'İlla dokunmaya gerek yok'

Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı İle Mücadele Derneği (UCİM) Hatay Hukuk Koordinatörü Erdem Harmaoğlu, çocuklara yönelik yapılan istismara karşı şikayetlerin yapılmasını istedi.

GÜNCEL 30.11.2018 10:25:19 0

Nesrin Geyik/İskenderun

Kentte faaliyet gösteren Ayna İskenderun Kültür Sanat Derneği ve Evimiz İskenderun Süpürge Derneği´nin geleneksel haline gelen çarşamba toplantısının konuğu olan Harmanoğlu, 'Çocuklar Susmayacak' adlı söyleşiye konuşmacı oldu.
Harmaoğlu, cinsel istismarın illa temas olmadığını söyledi ve savcılık makamının kanıta gerek duymaksızın dosyayı soruşturmaya açtığını anlattı. Harmaoğlu, 'Cinsel istismar, gücü olmayan, kendisi koruyamayan bir kişi üzerinde gerçekleştiren bir fiil. Cinsel istismar aslında çocuğun cinsel istismarı olarak değerlendirebiliriz bir çocuğun yada yetişkinin iki çocuğun arasındada olabilir. Biri temas içeren cinsel istismar var bir de temas içermeyen genelde temas aranır. Aslında öyle bir şey yok. Bir çocukla müstehcen bir kişi de olabilir. Temas etmeden çocukla flörtöz bir sohpet içinede girebilir. Çocuğa ağza alınmayacak laflarda kullanabilir, Buda hapis cezasına tabidir. Bu da bir cinsel istismar türüdür. İlla dokunmasına gerek yok. Birde teşhir diye bir şey vardır. Teşhir, kişinin kendi vucudundaki özel alanarını çocuğa göstermesiyle ortaya çıkar, eğer o kişi özel bölgelerini gösterirse buda cinsel istismardır. Bunun da hapis cezası var. Bir de röntgencili, malesef çocuklarımımızn örneğin ana okullarında oluyor. İlköğretimlerde oluyor. Örneğin beden eğitimi dersine çıkmadan önce soyunma odasında bir küçük çocuğumuzun üstünü değiştidiği anda onu eğer izleyen birileri olursa gizli gizli, buda cinsel istismar suçuna girer ve bununda cezası vardı. Bunlar çok önemli illa temasa gerek yok. Ve en kötüsü cinsel istismarın temas içeren türü, dudak dahil özel olarak kabul ettiğimiz tüm bölgeler. Temas olduğu anda cinsel istismar suçu ortaya çıkıyor. Basit taciz ve ağır taciz diye nitelendirilebiliyor, Bu biraz akademik bir ayım. Basit taciz dediğimizde bir tehdit unsuru aranmıyor, örneğin laf atmak, ısrarcı davranışlar, sürekli telefonla aramak, ama tehdit yok, buna basit taciz diyoruz. Bu da suçtur. Savcılık mamkamına başvuru yapıldığı anda bir kanıta gerek olmaksizin savcılık makamı soruşturma başlıyor. Bu önemli bri ayrıntı. İkinci olarak, ağır taciz. Burda tehdit var, ceza arttırılıyor. Hem tehdit var hem cebir var, hemde özgürlükten yoksun bırakma var, diye diyebiliriz. Mesela bir baba kızını odaya kapatıyor ve defalarca ve aylarca kızını istismar ediyor ve malesef bu ağır tacizin en berbat ağır örneği. Burda sadece babada değil, abi de işin içinde, amca da işin içinde ve anne ve teyzeler olayı kapatmaya çalışıyorlar, yargılamada; babanın kurtulması için çabalıyorlar' diye konuştu.
Harmaoğlu, Ucim derneğinin cinsel isitimara uğramış çocukların davalanının peşini bırakmadığını ve bu tür vakalarda cinsel istismara uğramış çocukların alilelenin yalnız bırakılmaması gerektiğini ifade ettiği değerlendirmesinde, sözkonusu davalarda duyarlı tüm vatandaşları duruşmaya katılmaya da çağırdı. Erdem Harmaoğlu, 'Davalının yakınlarına haber verip duruşma salonunda beklemesi gerekiyor. Bu biz lehimize karar çıkması için duruşma salonunun önünde hakime bir mesaj vermeye çalışıyoruz, bu dosyayı kapatma diyoruz. Sizde derneğimize üye olursanız dava tarihlerini nerde oluğunu öğrenebilirsiniz ve duruşma günlerinde o istismara uğrayan çocuklarımızn yanında olabilirisiniz. Hakimin kararını olumlu yönde etkiliyor. O yüzden bu çok önemli' dedi.

'Küçük çocukların size ihtiyacı var'
Bir istismar vakası görüldüğünde ya karakola gidilmesi gerektiğini veya 183, 155, 156, ihbar hatlarının kullanılması gerektiğini anlatan ve savcılığa bir dilekçe yazılmasının önemli olduğunu belirten Harmaoğlu, 'Genelde karakola gidiliyor, tabi bu da kabul görülebiliyor ama karakoldan daha etkili bir yöntem var, savcılık. Savcılığa gittiğiniz zaman normal bir dilekçe yazabilirsiniz. Ben nasıl dilekçe yazarım, derim diye hiç bir külfet oluşturmuyor. Bir ihbar aldığınız takdirde, derhal kaleme alın şunu şunu gördüm şunu duydum, şunu biliyorum ve savcılık makamına sunun, savcı derhal soruşturmaya geçmek zorunda bunun caydırıcı bir etkisi var, Alo 8183 hattı var 155 var 156 var, bunlar çok önemli. Gördüğünüz, duyduğunuz zaman hemen harekete geçin, çünkü inanın çocuklar korunmaya muhtaç babalarının ve annelerinin istismarına uğrayan, bu küçük çocukların size ihtiyacı var.'


Emekli, seyyanen 12 bin lira zam istedi

"Hatay’ı yatırım ve istihdam cenneti haline getireceğiz"

"Şehri daha yaşanabilir kılacağız"

"Önceliğimiz depremzedeleri konut sahibi yapmak"

“İskenderun'u yaşanabilir hale getireceğiz”

EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Karaca: Bu seçim, Hatay halkının hayatta kalma seçimidir

“İnsanlar hala yarını göremiyor”

Akbay ailesinin acısı

Mobil Basın Evi, seçimde gazetecilerin hizmetinde

Sarıseki stadyumu yarın açılıyor

GC, Gazeteci Kitapları Sergisi açtı

Rektörün danışmanlığını yapacağı projeye, TÜBİTAK desteği

Dörtyol-Payas karayolunda kaza: 6 ölü, 1 yaralı

MKÜ sınav yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

"Hatay’a karşı tarihi bir sorumluluğumuz var"

  • BIST 100

    9079,97%3,1
  • DOLAR

    32,36% 0,16
  • EURO

    34,95% -0,30
  • GRAM ALTIN

    2324,05% 0,21
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00