“İnsan, hakları ile insan”

İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi´nin BM´de kabulünün 72. yıldönümünde insan hakları savunuculuğunun küresel kriz koşullarında sürdürüldüğü belirtildi.

GÜNCEL 10.12.2020 16:20:05 0
“İnsan, hakları ile insan”

İnsan Hakları Derneği (İHD) İskenderun Şube Başkanı Coşkun Selçuk, insan haklarının küresel salgın ve olağanüstü hal koşullarında savunulduğu bir süreç yaşandığını belirtti. İHD Şube binasında düzenlediği toplantıda konuşan Selçuk, “Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemisinin yol açtığı siyasal, sosyal, ekonomik, etik vb. boyutları olan küresel kriz koşullarında haklarımıza sahip çıkıyoruz. İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi´nde belirtildiği gibi barış, adalet, eşitlik, özgürlük ve insan onurunun korunmasını ve bunları güvence altına alacak demokrasi mücadelesinin verilmesini savunmaya devam ediyoruz. Çünkü insanlığın varoluşunu tehdit eden bu küresel krizden çıkışın tek yolu söz konusu değerlere sahip çıkmaktır” dedi. Dünyanın her yerinde halkların özgürlük, adalet, eşitlik ve insan hakları talepleriyle itirazlarını yükselttiğini de sözlerine ekleyen Selçuk, şunları kaydetti: “İHD olarak dün olduğu gibi bundan sonra da tüm zorluklara karşın ihlalleri belgeleyip, raporlayarak görünür kılmaya, böylelikle önlemeye, cezasızlıkla mücadele etmeye ve insan haklarına saygıyı yükseltmeye devam edeceğiz.”

Baro: İlkeler tehdit altında

Bildirgenin kabulünün yıldönümü dolayısıyla Hatay Barosu yönetimi adına yapılan açıklamada, “İnsanlık Ailesi, İkinci Dünya savaşından alınan derslerle, dünya yok olmasın, insanlar öldürülmesin diye 10 Aralık 1948´de İnsan Hakları Evrensel Bildirgesine imza attı. Bildirgenin kabulünden bu yana 72 yıl geçti. Ne yazık ki Bildirgenin amaçladığı ilkelerin tamamı tehdit altında” denildi.
Dünyada ve ülkemizde olanak ve fırsat eşitsizliği, gelir dağılımı adaletsizliği, sağlıklı içme suyuna, eğitime, sağlığa, adalete erişim eşitsizlikleri büyümeye devam ettiği kaydedilen açıklamada, şu değerlendirmeye yer verildi: “Dünyada temel hak ve özgürlükleri güvence altına alan, bu hakları ve demokrasiyi içselleştiren yönetimlerden, hızla otoriter / totaliter rejimlere kayışlar olduğunu üzülerek gözlemliyoruz. Türkiye´de demokrasinin geliştirilmesi, insan haklarının korunması, hukukun üstünlüğü alanında geriye gidişe doğru sürüklenmekteyiz. Hak ve özgürlüklerin geliştirilmesi yönündeki çalışmalar ve yasal düzenlemeler, göstermelik olarak değil, hak ve özgürlüklerin tüm insanların ihtiyacı ve demokrasinin bir gereği olduğu için yapılmalıdır. Bu açıdan özgürlük-güvenlik ikilemi yaratılarak mevcut hak ve özgürlüklerden asla taviz verilmemelidir.”

Yeloğlu´ndan barış ve eşitlik dileği

AKP Hatay İl Başkanı Mehmet Yeloğlu, yayımladığı mesajla 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Gününü kutladı. Yeloğlu mesajında, “Tüm insanlığın ortak değeri, çağdaş dünyanın ortak paydası olan, her yıl 10 Aralık tarihinde kutlanan Dünya İnsan Hakları Gününün 72. yıldönümünde bir kez daha barış ve eşitliğe vurgu yapmak istiyorum. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi´nin 1. maddesinde de yer verildiği gibi; Bütün insanlar hür, haysiyet ve haklar bakımından eşit doğarlar. Akıl ve vicdana sahiptirler ve birbirlerine karşı kardeşlik zihniyeti ile hareket etmelidirler. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi´nden önce yüce dinimiz İslam´da da açıkça belirtilen insan hakları kavramı eşitlik ve adalet ilkeleri ile birlikte düşünülmüştür. İnsan haklarının tanınmasında Müslüman-gayrimüslim, zengin-fakir, âmir-memur herkes eşittir. Can, mal, namus, akıl ve dinin korunması açısından insanlar arasında eşitlik ilkesi esas kabul edilmiştir. Barışın ve eşitliğin tüm dünyada var olmasını diliyorum” ifadelerine yer verdi.

CHP´li Parlar´dan 2. Yüzyıla Çağrı

Cumhuriyet Halk Partisi Hatay İl Başkanı Ramiz Parlar, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi´nin kabulünün 72. yıldönümünde ülkemizde hak ihllerinin katlanarak arttığını vurguladı, Türkiye´nin ‘Özgür Olmayan Ülkeler kategorisinde yer aldığına, son 10 yılda dünya genelinde özgürlüklerin en çok gerilediği ikinci ülke konumuna düşürüldüğüne dikkat çekti. CHP´nin iktidar döneminde 2. Yüzyıla Çağrı beyannamesindeki hedeflerin hayata geçirileceğini ifade eden Parlar, CHP´nin sağlık hakkından yaşam hakkına, eğitim hakkından barınma hakkına temel hakların önündeki erişim engellerinin kaldırılmasının ve insan hakları ihlallerinin önlenmesinin güvence olduğunu kaydetti.

Eryılmaz: Hür ve eşit olma ilkesi

Samandağ Belediye Başkanı Av. Refik Eryılmaz, 10 Aralık İnsan Hakları Günü mesajında bildirgenin ‘tüm insanların doğuştan hür ve eşit olduğu ilkesi´ni hatırlatarak, “İlimizde insan hakları alanında tüm vatandaşlarımızın yanında olduğumuzu, engeli olan kardeşlerimiz, çocuklarımız, kadınlarımız başta olmak üzere tüm vatandaşlarımızın bu haklarını en geniş biçimde kullanabilmeleri ve daha iyi hayat standartlarına ulaşmaları için çalışmalarımız devam edecektir” dedi.

Tellioğlu: Bireyler eşit tutulmalı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Payas İlçe Başkanı İlter Tellioğlu da beyannamenin uygulanmasında hala eksikliklerin olduğuna işaret ettiği mesajında bireylerin dili, dini, rengi, siyasi görüşü, cinsiyeti ne olursa olsun aynı haklara sahip olması gerektiğini vurguladı. Tellioğlu, “Bireylerin temel hakları her ne olursa olsun eşit tutulmalı” dedi.


Anahtar Kelimeler: İnsan hakları insan

C. Atalay, TİP'in 5 ilçedeki adaylarına oy istedi

VP Hatay adayı Hadimoğulları: Seçimler, eşit koşullarda yapılmıyor

Erkan Baş: "Yoksul daha yoksul, zengin daha zengin oldu"

"Yeni İskenderun'u inşa etmeye sayılı günler kaldı"

Duduoğlu gençlerle görüştü

"Yönetimimizde muhtarların mahallelerle ilgili sorunları kalmayacak"

Bayır Bucak Türkmenlerinden Ceylan'a destek ziyareti

Emekli, seyyanen 12 bin lira zam istedi

"Hatay’ı yatırım ve istihdam cenneti haline getireceğiz"

"Şehri daha yaşanabilir kılacağız"

"Önceliğimiz depremzedeleri konut sahibi yapmak"

“İskenderun'u yaşanabilir hale getireceğiz”

EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Karaca: Bu seçim, Hatay halkının hayatta kalma seçimidir

“İnsanlar hala yarını göremiyor”

Akbay ailesinin acısı

  • BIST 100

    9079,97%3,1
  • DOLAR

    32,36% 0,16
  • EURO

    34,95% -0,30
  • GRAM ALTIN

    2324,05% 0,21
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00