İnme riskine karşı yürüyüş ve diyet önerdi

Hatay İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Hambolat, beyin damar hastalıklarının dünyada en fazla fonksiyon kaybına neden olan, yaşam kalitesini en fazla etkileyen ve ölüm nedeni olarak da ikinci sırada yer alan hastalık grubunu oluşturduğunu be

GÜNCEL 26.10.2019 09:47:11 0
İnme riskine karşı yürüyüş ve diyet önerdi

İskenderun/SES

29 Ekim Dünya İnme Günü dolayısıyla yaptığı yazılı bilgilendirmede Dr. Hambolat, toplumun risk faktörleri konusunda bilgilendirilmesi, özellikle yaşam tarzı değişiklikleri ile inmelerin yüzde 70 oranında, diğer değiştirilebilir tıbbi faktörlerin de giderilmesi ile inmelerin yüzde 90 oranında önlenebildiğini kaydetti. Dr. Hambolat, inme oluşumunda en önemli risk faktörlerini ise tütün kullanımı, sağlıksız beslenme, yetersiz fiziksel aktivite olarak gösterdi, bu risk faktörlerinin yüksek kan şekeri (diyabet), yüksek kan basıncı (hipertansiyon), yüksek kan yağları (hiperlipidemi) gibi ciddi problemlere yol açtığını ifade etti. Dr. Hambolat, şu bilgileri paylaştı: “Dünyada bir yılda 17 milyon kişi inme geçirmekte ve 6 milyon kişi inme nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Son 3 yılda (2015-2018 yılları) açıklanan TUİK raporlarına göre Türkiye´de beyin damar hastalıkları nedeniyle hayatını kaybeden kişilerin sayısı 35 bin- 40 bin arasında değişmekte ve yıllar içinde artış göstermektedir.”

Neler önerdi?
Dr. Hambolat, inme riskini azaltmak için şu önerilerde bulundu: “Tütün ve alkol kullanımından uzak durun. Sigara dumanına maruz kalınmamalıdır. Günde en az 30 dakika fiziksel aktivite yapılmalıdır.(ev, bahçe işi, yürüyüş gibi). Diyette yağ, şeker ve tuz azaltılmalıdır. Günde 5 öğün sebze ve meyve tüketilmelidir. Ayrıca doktorumuza danışarak kan basıncı, kan yağları, kan şekeri ve kilomuzu öğrenmeli, doktorumuzun önerilerine uymalıyız. Aile bireylerimizi de sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleri konusunda teşvik etmeliyiz.”


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19