İSDEMİR´de yetki buluşması

Çelik İş Sendikası´nın Genel Başkanı Yunus Değirmenci ve Genel Yönetim Kurulu, üç yıl süren yetkisizliğin ardından İSDEMİR´de gerçekleştirilen mitingde üyeleriyle buluştu.

13.07.2017 09:25:17 0
İSDEMİR´de yetki buluşması

Sadet Berkyürek/ İskenderun

Hatay İş Mahkemesi´nin kararını Haziran ayında onaylayan Yargıtay´ın kararından sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı´nın İSDEMİR´de toplu iş sözleşme yapma yetki belgesini alan sendika yönetimi önceki gün saat 16.30´daki buluşmayı gövde gösterisine dönüştürdü. Erzin´de karşılanan konfederasyon ve sendika yöneticileri İSDEMİR´e kalabalık bir araç konvoyuyla giriş yaptı.
İSDEMİR´e gelen heyette Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, Hak-İş Genel Başkan Yardımcıları Mustafa Toruntay ve A.Cengiz Gül, Hak-İş Genel Sekreteri Osman Yıldız, Çelik İş Sendikası´nın Genel Başkanı Yunus Değirmenci, Genel Mali Sekreter Bayram Altun, Genel Teşkilatlandırma Sekreter Recep Akyel, Genel Eğitim Sekreteri Ferhan Öner, şube başkanları, bölge temsilcileri, bölge başkanları ve temsilcileri yer aldı.

İSDEMİR´e giriş gövde gösterisine dönüştü
Erzin karayolunda davul ve zurnayla karşılanan heyetin İSDEMİR programı Genel Müdür Toker Özcan´a gerçekleştirilen ziyaretle başladı. Ziyaret sonrası mitingin yapılacağı Karayolları olarak bilinen İSOT meydanına gelen heyet, üyeler ve ailelerinin sloganları ve alkışlarıyla karşılandı.

Altun: 923 gün sonra kavuştuk
Açılış konuşmasını yapan sendikanın Genel Mali Sekreteri Bayram Altun, adaletin tecelli edeceğine inandıklarını ve yargıya hep güvendiklerini söyledi. İSDEMİR´de 45 yıllık örgütlü sürenin 923 gününü ayrı geçirdiklerini aktaran Altun, “Emek mücadelesinde her zaman hakkın, mağdurun ve mazlumun yanında olan Hak-İş´in ayrı, farklı ve yüce bir yeri vardır. Çelik-İş Sendikası olarak Hak-İş´e her zaman vefa borçlu olduğumuzun bilincindeyiz. Bilinmelidir ki, vefa İmandandır ve bu imanımızı da, inancımızı da asla kaybetmeyeceğiz. Aramıza örülen duvarları yıkarak, bütünleşerek Hak-İş´in vizyonuna ve misyonuna sahip çıkarak bu vefamızı her zaman her platformda göstereceğiz” dedi.
1989 ve 1990 süreçlerini hatırlatan Altun, konuşmasını şöyle sürdürdü: “O dönemin şahitlerinden biri olarak hatırlatmak istiyorum. Çelik-İş Sendikası önce 01 Temmuz 1989 istatistiğinde daha sonra 01 Ocak 1990 istatistiğinde yüzde 10 Ülke barajının altında kaldığında, çalışanlar sahipsiz ve toplu iş sözleşmesiz kaldığında bir el uzandı çelik işçilerine. İşte O el Hak-İş´ti, o el Hak-İş´in efsanevi Genel Başkanı merhum Necati Çelik´ti. O´nu saygıyla ve rahmetle anıyoruz.”

Değirmenci: Hasret gidermeye geldik
Altun´un konuşmasının ardından çalışanlara seslenen Genel Başkan Yunus Değirmenci, Çelik-İş´i Çelik-İş yapan İSDEMİR işçisiyle, yeniden aynı havayı solumak, İSDEMİR´de, güzel günleri inşa etmek için buluştuklarını söyledi.
Değirmenci, “HAK-İŞ, Çalışma Bakanlığı, MESS, TÜHİS, KAMUİŞ, İşverenler, Siyaset, Bürokrasi, bütün kurum ve kuruluşlarla barışık bir şekilde, diyaloga açık, masa başında sorunları çözmeyi önceleyen bir yapıya kavuşmuş olarak, Türkiye´nin dört bir yanındaki tüm teşkilatlarımızla birlikte, sizlerle hasret gidermeye geldik” diye konuştu.

“Birlikte yol yürüyeceğiz”
Değirmenci, konuşmasında şunları ifade etti: “2013 yılından bu tarafa çok zor günler yaşadınız. Kimi arkadaşlarımız işinden aşından oldu. İSDEMİR işçisiyle aramıza, nifak sokulmak istendi. Emeğinin karşılığından başka bir şey istemeyen üyelerimiz, adeta başsız bırakıldı. Çelik-İş´in ana damarlarından biri olan İSDEMİR ile o günlerde bağımız kesilmek istendi. Yaşanan yetki mücadelesinin kaybedeni ise 3 yıla yakındır, sendikasız çalışmak zorunda bırakılan siz değerli İSDEMİR çalışanları oldu. Bugün, artık yeni şeyler söylememiz gerektiğinin, sizlerin de yeni şeyler duymak istediğinizin farkındayız. Bizler, geçmişte yaşanan tüm olumsuzlukları hafızalarımızdan silmeye hazırız. Kimseye bir kızgınlığımız, kırgınlığımız veya sitemimiz olmayacak. Biz, söyleyecek sözü olan, projesi olan, derdi olan, davası olan herkesle konuşup, görüşeceğiz ve birlikte yol yürüyeceğiz.”

“Toplu iş sözleşme sürecini başlatıyoruz”
Toplu İş Sözleşme sürecinizi başlatacaklarini da bildiren Değirmenci, “Yeni Türkiye´nin Yeni Çelik-İş´i olarak yeni bir ruhla, ilk günkü heyecanla, yeni bir ekip ve yeni bir kadroyla, sizlerin duası ve HAK-İŞ´imizin desteğiyle bu süreci tamamlayıp, kutlu davamıza kaldığımız yerden devam edeceğiz. Bizler işimize odaklanacağız. ‘İşyeri olmazsa işçi olmaz, işçi olmazsa işyeri olmaz´ mantığıyla çalışacağız. Kazandıracağız. Kazanacağız. Ellerimizle ve alın terimiz ile büyüttüğümüz pastadan hak ettiğimiz payı alacağız” diye konuştu.

“Her şey gibi Çelik-İş de değişti”
Her şey gibi Çelik-İş´in de değiştigini kayeden Değirmenci, şöyle konuştu: “Sizlerle ayrı kaldığımız bu son üç yılda, sizlere olan büyük sevdamız haricinde çok şey değişti. Türkiye değişti, İSDEMİR değişti ve tabî ki Çelik-İş değişti. Sendikamızın 1965 yılında Karabük´te temelleri atıldı. İSDEMİR´de ise sendikamız büyüyerek ve daha sonra tüm ülke sathına yayılarak emek mücadelesini sürdürdü. Yarım asır önce sendikamızın kıymetli kurucularının o günkü taşıdıkları mücadele ruhundan bir milim sapmamız olmayacaktır. Fakat günümüz çalışma koşulları, üyelerimizin beklentileri doğrultusunda, Sendikamızın misyon ve vizyonunda özellikle son 1 yılda ciddi bir değişim başlattık. Sizlerle ayrı kaldığımız dönemde Çelik-İş´i metal iş kolundaki bütün alanların sendikası yaptık. Çelik-İş ailesine yeni üyelerin katılmasını sağladık.”

Aslan: Yıkılan köprüleri yeniden inşa etmeye geldik
Coşkulu kalabalığa seslenen Genel Başkan Mahmut Arslan, tarihi bir gün yaşadıklarını vurguladı.
Aslan, şunları kaydetti: “Bugün ayrılıkların, parçalanmışlıkların, bölünmüşlüklerin yaşandığı gün olmaktan çıkmıştır. Bugün Hz. Mevlana´nın da dediği gibi parçaları birleştirmeye, kaybettiklerimizi kazanmaya, yıkılan köprüleri yeniden inşa edip yeni köprüler kurmaya geldik. Bu yeni anlayışın gelecekte bize neler kazandıracağını göreceksiniz.”
HAK-İŞ´in çok büyük bir değer ve anlam ifade ettiğinin altını çizen Arslan, “Daha önce biz bu bacaların tütmesini istiyoruz demiştim. Bu bacalar bizim, bu fabrika bizim. Biz burada çalışmak istiyoruz demiştik. Bugün çok şükür bacalarımıza, fabrikamıza yeniden kavuştuk. İnşallah bir daha ayrılmayacağız ve hep birlikte geleceği inşa edeceğiz. Bu topraklarda yaşayan; Reyhanlısından, Dörtyollusuna, Belenlisinden, Kırıkhanlısına kadar bu fabrikada ekmeğini kazanan, seher vaktinde dua eden bütün kardeşlerimizin bu mücadelede hakkı ve emeği var” şeklinde konuştu.
Yeni bir anlayışı hep birlikte inşa edeceğini belirten Arslan “Zor günleri geride bıraktık, bundan sonra yeni bir inşa sürecinde beraber olacağız. Dünden fazla yan yana, geleceğe umutla bakacağız. Yolumuz açık, geleceğimiz aydınlık olsun. Rabbim yar ve yardımcımız olsun” dedi.

Davet edip almadılar

Burak Milli/İskenderun
Hak-iş ve Çelik-iş´in önceki gün İsdemir´de gerçekleştirdiği programa basın mensupları davet edilmelerine rağmen alınmadı. Hak-iş Genel Başkanı Mahmut Arslan ve Çelik-İş Sendikası Genel Başkanı Yunus Değirmenci´nin katılacağı program önceden bildirildi.
Ankara´dan ve İskenderun´dan bir çok Hak-iş ve Çelik-iş üyesinin İsdemir Cumhuriyet kapısında giriş yapmalarına karşın, proğramı takip etmeleri için davet edilen basın mensupları kapıdan içeriye alınmadı.
Özel güvenlik görevlilerinin ´İsim yok´ demesi üzerine kısa süre kapıda bekleyen basın mensupları daha sonra giriş yapılmayınca bölgeden ayrıldı.
Hak-İş ve Çelik-İş adına basın mensuplarına gelen email de'11.07.2017 Salı günü sat 16:00´da İsot Alanı´nda(İsdemir karayolları) yapılacak olan, HAK-İŞ Konfedarasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan ve yönetim kurul üyeleri, ÇELİK-İŞ Sendikası Genel Başkanı Yunus Değirmenci ve yönetim kurul üyelerinin katılacağı mitinge tüm basın mensupları davetlidir' ifadeleri yer alıyordu.


Anahtar Kelimeler: İSDEMİR yetki buluşması

Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19