“İnsan eliyle ölüme sürükleniyoruz”

Hatay’a bağlı Arsuz ilçesinde Nardüzü mahallesinde oluşturulan enkaz döküm alanı mahalle sakinleri ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin katıldığı toplantıyla protesto edildi.

17.07.2023 21:58:00 0
“İnsan eliyle ölüme sürükleniyoruz”

Arsuz’a bağlı Nardüzü mahallesinde yaşam alanları çevresinde yeni oluşturulan enkaz dönüm alanında inceleme yapan Arsuz kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. İskender Sayek, çalışmanın durdurulması gerektiğini belirtti. Nardüzü Mahallesi kent meydanındaki basın açıklamasında konuşan Arsuz Kent Konseyi Nardüzü Mahallesi Meclisi Başkanı Fırat Çiçek, “Biz ödevimizi yerine getiriyoruz, Devletimizi de gereğini yapmaya davet ediyoruz. Yanı başımıza izinsiz bir şekilde dökülen molozları istemiyoruz” dedi. 

Nardüzü Kent Meydanında yapılan basın açıklamasına Türk Tabipler Birliği, İskenderun Çevre Koruma Derneği ve İnsan Hakları Derneği temsilcileri, Arsuz ve İskenderun belediyesi meclis üyeleri, Arsuz Kent Konseyi yürütme kurulu üyeleri, Övündük Mahallesi Muhtarı Bedii Genç, Nardüzü Mahallesi Muhtarı Mehmet Şanlı, Hatay eski Milletvekili Suzan Şahin, CHP Arsuz İlçe yöneticileri katıldı.

“Deprem bölgesinin derdi bitmeyen insanları olarak yine birçok dert ile mücadele ediyoruz” diyen Nardüzü mahallesi Meclisi Başkanı Ecz. Fırat Çiçek, bölge kalkının sağlığının uygulamalarla tehdit altında olduğunu vurguladı. Çiçek, “Deprem doğal afetti, öldük! Ancak; moloz yığınlarının toplanma ve imha sürecindeki özensizlik ve dikkatsizlik sebebiyle bu sefer de insan eliyle ölüme sürükleniyoruz” diye konuştu.

Alanlar maliyet öncelikli belirleniyor

Enkaz alanlarının seçimindeki özensizliğe dikkat çeken Çiçek, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Afet sonrası yıkılan binalara ait molozların insan ve doğa sağlığına uygun şekilde toplanması ve ayrıştırılması ile ilgili yöntemler belirlenmiş olsa da uygulama sağlık öncelikli değil maliyet öncelikli yapılmaktadır. Maalesef çevremizde görüyoruz ki molozlar gelişi güzel, tamamen kontrolsüz bir şekilde ve sadece maliyet unsurları gözetilerek belirlenen alanlara dökülmektedir.”

Yanıbaşımızda moloz istemiyoruz

İnsan sağlığına tehdit oluşturacak uygulamalardan vazgeçilmesi çağrısında bulunan Çiçek, “Biz ödevimizi yerine getiriyoruz Devletimizi de gereğini yapmaya davet ediyoruz. Yanı başımıza izinsiz bir şekilde dökülen molozları istemiyoruz. Büyük bir felaket yaşadık ve şehrimizi tekrardan yaşanabilir hale getirmek için devletimizle, tüm kurumlarımızla ve vatandaşlarımızla canla başla bir mücadele veriyoruz. Sadece yaşanabilir bir kent istiyoruz. Evleri, hayalleri ve yaşamları yıkılmış bir kentin sakinleri olarak bize temiz bir çevreyi çok görmeyin. Havamıza, toprağımıza ve suyumuza lütfen dokunmayın” dedi.

Prof. iskender Sayek enkaz döküm alanında

Öte yandan Arsuz Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. İskender Sayek, Mahalle Muhtarı Mehmet Şanlı, Mahalle Meclisi yürütmesi, Arsuz belediyesi Meclis üyeleri ve mahalle sakinleriyle birlikte izinsiz oluşturularak enkaz dökümü yapılan alanda inceleme yaptı. İncelemenin ardından yaptığı değerlendirmede Prof. Dr. Sayek, “Bu işin en kötü yeri, enkazın dere alanlarına dökülmesi. Hem suya erişmesi açısından problem, yeraltı sularına karışması çok önemli; hem de derelerin normal akışını engelliyor. Bu işlerin planlı şekilde yapılması gerekiyor. Aksi takdirde halk sağlığını, toplum sağlığını çok olumsuz etkileyecek bir uygulama ile karşı karşıya bırakılmış olacağız” diye konuştu.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19