"İlk üç günde 3.800’den fazla kişi kurtardık"

.

15.02.2024 14:13:00 0



Antakya/SES
Hatay Büyükşehir Belediyesi (HBB) Başkanı Lütfü Savaş, 6 Şubat depreminin, son iki bin yılın en büyük depremi olduğunu ifade etti ve depremden en çok etkilenen kentlerin Antakya ve Defne olduğunu belirtti. Depremin ilk üç gününde kimsenin olmadığını ve ilk üç günde 3 bin 800’den fazla insanı kurtardıklarını anlatan Savaş, beklenenin üç katında ivme olduğunu ve en çok da Antakya'nın yatay ve dikey şekilde dalgalanmalara yakalandığını belirtti.
HBB'den yapılan açıklamaya göre, Savaş, Hatay'da 130’dan fazla konteyner kent bulunduğunu anımsattı ve deprem sonrası farklı ilçelere göçün çok fazla olduğunu söyledi. Savaş, "Çok kişi akrabalarına veya kendi köylerine yerleşti. Kırsal kesimdeki ihtiyaçlar oldukça arttı. Özellikle Altınözü, Yayladağı ve Reyhanlı’da nüfus iki veya üç kat daha fazla oldu. Sadece yıkılan bölgelerle değil, kırsaldaki altyapı ve birçok ihtiyaçlar için uğraşıyoruz. Birçok yeni yapılan evlere altyapı yapıyoruz. Yeni yerleşim yerlerine de kanalizasyon hattı götürmek için gayret ediyoruz. Altyapı çok büyük bir kısmı ciddi zarar gördü ve çalışmaya da devam ediyoruz” açıklamalarında bulundu. Hatay’da öncelikli sorunun barınma ve eğitim (okullar) olduğunu, iş yerleri ile birlikte bu sorunların bir an önce çözülmesi gerektiğini anlatan Savaş, "Özellikle konut ve okullar bu iki faktör çözüldüğü zaman insanların çok büyük çoğunluğu şehirlerine dönecektir. Şehir dışına yerleşen insanlar okulların büyük bir kısmı tamamen açıldığında Hatay’a döneceklerdir" değerlendirmesini yaptı.
Rönesans Rezidans buinası ruhsatının dönemin Ekinci Belediyesi tarafından verildiğini anlatan Savaş, "2013 yılına kadar bina denetimlerini odalar yapıyordu. Onların onayından sonra bize geliyorlardı. Teknik adamları olmayan belediyelere bu yetki verilmemeliydi. Yönetmelik buradaki belediyelerin yeterli imkanı olup olmadığına bakmalıydı. Değiştirilen yönetmelikle hükümetin inşaat ruhsatlarını, teknik personeli yetersiz belde belediyeleri tarafından verilmesi, denetimsizliğe sebep oldu" ifadesinde bulundu.
 


Anahtar Kelimeler: " günde .’ fazla kurtardık"

"Arsuz, tarım ve turizm üzerine kurulu"

İskenderun’da yangın paniği

Kaymakam adaylarına başarı belgesi

İHD Şube Başkanı Coşkun: Geçmişle yüzleşin

Gazeteci Celal Başlangıç yaşamını kaybetti

Demirel Hatayspor’la yolları ayırdı

Başkan borçlanma yetkisi aldı

Hatay 3,8 sarsıldı

Sıkışan yolcuyu itfaiyeciler kurtardı

STK’lar imam Hasan İnci cinayetini sordu

İskenderun yeniden suya teslim

İsdemir’de çocuk tiyatrosu

1 Mayıs’ta temizlik işçilerini hatırlattılar

1 Mayıs Gar alanında kutlandı

Samandağ'da belediye 180.8 milyon lira borçlu

  • BIST 100

    10267,09%-0,10
  • DOLAR

    32,29% -0,12
  • EURO

    34,83% 0,08
  • GRAM ALTIN

    2414,46% 0,89
  • Ç. ALTIN

    3895,03% 0,21