İlk kurşunun 102. yılı

Dörtyol´da, milli mücadelede ilk kurşunun atılmasının 102. yıl dönümü törenle kutlandı.

GÜNCEL 22.12.2020 17:21:22 0
İlk kurşunun 102. yılı

 

İskenderun/SES
 Törene Dörtyol Kaymakamı Ali Murat Kayhan, İskenderun 39. Mekanize Piyade Tugay Komutan Yardımcısı Kurmay Albay Yasin Aldeniz, Dörtyol Belediye Başkanı Fadıl Keskin, Hatay Büyükşehir Belediye Bölge Koordinatörü Tansel Demirel, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri ve kamu kurumlarının temsilcileri de katıldı.
Milli mücadelede işgale karşı ilk kurşun, 19 Aralık 1918 tarihinde Mehmet kara tarafından Karakese köyünde sıkıldı.
Pandemi kurallarının geçerli olduğu kutlaması Numuneevler mahallesindeki İlk Kurşun Anıt alanında yapıldı. Kent protokolü tarafından şükran çelenginin sunulduğu törende, sayğı duruşu yapıldı ve İstiklal marşı da okundu. Astsubay Kıdemli Üstçavuş Uğur Durmaz, günün askeri açıdan anlam ve önemini anlatırken, Dörtyol Belediye Başkanı Fadıl Keskin ise Anıt Şeref Defterine şunları yazdı: 'Milli mücadelede ilk kurşunun atılışının 102. yılını kutlamak üzere toplanmış bulunuyoruz. 19 Aralık 1918, Türk milletinin kahraman evlatlarından biri olan hemşehrimiz Kara Mehmet Çavuş´un, ülkemizi işgal eden emperyalizmin temsilcilerine ilk kurşunu sıktığı, Anadolu da ilk çoban ateşini tutuşturduğu gündür. Kara Mehmet Çavuş´un 19 Aralık 1918 de Karakese de sıktığı ilk kurşun ile başlayan ve Anadolu´ya dalga dalga yayılan Kuvayı Milliye mücadelesi ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının önderliğinde fedakar Türk halkının yaptığı Kurtuluş Savaşı sonrasında ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti kurulmuştur. Bugün burada, Dörtyol´un kahraman evlatları, Kara Mehmet Çavuş, Kara Hasan Paşa, Selim Çavuş, Emin Hoca ve isimsiz nice kahraman tarafından başlatılan kutlu mücadelenin ve haklı zaferin 102. yılına tanıklık etmenin gurur ve şerefini yaşıyoruz. Bizler, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına, Kara Mehmet Çavuş ve silah arkadaşlarına ve de Türk milletine layık olabilme adına elimizden gelen her türlü çabayı gösteriyoruz ve göstermeye devam edeceğiz.'
Törene katılanlar kentin Özerli ve Yeşilköy mahallelerinde mezarlıklarındaki Kara Mehmet Çavuş ve Kara Hasan Paşa´nın kabirlerini ziyaret edip, Kur´anı Kerim okudu ve dua etti.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9711,46%0,69
  • DOLAR

    32,51% -0,09
  • EURO

    34,81% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2426,25% -0,14
  • Ç. ALTIN

    3994,88% -0,57