. yılına tanık olmak şerefini ve gururunu yaşıyoruz. Tarihte hiçbir vakit düşman işgaline müsaade edilmemiş olan Anadolu´nun Türkmen kahraman ilçesi Dörtyol, şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da namus bilinip korunacaktır' dedi.
Dörtyol Belediyesi olarak kutlu ve haklı zaferimizin 100. yılına yaraşır şekilde, şehit ve gazilerimizi anma hazırlığı içerisinde olduklarını ifade eden Toksoy, 'Şanlı zaferimizin 100. yılına yaraşır şekilde Dörtyol´da atılan ilk kurşunun sesleri tüm ilçemizde yâd edilecek duyulacaktır. Mustafa Kemal Paşanın en sadık dostları yiğit Dörtyollu hemşerilerimiz ile bağımsızlık mücadelesinin 100. yılında büyük coşku ve ilham ile buluşacağız. Kara Mehmet paşanın 19 Aralık 1918 de Fransızlara attığı ilk kurşun ile başlatılan bağımsızlık ve şeref mücadelesi Anadolu´nun her köşesine dalga dalga yayılmış ve kahramanlar yurdu yaşatmak adına ruhlarını millete adamışlardır. Uzun yıllar tarihsel bir yanılgı ile şerefli gazeteci Hasan Tahsin Paşanın 15 Mayıs 1919 da gösterdiği kahramanlık mücadelesi ile attığı ilk kurşun yunanın denize döküldüğü güzel İzmir´in bir gelinciğe dönüştüğü tarihtir. Kara Mehmet Paşa, Hasan Tahsin gibi nice ulu kahramanlarımız memleketin her bir yanından gövdelerini ve yüreklerini siper etmiş bu kutlu kazanışa liderlik etmiştir. Mustafa Kemal paşa olmak üzere nice isimsiz şehit ve gazilerimizin yerleri ışık mevkileri yücelerde olsun. Dörtyol Belediyesi olarak bizler de omuzlarımızda ki bu ağırlığın farkında olup Dörtyol için ve siz değerli hemşerilerimiz için çalışmaya mücadeleye her gün yeniden niyetleniyoruz.' açıklamasını yaptı. Toksoy, bu yıl düzenlenecek 5. Dörtyol İlk Kurşun Kültür Sanat ve Turunçgil Festivali ile ilgili gazetecilerden önerileri de aldı.


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,34
  • EURO

    34,77% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2511,73% 1,11
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22