'İnternet bağımlılığı sorunlara yol açıyor'

Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Necmettin Çalışkan, 'İnternet ve sosyal medya ahlakı' üzerine konferans verdi.

GÜNCEL 30.10.2019 10:26:21 0

Antakya/SES

 Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Hatay Şubesinin düzenlediği “Şuur Dersleri” sohbetinin konuğu olan MKÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çalışkan, hayatın her alanından sorumlu olduğumuz gibi internet başında geçirdiğimiz zamandan da sorumlu olduğumuzu ifade etti. Çalışkan, “Her şeyin hesabını vereceğimiz gibi buradaki tutum ve davranışlarımızın da hesabını vereceğimizi bilmek zorundayız” değerlendirmesini yaptı.
İnternetin kişiliğini kaybederek kullanılan bir alana dönüştüğünü dile getiren Doç. Çalışkan, “Birçok kişinin bu alandaki yaptıklarından sanki hesap vermeyecekmiş gibi davranış içerisinde olunduğunu belirten Çalışkan, 'İnsanoğlunun hayatı boyunca sağında solunda iki melek sürekli hazır bekleyip iyi ve kötü tüm davranışları yazar. O yüzden her şeye dikkat ettiğimiz gibi internette girdiğimiz sitelere, paylaşımlara dikkat etmek zorundayız. Başkasının internetini kullanmak, telif hakkı doğrun alanlarda şifre kırarak alın terini gasp etmek, haram görüntülere bakmak, yalan/iftira bilgileri paylaşmak, sahte hesaplarla kötülükleri yaymak gibi kul hakkı doğuran alanlara burada da dikkat etmek gerekir. İnternet kullanımı hastalık/bağımlılık haline geldi. Yatmadan önce en son iş son defa sosyal medya hesaplarını kontrol etmek, sabah ilk işte aynı şekilde sosyal medyayı kontrol etmek bir hastalık olarak karşımızda duruyor. Öyle bir noktaya geldi ki, gecenin bir yarısı eskiden çocuklar uyuyor mu? Üzeri açık kalmış mı? Ya da iki rekât namaz kılmak varken artık bugün gecenin bir yarısı kalkıp sosyal medya hesapları kontrol ediliyor. Çağımızın imtihanı internet bağımlılığı ciddi sorunlara yol açıyor. Ailelerin arasını açtığı gibi, bilgisayar başında uzun süre vakit geçirmek, sağlık açısından da sakıncaları olduğu görülmüştür. Duruş eklem bozukluğu, göz sağlığı, bel/boyun fıtığı gibi zararlar verdiği hatta beyni uyuşturduğu, uykusuz bıraktığı gibi hastalıklara neden olduğunu hastane kaynaklarından öğreniyoruz. Birçok kişi normalde hayatında yapmayacağı kırıcı kaba sözlerini bu ortamda rahatlıkla paylaşabiliyor. Ve bu ortamlarda kendisini ilgilendirmeyen ne kadar iş varsa yapılabiliyor. Peygamberimizin ´kişinin kendisini ilgilendirmeyen şeyleri terk etmesi iyi bir Müslüman olduğunu gösterir´ Hadis-i Şerif´i burada geçerlidir. Yapılan işin zincirleme etkisi göz önüne alındığında daha fazla kul hakkı doğuran bir alan olarak buralarda daha çok dikkat edilmesi gerekir. Dinimizin önem verdiği konulardan biri de bilginin sağlamlığı, belgeli olmasıdır. Ancak bugün bu ortamda verilen bilgililerin büyük çoğunluğu kaynaksız, uydurma, yanlış bir şeyi doğru gösterme veya doğru bir bilgiyi yanlış gösterme gibi algılarla dolu. Sıradan bir insan ´kim şu kadar şunu yaparsa, salavat zinciri yaparsak şöyle güzelliklere karşılaşacağız´ gibi dinimizde yeri olmayan, tamamen insanları narkozlamak için uydurulan mesajlar Müslümanlara İslam´a büyük zararlar veriyor. Bir Müslüman çağımızın imtihanı olan internette her gördüğünü her duyduğunu paylaşmamalı. Paylaşacağı bilginin güvenilirliğine emin olmalıdır' değerlendirmesini yaptı.


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9515,84%-0,15
  • DOLAR

    32,48% 0,13
  • EURO

    34,78% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2490,71% 1,17
  • Ç. ALTIN

    4150,05% -1,23