İsdemir işçisi Çelik-İş´ e dönüyor

Çelik-İş Sendikası´nın İSDEMİR´de üye sayısıyla ilgili ‘muvazaa´ davasının sonuçlanmasıyla ayrılan üyelerin dönüşleri hızlandı.

21.06.2017 11:10:00 0
İsdemir işçisi Çelik-İş´ e dönüyor

Sadet Berkyürek/İskenderun

 Eylül 2014´te başlayan dava sürecinde 4 bine yakın olan mavi yakalı çalışan sayısının bugün 3 bin civarında olduğunu belirten sendikasının İskenderun Şube Sekreteri Mehmet Güngör, son 3 gün içinde 600 üyenin geri dönüşünün kesinleştiğini belirtti. Güngör, yetki davası sürecinde çalışanın işyerinde sendikasızlığın ne olduğunu öğrendiğini, sendika olarak da sosyal çalışmalarını öne alacaklarını ve müzakereye açık olduklarını söyledi. Güngör, “Asli beklentilere yönelik mücadelemizi vereceğiz. Ama artık bunu da öğrendik. Zaman artık müzakere zamanı, bazı şeylerin karşılıklı anlayış içinde çözüleceğinin de farkına vardık. Bunu da özeleştiri olarak söylüyorum” dedi.


Yetki süreci beyaz yakalılarla etkilendi
Çelik-İş Sendikası İskenderun Şube Sekreteri Mehmet Güngör, 3 Eylül 2014 yılında sendikanın yetki başvurusunda kayıtlı üye sayısının 2 bin 760 olarak tescil edildiğini hatırlatarak, Çelik-İş´le yürüttüğü sendikal mücadelede Türk Metal Sendikası´nın ise aynı dönemde bin 100 civarında bir üye sayısına ulaştığını belirtti. Güngör, dava süreciyle ilgili şu biglileri verdi: “Yetkiye müracaatımızdan bir ay öncesinden işveren yetkiye direkt etkileyecek yaklaşık 700 ‘beyaz yakalı´ elemanı aldı. Burada işveren Çelik-İş Sendikası´nı yetkisiz duruma düşürmek için elinden geleni yaptı. Eleman alımının yasalara göre muvazaa olduğunu iddia ettik. Bu konuyla ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı´na dava açtık. Davamız 2,5 yıllık sürecin sonunda, 17 Haziran itibariyle Yargıtay Çelik-İş´in yetkili olduğuna karar verdi. Burada muvazaa vardır, yetki Çelik-İş Sendikası´nındır” dedi.
Yetkiye başvuru yapıldığı 2014´te 4 bine yakın olan mavi yaka işçi sayısının bugün 3 binlere düştüğünü, işçilerin sendikasızlık yaşadığı süreçte sıkıntı çektiklerini de sözlerine ekleyen Güngör, “Sendika, toplu iş sözleşmesi olmayınca en azından sosyal haklarda hiçbir artış olmadı, iyileştirme yapılmadı. Saat ücretlerine ise enflasyon oranında bir zam yaptılar” diye konuştu.

“Çalışan yetkisizliği öğrendi”
Yetkiyle ilgili dava sürecinde yaklaşık bin 600´e yakın İsdemir çalışanının emekli olmasını ise özendirerek işine son verilmesi´ olarak da adlandıran Güngör, “Bu sendikasızlık süresi içinde işyerlerinde üyelerimiz diğer sendikanın üyelerinin mobbing uygulamasıyla karşı karşıya kaldı. Yüce yargıtay bize yetkiyi verdiği andan itibaren bütün emekçiler büyük sevinç yaşadı. Arkadaşlarımız, sendikasızlığın sonuçlarını yakından yaşadılar.”
17 Haziran´dan itibaren Çelik-İş´e dönüşlerin hızlandığını ifade eden Güngör, 3 gün içinde dönüş işlemlerini tamamlayanların 600´e ulaştığını kaydetti. E-devlet şifresiyle gerçekleştirilecek üyelik işlemlerinin hafta sonuna kadar tamamlanmasını beklediklerini da sözlerine ekleyen Güngör, “Tahmin ediyorum haftanın son gününe kadar diğer sendikada ancak 50-100 kişi kalır. En fanatik üyeler bile bugün telefonla ulaşıp, dönüşlerini sağladıklarını bildirdi. Arkadaşlarını da ikna yönünde görüştüklerini söyleyenler de oldu. Sonuçta artık yetki sorumuz kalmadı” diye konuştu.

Tüm arkadaşlarımızı kucaklamaya söz verdik”
Mahkeme kararının ardından Çelik-İş Sendikası´nın Genel Başkanı´nin talimatı ve açıklamasına da işaret eden Güngör, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Herkesi kucaklayacağımıza dair genel başkanımızın demeçleri oldu. Biz de buna paralel olarak asla kimseyi ayırmadan, ayırım yapmadan, Hazreti Mevlana´nın dediği gibi, ‘Dün dünde kaldı cancağızım/ bugün yeni bir gün/ yeni şeyler konuşmak lazım´ diyerekten bütün arkadaşlarımızı kucaklamaya söz verdik ve kucaklıyoruz da.”
Geçmişle ilgili özeleştiri yapmaya da hazır olduklarını, hem sendika hem İSDEMİR´deki eksikliklerini bu sürede gördüklerinin altını çizen Güngör, bundan sonra daha bilinçli ve sosyal sendikacılığa ağırlık verileceğini söyledi. Güngör, halen İsdemir´e geçmiş dönem sözleşme ile sağlanan kazanımlara da dikkat çekerek, ancak bunların daha yüksek oranlara çekilmesinin gayretini vereceklerini vurguladı.

“Zaman artık müzakere zamanı”
Ücret artışları, sosyal haklarda iyileştirmeler, üyelere yönelik sosyal projelerln yeni dönemdeki çalışma konuları olduğuna da işaret eden Güngör, şu mesajı verdi: “Asli beklentilere yönelik mücadelemizi vereceğiz. Ama artık bunu da öğrendik. zamanın artık müzakere zamanı, bazı şeylerin karşılıklı anlayış içinde çözüleceğinin de farkına vardık. Bunu da özeleştiri olarak söylüyorum.”

Taslak hazırlığı başladı
Yargı kararının tebliğ edilerek yetki kararının hemen ardından sendikanın toplu iş sözleşmesiyle ilgili çağrısına yapacağını, buna yönelik hazırlıklarının başlatıldığını da anlatan Güngör, konuşmasında şunlara yer verdi: “Bundan sonra emekçiyi mağdur etmemek için taslağımızı hazırlıyoruz. İşverenle de direkt ve indirekt olarak görüşmelerimiz devam ediyor. Sonuçta İsdemir de, Çelik-İş de bu bölgenin kalbi. İkisini birbirinden kimse koparamadı. Bundan sonra da kopartamayacak. Yargıtay kararının Bakanlığa ulaşmasının ardından en fazla 10 gün içerisinde bize yetki belgesi verilecek. Yetki belgemizi yapacağımız mitingin ardından asacağız. İşverene de toplu iş sözleşmesi çağrısında bulunacağız. İnanıyordum ve mücadele tecelli etti.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9711,46%0,69
  • DOLAR

    32,51% -0,09
  • EURO

    34,81% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2426,25% -0,14
  • Ç. ALTIN

    3994,88% -0,57