İSDEMİR´de endüstriyel gaz üretim tesisi

Türk–Alman ortaklığıyla 2016 yılında kurulan İSDEMİR Linde Gaz Ortaklığı ilk üretimini yaptı.

GÜNCEL 16.04.2018 10:40:15 0
İSDEMİR´de endüstriyel gaz üretim tesisi

İskenderun/SES

 OYAK Maden Metalürji Grubu şirketlerinden İSDEMİR ile Alman Linde Grubu´nun ortaklığında 12 ay önce temeli atılan ve tamamlanan tesis, 13 Nisan´da törenle dün İskenderun´da devreye alındı. 250 milyon liralık yatırımla kurulan tesis, ‘Türkiye´nin en verimli endüstriyel gaz üretim tesisi´ niteliği taşıyor ve enerji verimliliğinde dünyada en iyileri arasında yer alıyor. Tesiste üretilen endüstriyel gaz; oksijen, azot ve argon gazı atmosferden alınan havanın kompresör ile basınçlandırılıp, safsızlaştırılması, soğutulması ve damıtılması ile elde ediliyor. Daha az enerji tüketimi ile daha fazla kapasitede, safiyeti daha yüksek ve daha güvenli endüstriyel gaz ürünler elde edilecek tesis, İSDEMİR´in sıvı ham demir ve sıvı çelik üretiminde kapasite artışına ve maliyet düşüşüne etki ederken, kaliteli çelik üretim süreçlerine de katkı sağlayacak. Tesisle birliktee dışarıdan satın alınan sıvı oksijen ve sıvı azot alımı sıfırlanacak. Tesiste üretilen ihtiyaç fazlası sıvı azot ve sıvı argon özel yapılmış tanklarda depolanarak satışa sunulacak. Satış fiyatı yüksek olan sıvı argon üretiminin yapılması sağlanarak, İSDEMİR için yeni bir gelir modeli de oluşacak.
Tesisle ilgili yazılı yapılan açıklamada şunlara yer verildi: 'Endüstriyel gaz üretim tesisi, 250 milyon TL´lik yatırımla, 12 ayda tamamlandı. Türkiye´nin en verimli endüstriyel gaz üretimini yapacak olan tesis, günlük 1.700 ton oksijen ve azot tedarik edecek. İSDEMİR´in oksijen üretim kapasitesini yüzde 60, azot üretim kapasitesini ise yüzde 70 oranında artıracak olan tesisin sağlayacağı oksijen kapasitesi sayesinde İSDEMİR´de yıllık 300 bin ton ilave çelik üretimi gerçekleşecek. Bu üretimin ciroya etkisi de yaklaşık 750 milyon TL seviyesinde olacak.'
OYAK Grubu Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem de, 'Linde Grubu ile ortaklaşa kurduğumuz endüstriyel gaz üretim tesisi, kurumumuzun sürdürülebilir üretkenliğini daha ileri seviyeye taşıyacak ve grubumuza finansal olarak da önemli bir katkı yapacak. ‘Teknolojik dönüşümle maksimum verim´ vizyonumuzun değerli bir sembolü olarak gördüğüm bu yatırımın, OYAK´a ve ülkemiz ekonomisine önemli bir katma değer sağlayacak” açıklamasını yaptı.
Linde AG YK üyesi Bernd Eulitz ise, 'Grup olarak 140 yıldır teknoloji, inovasyon ve çözüm odaklı bir vizyonla çalışıyoruz. Faaliyete geçen yeni tesis, birinci sınıf teknolojik özelliklere sahip olup çevre dostu oluşuyla öne çıkıyor. Bu yatırım, gelecekte birlikte daha fazla büyüme ve karşılıklı ortak fayda sunmasının yanı sıra Türkiye´de büyüyen işlerimizin başarısını yansıtıyor ve bölgede daha fazla yatırım yapma isteğimizi vurguluyor' değerlendirmesini yaptı.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,57% 0,26
  • EURO

    34,98% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2456,42% 0,85
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00