İmar Ltd´ye araştırma komisyonu

Yeşil alana inşaat, imar ltd. şirketinin arsa satışları, karayolları ihalesi Belediye Meclis´in merceğinde

GÜNCEL 2.08.2018 11:07:17 0
İmar Ltd´ye araştırma komisyonu

Sadet Berkyürek/İskenderun

İskenderun Belediyesi bünyesindeki İmar Limited Şirketi hakkında inceleme kararı verildi. İncelemeyi AKP, CHP ve MHP gruplarından oluşturulan 5 kişilik komisyon gerçekleştirecek.

İskenderun Belediye Meclisi´nin dünkü oturumunda İskenderun Belediyesi bünyesinde kurulan İmar Ltd. şirketinin 31 Mart 2014 tarihinden bugüne kadarki faaliyetlerini incelemek üzere araştırma komisyonu oluşturuldu. MHP´nin önergesiyle gündeme alınarak AKP ve CHP tarafından da desteklenen Araştırma Komisyonu, mecliste grubu bulunan AKP, CHP ve MHP´li üyelerden oluştu. AKP´li belediye yönetimine dünkü meclis oturumunda ilk soru önergesi ise AKP grup başkanvekili Abit Erol´dan geldi. Erol, Sakarya Mahallesinde zincir mağazacılık A101´e kiralandığı öne sürülen ve yeşil alan alana inşa edilen yapı ile ilgili bilgi istedi, Karayolları alanıyla ilgili projeyi sordu.
İskenderun Belediye Meclisi´nin dünkü oturumunda soru önergesi, araştırma komisyonu talebi, gündem maddeleri üzerindeki eleştirilerle belediye yönetimi mercek altına alındı, AKP iktidarında İskenderun Belediyesinin çalışma ve yatırımlarda önceki dönemlerin gerisinde kaldığı kaydedildi. Başkan Seyfi Dingil´in şehir dışında olmasından dolayı Mehmet Başlak´ın başkanlığında gerçekleştirilen meclis toplantısında grup başkan vekilleri 23 Temmuz Hatay´ın Türkiye´ye katılmasının yıldönümünü kutladı, Hakkari´nin Yüksekova ilçesinde, astsubay eşinin ve çocuğunun öldürüldüğü saldırıyı kınandı.

Yeşil alana inşaatı sordu
Oturumun ilk sorusunu ise AKP Grup Başkanvekili Abit Erol yöneltti. Karayolları ihalesi ile ilgili de bilgi isteyen Erol, belediye yönetiminden Sakarya Mahallesi´nde yeşil alan üzerindeki inşaatı sordu. Erol, “Nasıl bir işlem uygulandı böyle bir yeşil alana yapılan inşaatla ilgili? Ve bunun akibeti hakkında Meclisimizin bilgilendirilmesini talep ediyoruz” dedi. İmar Ltd. ile ilgili MHP grubu önergesinin gündeme alınmasına olumlu yaklaştıklarını da ifade eden Erol, araştırmaya taraf olacaklarını söyledi.

“Araştırma bittiğinde kiracı yerleşmiş olur!”
Karayolları ihalesinin 10 Ağustos´ta yapılacağını belirten Belediye Başkan Yardımcısı Halim Öztaş, eski proje üzerinde değişiklikle ihaleye çıkıldığını, projenin internet üzerinden de görülebileceğini söyledi. Öztaş´ın yeşil alana inşaat konusunun ise incelenerek bir sonraki meclis oturumunda bilgi verileceğini belirtmesine ise tepki AKP´li bir başka üyeden geldi. Hıdır Güneş, “Öbür meclise kadar inşaat biter, kiraya verilir” çıkışı yaptı.

Karayolları ihalesine de itiraz edildi
10 Ağustos´ta ihalesi yapılacak kent merkezinde kalan ve Karayolları olarak adlandırılan arazi üzerinde park alanında temele dayalı cami, konferans salonu yatırımlarının iptal edildiğini hatırlatan AKP´li Reşat Beyazıt, yapım işinin belediye olanaklarıyla gerçekleştirilip gerçekleştirilemeyeceğini sordu. Beyazıt, “Bizim İskenderun Belediyesi bu projeyi kendisi yapacak kabiliyeti, becerisi, personeli yok mu da ihale ediyor. Oraya parke taşı döşeme, bordür döşeme, kırmızı toprak döküp ağaç-çiçek dikecek peyzajcımız, mühendisimiz yok mu da1-2 milyonluk işi 5-10 milyona ihale ediyoruz. Yeşil alan, yürüyüş yolu yapılacak, bir-iki süs havuzu yapılacak. Belediyede bu işi yapacak personelimiz kalmadı mı ihale ediyoruz” diye konuştu.
Karayolları ile ilgili dijital ortamda 5 projenin varlığına dikkat çeken ve buna yapılan harcamaları soran MHP´li üye Osman Çolak da yapımın belediye eliyle yürütülmesi gerektiğini söyledi.

Çolak´tan yeşil alana inşaat çıkışı
Sakarya Mahallesinde yeşil alan üzerine inşaat konusunda incelemenin devam ettiğinin ifade edilmesine karşın ruhsat verildiğini söyleyen Çolak, “03.07.2018 Yeni Mağazacılık A.Ş. A101. Bu konu hakkında başka bir şey söylemeyeceğim.
2014´teki seçimlerde iktidarın gücünün kente geleceğinin her platformda deklare edildiğini vurgulayan Çolak, 2014´te başlayan umudun bugün kaybolduğunu söyledi. İskenderun Belediyesi´ne ait mülklerin meclisin bilgisi dışında satıldığını da savunduğu gündem dışı konuşmasında Osman Çolak, İmar Ltd. şirketi eliyle yapılan satışlarda Meclis´in yok sayıldığını, yetkiye karşın verilen vaatleri hatırlatarak ortak akıl yaklaşımını beklediklerini kaydetti. 31 mart 2014 tarihinden itibaren İskenderun Belediyesi arsa satışları ve İmar Ltd. şirketinin iş ve işlemlerinin araştırılması amacıyla verdikleri önergeyi diğer grupların da desteklemesini istedi. Çolak, “İskenderun halkının CHP, MHP, Ak Parti olarak oylarıyla seçilmiş meclisin artık bu işe el atmasını ve bu işi çözüme ulaştırmasını arzu ediyorum” diye konuştu.

Başlak: O kadarı da haksızlık
“İktidarın gücü arkamızda” diyen Meclis Başkan vekili Mehmet Başlak, ‘bir şey yapılmadı´ yaklaşımının haksızlık olacağını ifade etti. Yapılan yol, kaldırım, spor tesislerinden örnekler veren Başlak, “O kadar da haksızlık yapılmamasını rica ediyorum” dedi. Başlak, yeşil alanla ilgili yapılacak incelemenin ardından yönetimden meclis grup başkan vekillerine yazılı bilgi verilmesini istedi.

Çağşar: Gruplar ortak noktaya geldi
Dingil döneminin sonuna doğru gelindiğini ve tüm grupların CHP´nin başkan beri söylediği ortak noktaya ulaştığını savunan CHP´li üye Özer Çağşar da mevcut yönetimin iktidar gücünü arkasına alamadığını, önceki dönem yönetiminin de gerisinde kaldığını ifade etti. Çağşar, “Bu kadar gücü arkasına alarak eğer bu aşamalarda şu anda konuştuğumuz konular gündeme geliyorsa, iktidarın gücünü arkanıza almayı bırakın, yapılanların da çok çok gerisinde kalmışsınız demektir” dedi.
Yeşil üzerindeki inşaata ruhsat verilmiş olmasının ise ‘tüm yapılanların kreması´ olarak yorumlayan Çağşar, bu kadar kötü bir kontrolsüzlüğü ise beklemediklerini, kaynakların kötü kullanıldığını sözlerine ekledi. Çağşar, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Belediyenin kamu kaynaklarını iktidar olarak, belediye başkanı ve yönetimi olarak kesinlikle çok kötü kullandınız.”

Mesci´den MHP´ye: “Önergemi desteklemiştiniz”
AKP´li Meclis Üyesi Osman Mesci, önceki oturumda İskenderun belediyesinde başkan yardımcısı dahil işe gelmeyenlerle ilgili soru önergesine MHP grubunun destek verilmediğini hatırlatarak, MHP´nin dünkü oturumunda verdiği önerge doğrultusunda komisyon oluşturulmasını bu nedenle desteklemeyeceğini belirtti. Mesci, sosyal medya hesapları üzerinden yapılan paylaşımlar üzerinden hareket ederek İskenderun belediyesi ve Seyfi Dingil´e yönelik ‘saldırı yapıldığı´ iddiasında bulundu. Mesci, “Kusura bakmasınlar. Ak Partili meclis üyesi olarak desteklemiyorum, desteklemek istemiyorum. Bu meclisi hepimiz birlikte idare ediyoruz. Hepimizin birbirimize saygısının olmasını diliyorum” ifadesini belirtti.

Komisyona üye tartışması kulisle sürdü
İmar Ltd. şirketiyle ilgili araştırma komisyonu oluşturulmasına yönelik maddeninin görüşülmesinden önce üye tespiti için oturuma 5 dakika ara verilmesinin ardından oturuma geçilmesine karşın, Başlak, meclisteki kürsüden başkan yarımcıların yanına geçerek bir süre görüştü. Grüp üyeleriyle de ayaküstü görüşmenin ardından, gündemin 4. maddesi olarak belediyeye ait imar LTD şirketinin 4 yıllık faaliyetlerinin incelenmesi için meclis araştırma komisyonunun oluşturulmasına oy birliği ile karar verildi. Komisyona ise AKP´den Mehmet Reşat Çağlar, Ahmet Sarı, Emin Dönmez, MHP´den Osman Çolak, CHP´den Hüseyin Tintaş seçildi.

Çiftçi Malları komisyonuna tartışmalı seçim
Öte yandan Çiftçi Mallarını Koruma Kanunun 4. maddesi uyarında Çiftçi Mallarını Koruma Meclisine belediye yönetimi tarafından önerilen isimler de meclisin tartışmalı konusunu oluşturdu. Muhtarlıklar Müdürlüğü´nün teklifi olarak gündeme alınan ve 12 isimden 5 asil 5 yedek üyenin seçiminde ağırlığını AKP´li üyelerin oluşturduğu 14 boş oy kullanıldı. Çiftçi malları ve sorunlarla ilgili danışmanlık ve arabulucuk hizmeti de yürütecek meclis üyeliğine önerilen isimlerin alanla ilgili olmadığı ve sadece tarım yapılan 3 yerleşimi temsil ettiği kaydedildi. Konunun komisyona havalesine yönelik öneri oylanmadan gizli oylamaya geçildi. Asil üyeliklere Bestami Demirci, Numan Yasin Okur, Hidayet Ağaç, Mustafa Korçak ve Eyyüp Abacı seçildi.Yedek üyeliklere ise Ahmet Demirkıran, Metin Yıldırım, Barış Günay, Ahmet Okur, Şevket Ergüven ve Mehmet Demirci getirildi.


Anahtar Kelimeler: Seyfi Dingil Özer Çağşar

Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,21
  • EURO

    34,93% 0,38
  • GRAM ALTIN

    2438,49% 0,65
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04