İntiharların nedenlerinin tartışılmasını istedi

Adem Yarıcı´nın intihar girişimini ‘sosyal cinayet´ olarak adlandıran SHD İskenderun Temsilcisi Av. Akbay, iktidarı intiharların ardındaki gerekçelerin üzerine gitmemek ve nedenleri tartışmak istememekle eleştirdi.

GÜNCEL 12.02.2020 11:08:43 0
İntiharların nedenlerinin tartışılmasını istedi

İskenderun/SES

Sosyal Haklar Derneği (SHD) İskenderun Temsilcisi Av. Bülent Akbay, Antakya´da Cuma günü ‘ çocuklarım aç ´ diyen ve kendini yakarak hayatını kaybeden Adem Yarıcı´nın intihar girişimini son dönemde artan diğer intihar vakaları gibi ‘sosyal cinayet´ olarak adlandırdı. Akbay, “Ekonomik kriz, mobbing diye adlandırdığımız işyeri merkezli baskının ve işsizliğin yarattığı onlarca endişe, korku ve stresin bileşkesi, taciz gibi birçok husus intiharlara yol açan koşulları oluşturuyor” dedi.
Son bir ay 12 işçi işyerinde ya da işe bağlı olarak yaşamına son verdiğine dikkat çeken SHD İskenderun Temsilcisi Av. Bülent Akbay, kötü yaşam koşullarının insanları ölüme ittiğini, ‘sosyal cinayetler´in artmasında yönetenlerin ve yönetim anlayışlarının yattığını vurguladı. ‘Ölümcül olduğunu bildiğiniz bir darbeyi bilerek ve isteyerek başka bir insana uyguladığınızda ve o insan öldüğünde nasıl bunun adı cinayetse; milyonlarca insanı hayatta kalamayacağını koşullara bilerek ve isteyerek itmek de bir sosyal cinayettir´ diyen Akbay, iktidarı intiharların ardındaki trajedinin üzerine gitmemek ve nedenleri tartışmak istememekle eleştirdi.
Antakya´da valilik önünde intihar eden Adem Yarıcı´nın yetkililer tarafından tanındığını, AKP milletvekillerinin evinde iftar açarak iş sözü verdiğini hatırlatan Akbay, çocuklarına yapılan sosyal yardımın kesildiğini, ‘göz göre göre ölüme sürüklenen yoksul vatandaşımıza yardım elini uzatılmadığını savundu.
Av. Akbay, yazılı açıklamasında şunları ifade etti: “Hatay´da valilik önünde intihar eden Adem Yarıcı´yı yetkililer yakından tanıyordu. Evinde iftar açan ve basına iş sözü vererek şov yapan AKP milletvekilleri, sık sık kapılarına kadar gidip “iş” istediği ve söz aldığı belediyeler, çocuklarına yapılan sosyal yardımı kesen Valilik göz göre göre ölüme sürüklenen yoksul vatandaşımıza yardım elini uzatmadılar. Çünkü sadece güçlüden, sermayeden ve bir avuç çıkar odağının çıkarlarından yana olan bu vurgun ve talan düzeni yardım elini uzatmalarına izin vermiyordu. Kanunlar kadar yürekleri de yoksul halkın sorunlarına kördü. Adem Yarıcı´nın gerçek hikayesi, devlet ile yurttaşının arasındaki büyük uzaklığın da hikayesidir. Yalnızca anlamak yetmez. Bu sosyal cinayetin müsebbibi olan yönetenler yoksulluğun ulaştığı boyutları gizlemekten öte bir icraat yapmamaktadırlar. Yönetilen olarak bizler hayatlarımızı kurtaracak ekonomik ve sosyal politikalar için “ağır ve nasırlı ellerimizi toprağa dayayıp doğrulmak” için ayağa kalkmalıyız. İnsan onuruna yakışan bir düzen hayal değildir. Yoksulluk ise asla kader olamaz.”


"Mücbir sebep hali uzatılmalı"

Fatma Şahin'den başkanlara ziyaret

Lütfü Savaş, mesajla veda etti

Nesibe Kuzu, "Pruva"yı yayımladı

İş yükününün hafifletmesini istediler

1 Mayıs, İskenderun'da kutlanacak

23 Nisan'da motosiklet korteji

Bayramda 'uçurtma şenliği'

Parkta 23 Nisan şenliği

Hastane bahçesinde korkutan yangın

Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlandı

Çalışkan'dan Özhaseki'ye: İtiraf yetmez, çözüm üretin!

İş dünyasının talebi 'mücbir sebep'

Belen'de makam koltuğuna Aybüke oturdu

Çocuk başkanlar istemlerini sıraladı

  • BIST 100

    10045,74%-0,37
  • DOLAR

    32,46% 0,31
  • EURO

    34,69% 0,43
  • GRAM ALTIN

    2418,55% 1,62
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00