“İnançlar arasındaki eşitliği laiklik ilkesi sağlayacak”

Alevi Kültürünü Araştırma Derneği (AKAD) Başkanı Nihat Yenmiş, Anayasa´nın değişmez ilkelerinden biri olan laiklik ilkesinin Türkiye´de işlevsel hale gelmesinin devletin her din, inanç, mezhebe eşit mesafede olmasını sağlayacağını

GÜNCEL 23.10.2019 09:50:03 0
“İnançlar arasındaki eşitliği laiklik ilkesi sağlayacak”

Nesrin Geyik/İskenderun

Alevi Kültürünü Araştırma Derneği AKAD, dayanışma kahvaltısı düzenledi. İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı, Arsuz Belediye Başkanı Asaf Güven ve eşi Behice Güven, CHP İskenderun İlçe Başkanı Yusuf Mansuroğlu, CHP Arsuz İlçe Başkanı Av. Faik Çekin, meclis üyeleri, sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin de katıldığı etkinlikte konuşan Başkan Nihat Yenmiş, inşaatını henüz tamamlayamadıkları kültür merkezinin inşaatına destek verilmesi çağrısında bulundu. Dernek binasının 7 yıldan buyana tamamlanamadığına dikkat çeken Yenmiş, “Dünyanın neresinde olursa olsun sivil toplum kuruluşları demokrasiyi besler ve yönetime büyük kan taşıyıcı olarak bilinir. Biz de Alevi camiası olarak Alevi Kültürünü Araştırma Derneği´nin işlevini, bir taraftan demokrasiyi besliyor bir taraftanda bu camianın ihtiyaç duyduğu inanç ve kültürel gereksinimlerini karşılıyoruz. 12 senedir bu derneğin yönetiminde yeraldım ve bir proje olarak biz AKAD Kültür Merkezi binasını hedeflemiştik. 7 seneden beri bu binayı bitirmeye çalışıyoruz. Gördüğüm manzara şu; biz AKAD da dahil alevi camiasının oluşturduğu kuruluşların tümüne şu anda burada olanların katkıları ile sağlanıyor ve ne yapıldıysa siz değerli misafirlerimizin katkılarıyla bu işler yürüyor. Bu bir taraftan sevindirici, bir taraftan üzücü bir olay. 150 bin civarında nüfusu olan bu toplumun tabandan tavana kadar bu konuda elbirliği yaparak bu kuruluşları uçurması gerekir. Ama nedense bölgemizde dernekçilik anlayışı çok geriden hareket etti, yeni ve taze başladı. Dolayısıyla ayakta tutmak ve böylesi yatırımları yapmak çok zor bir mesele. Bunun ileride değişeceğine inanıyorum” diye konuştu.

Türkiye´de Alevilerin oluşturduğu hareketin çok yeni olduğunu ve devletin farklı inançlara mesafesine işaret eden Yenmiş, “Devlet bizim yapmakta olduğumuz, inançla alakalı olan kuruluşlara yardım etmemekte. Vergilerimizi veririz, diyanete gider. Diyanet de kendi Sünni eksenli yatırımlarını yürütür. Dolayısıyla bize kalan kendi göbeğimizi kendimizin kesmesidir. Adaletli bir şey değil, ama inanıyorum ki Anayasa´nın değişmez ilkelerinden biri olan laiklik ilkesini Türkiye´de işlevsel hale getirirsek, devlet her din, inanç, mezhebe eşit mesafede olacak ve gereksinimlerini karşılayacaktır” değerlendirmesini yaptı.

Asaf Güven:

AKAD´ın alevi kültürü araştırma ve yaşatma, yanlışları düzeltme, birlik beraberlik içerisinde geleneklerin yaşatılmasında araştırmalarını sürdürdüğünü kaydeden Arsuz Belediye Başkanı Güven, “Alevi kültürünü araştırma şu bakımdan önemlidir; çünkü bizim için biliyoruz ki Alevi kültürü tüm insanlık için önemlidir. Çünkü alevi kültüründe kin, nefret, kavga yoktur. Barış vardır, kardeşlik, evrensellik, demokrasi ve çağdaşlık vardır. Bütün bunların özümsenmesi, araştırılması ve Alevi kültürünün tanıtılması bu nedenle sadece bizler için değil, tüm dünya, insanlık ve özellikle de Türkiye için önemlidir” dedi.

Fatih Tosyalı:
Arsuz´la İskenderun´un birbirinden ayrılmaz parça olduğunu belirten İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı, iki ilçenin hem yerleşim hem ticaret yaşamı açısından içiçe olduğunu söyledi. Tosyalı, “Biz göreve geldiğimiz günden buyana hiçbir ayırım gözetmeden birlik ve beraberlik içerisinde 45 mahallemde İskenderunumuza hep beraber hizmet etmeye gayret gösteriyoruz. Verdikleri katkılardan dolayı da tüm meclis üyelerimize teşekkür ediyorum” diye konuştu. Kentte yaşayan tüm renklerle birlikte olduklarını ifade eden Tosyalı konuşmasını şöyle sürdürdü: “Biz biriz beraberiz, ayrılık gayrılık yok. AKAD Başkanı ile görüşmemiz oldu. Yanlarında olduğunu ve üzerimize ne düşüyorsa yapmaya hazır olduğumuzu burada da bir kez daha bildiriyorum.”


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,34
  • EURO

    34,77% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2511,73% 1,11
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22