İSDEMİR, 52. yılını kutluyor

1970'li yıllarda, Süleyman Demirel'in başbakanlığı döneminde eski SSCB ile narenciye ihracatı karşılığında İskenderun'da kurulan  İskenderun Demir ve Çelik A.Ş. (İSDEMİR), kuruluşunun 52. yılını kutluyor.

GÜNCEL 4.10.2022 16:38:00 0
İSDEMİR, 52. yılını kutluyor

Akın Bodur/İskenderun
İSDEMİR ile Seydişehir Alüminyum Fabrikası, dağılan Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) ve Türkiye Cumhuriyeti arasında yapılan narenciye ihracatı karşılığında kurulmuştu. Devlete ait olarak kurulan İSDEMİR, çalışanlarına verilen yüzde 11'lik hisse sonrası Bülent Ecevit'in başbakanlığı döneminde özelleştirilmişti. OYAK, fabrikanın günümüzdeki sahibi.
OYAK’ın Maden Metalürji şirketleri arasında yer alan İSDEMİR, yaklaşık 5,8 milyon ton/yıl sıvı çelik, 3,5 milyon ton/yıl yassı ürün, 0,6 milyon ton/yıl kangal ve 2,5 milyon ton/yıl kütük nihai ürün üretim kapasitesi ile dünyanın en önemli çelik üreticileri arasında yer alıyor. İskenderun Körfezi’nde ve Payas ile İskenderun arasındaki alana yayılan fabrika sahasında bulunan İSDEMİR Limanı da, 21 milyon ton kapasite ile dökme katı, genel kargo ve dökme sıvı yükler için yükleme/ boşaltım kapasitesi iule ülkenin önemli limanları arasında yer alıyor. Tesis, İstanbul Sanayi Odası tarafından Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2021 yılı araştırmasında 5. sırada yer alıyor.
İskenderun Demir ve Çelik A.Ş.'den yapılan açıklamada, çelik sektörü için önem taşıyan yassı ürün üretim kapasitesinin artırılmasında da önemli rol üstlenen fabrika, boru imalatı, gemi yapımı, inşaat, basınçlı kaplar ile kazanlar, genel konstrüksiyon, kara ve demiryolu araçları gibi birçok sektöre temel girdi sağlamanın yanı sıra sürdürdüğü yatırımlarla bölge ekonomisinin kalkınmasına da destek oluyor.

557 ürün kalitesi bulunuyor
İSDEMİR’in bu yılın ilk altı ayında, uzun ürünlerde 2 yeni ürün kalitesi geliştirilerek kalite sayısını 320’ye çıkarıldığı, yassıda ise 237 ürün kalitesinin bulunduğu anlatılan açıklamada, "Enerji verimliliği odaklı yatırımlar kapsamında geçtiğimiz mayıs ayında 3 nolu kok bataryasını devreye alan İSDEMİR, yeni batarya ile yan ürün satış hacmini büyütmeyi, enerji tasarrufu sağlamayı ve metalürjik kok üretimini artırarak ithalatın önüne geçmeyi hedefliyor. İSDEMİR, Yeni 1. Yüksek Fırın ve Vakum Altında Gaz Giderme Tesisi yatırımlarını da tamamlamak için çalışmalara devam ediyor" ifadesine yer verildi. 
Tesisin yörenin sosyal ve kültürel hayatına katkı sunduğu ve geçen yıl İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü ile birlikte hayata geçirdiği ‘Çocuk Trafik Eğitim Parkı’nın çocuklar tarafından ilgi gördüğü belirtilen açıklamada şunlara yer verildi: "Hatay İpeği’ni yaygınlaştırmak ve kadınları sosyoekonomik yaşama dahil etmek amacıyla İskenderun Halk Eğitim Merkezi iş birliği ile hayata geçirilen ipek dokuma kursu çalışmalarına devam ediliyor. Bölgedeki okulların bakım, onarım ve bilgisayar gibi pek çok ihtiyaçlarına da destek olunuyor. Yarım asırdır bölge ekonomisi ve istihdamına katkı sağlayan İsdemir bundan sonra da İskenderun’un kalkınmasına destek olmaya devam edecek."
 


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19