İmar barışı, ´af değil´

İskenderun´da çalışan harita mühendisi ve İskenderun Belediyesi Meclis Üyesi Hüseyin Tintaş, ´imar barışı´ ve çarpık yapılaşmayla değerlendirmede bulundu.

GÜNCEL 11.10.2018 10:13:42 0
İmar barışı, ´af değil´

Nesrin Geyik/İskenderun

Tintaş, ´imar barışı´nı, iskansız olan yapıların iskanlı hale getirilmesinin yayası olarak niteledi. Tintaş, 'İmar barışında insanlara resmi işler yapıtırılıyor, arkasından da ´kaçak yapın´ deyip sonra da bunlara bir kolaylıklar sağlanıyor. Buradaki esas amaç para toplamaktır' diye konuştu.

'Ülkede 20 milyon usülsüz yapı var'
İskenderun´da faaliyet gösteren Ayna Kültür Sanat Derneği ile Evimiz Süpürge İskenderun Derneğinin geleneksel çarşamba toplantısının konuğu olan harita mühendisi Hüsey Tintaş, ´imar barışı´nı, iskanlı ve iskansız olan yapıların iskanlı hale getirilmesinin yayası olduğunu belirtti. Tintaş, 'İmar barışında insanlara resmi işler yapıtırılıyor, arkasından da ´kaçak yapın´ deyip sonra da bunlara bir kolaylıklar sağlanıyor. Buradaki esas amaç para toplamaktır. Bu insanların bina güvenliği, projenin Bunların sağlamlığını hayat standardına aykırı olan bir sistem olarak görüyorum. Türkiye´de 20 milyona yakın bir usülsüz yapı var. Bunların bir kısmı kendi parsellerinde olan yapılar, kimisi hazine arazisinde olan yapılar, kimisi belediyenin parsellerine oturmuş yapılar olarak gözümüze çarpıyor. Bunların genelde yani yüzde 70´i 2000´li yıllar öncesine dayanan bir yapılaşma. En yakın tarihiyle 18 yılı doldurmuş binalar. Bunların zeminlerinin sağlamlığı belli değil. Binaların karakteristik yapısının nasıl olduğu belli değil; betonu, demiri sıkıntılı olan yerler. Bunlar büyükşehirlerde daha çok gözümüze çarpıyor. Özellikle İstanbul´da temelsiz 2-3 kat çıkılıyor. Böyle yapılara biz nasıl ruhsat vereceğiz? Bu insanların hem cebinden parasını alacağız hem de sağlıksız bir ortam sağlayacağız' dedi.

Tintaş: Yasa imar barışı, imar affı değil
Yapılan yapıların elektrikği, suyu, yapı kullanmamı, kat mülkiyeti, tapuların alınması için kişinin binasının hangi konumda olduğunu bilmesi gerektiğini anlatan hüseyin tintaş, şunları söyledi: 'Bunun için bir harita mühendisiyle vatandaşın talebi esas alınarak bir beyanda bulunulur. Bu beyan için öncelikle e devlet şifresini alması gerekiyor; TC´siyle gelmesi gerekiyor. Harita mühendisi de vatandaşa bir bedel ödetmeden binanın etüdünü yapması gerekiyor. Yani sizin bina olur veya olmaz. Tespit edilen kendi malı ise içinde binası varsa, kendi parselimizde üç katlı binamız var, tapunuz kat ittifaklı mı yoksa normal tapu mu?, İnşaaat ruhsatı var mı, yapı kullanma belgesi var mı? Üç katın birini yapı kullanma ruhsatı almış ikisini almamış olabilirsiniz, bunlarla ilgili detaylı açıklama yapabiliriz. Yapı kullanma belgesi olmayan, inşaat ruhsatı olmayan bir binanız varsa, üç tane daireniz varsa üçünün toplam inşaat değeriyle parselinizin alanı çevre ve şehircilik müdürlüğünün sitede değerleri girerek bir bedel çıkıyor. İlk etapta yapı kayıt belgesini almanız gereken bir belge elde ediyoruz. Bu işleri bilen birisiyle yapmanızda fayda var, çünkü bu parayı ödedikten sonra eğer yanlış bilgiyle girerseniz, bütün sorumluluk beyana esas olduğu için size ait. Geriye dönüşü olmayacaktır. Değerleri girdiniz, size mesela 3 bin lira kadar bir bedel çıktı. Bu bedeli yatırdığınız anda otomatikman, bu sizin başvurunuz orda görülecektir. Tekrar giriş yapıp kayıt belgesi alıyorsunuz. Bu belgenin alım süresi 31 Ekim tarihinde bitiyor. Bu tarihe kadar alınabiliniyor. Yapı kayıt belgesi, yapı izin belgesi yerine geçecek bir belgedir. İkinci bir tarafı konut sahibi olan, mülkiye kendine ait yapı kullanma alamamış, bir şekile fazla alanlar yapmış, üste fazla çıkmış olanlar, yine uzmanlara giderek zemin tespit tutanağı, o binanın konumunu kadarstral olarak, bitirip kadastroda bunu onaylatmak gerekiyor. Bulunduğunuz parselin belediyede yola terki, sosyal donatı alanlarına, yada umui hizmet alanlarına tecavüzü varsa bunların öncelikle giderilmesi ve giderildikten sonra tapulama çalışmasının başlaması, belediyeden bununla ilgili belge almak gerekiyor. Üçüncü belgede, kat iirtifakı yada mimari proje. Muaffakat alınması gerekiyor. Bu muaffakatla tapuya başvurup kat mülkiyetine giriliyor. Kat mülkiyetine geçecek her bir dairenin tapuda döner sermaye ücret olaraki, 300 lira civarında bir bedel alıyorlar. Her tapu için yani. Dubleks katta oturuluyor ise de alttaki adamın döner sermayesini benim ödemem gerekiyor. Başka türlü olmaz çünkü imza vermez. Şahıs mallarının üzerine yapı yapmış vatandaşlar hiç bu işlere girmesin. Emlakçılara, ayakçılara, ´ben bu işi yaparım´ diyen kişilere inanılmasın. Yapı kullanması olmaz imar barışı olmaz. Bunlarla hiç bir şekilde işlem yapılmamalı. Eğer bina riskli bölgedeyse ve siz üç katlı bir yere 5 kat yapmışsanız, o iki katı bir gün gelir yıkarlar. Riskli bölgelerde imar barışı yoktur. Yasa, imar barışıdur ve imar affı değildir.'


Emekli, seyyanen 12 bin lira zam istedi

"Hatay’ı yatırım ve istihdam cenneti haline getireceğiz"

"Şehri daha yaşanabilir kılacağız"

"Önceliğimiz depremzedeleri konut sahibi yapmak"

“İskenderun'u yaşanabilir hale getireceğiz”

EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Karaca: Bu seçim, Hatay halkının hayata kalma seçimidir

“İnsanlar hala yarını göremiyor”

Akbay ailesinin acısı

Mobil Basın Evi, seçimde gazetecilerin hizmetinde

Sarıseki stadyumu yarın açılıyor

GC, Gazeteci Kitapları Sergisi açtı

Rektörün danışmanlığını yapacağı projeye, TÜBİTAK desteği

Dörtyol-Payas karayolunda kaza: 6 ölü, 1 yaralı

MKÜ sınav yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

"Hatay’a karşı tarihi bir sorumluluğumuz var"

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,33% 0,21
  • EURO

    34,83% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2324,83% 0,25
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00