İsdemir´in alanı ‘özel endüstri bölgesi´ oldu

İskenderun Demir Çelik A.Ş.´nin tesisleri, idari birimleri, site yerleşiminin de içinde yeraldığı, bir bölümü orman arazisi olarak görünen alan ‘özel endüstri bölgesi´ ilan edildi.

EKONOMI 3.11.2021 21:39:06 0
İsdemir´in alanı ‘özel endüstri bölgesi´ oldu

İskenderun Demir Çelik A.Ş. Hatay Özel Endüstri Bölgesi ile ilgili Cumhurbaşkanlığı kararı resmi gazetede yayımlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 28 Ekim 2021 tarihinde imzalanan 4712 sayılı karara göre özel endüstri bölgesi, bin 444 hektarlık alanı kapsayor. Karar´da, “Hatay İli İskenderun İlçesinde bulunan ve ekli haritada sınırları gösterilen alanın İskenderun Demir ve Çelik Anonim şirketi Hatay Özel Endüstri Bölgesi olarak ilan edilmesine, 4737 sayılı Endüstri Bölgeleri Kanunun 4/Ç maddesi gereğince karar verilmiştir” denildi.

‘İmtiyaz´ mı, kolaylık mı?

Arazi tahsisi başta olmak üzere pek çok kamu olanağının kullanılmasında kolaylık ve hız getiren, ‘imtiyaz´ olarak da yorumlanan özel endüstri bölgelerine ilişkin 2019 Ağustos ayında yürürlüğe giren Endüstri Bölgeleri Yönetmeliğinin 32. maddesine göre başvurularında aranan şartlardan bazıları şunlar:

-Üzerinde kurulu sanayi tesisi bulunması durumunda, arazi alanının yüzellibin metrekareden büyük olması, kurulduğu dönemde geçerli olan imar plânları uyarınca gerekli izinleri alarak faaliyete geçmiş olması ve yeni yapılacak yatırım yeri için öneri alanın içinde veya bitişiğinde en az ellibin metrekare tevsi imkânının bulunması,

-Gerçekleştirme süresi beş yılı geçmemek üzere her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak 213 sayılı Vergi Usul Kanunu uyarınca Maliye Bakanlığınca belirlenen yeniden değerleme oranına göre güncellenmek kaydıyla en az 570.000.000 TL (beşyüzyetmişmilyon Türk Lirası) tutarında yeni yatırım taahhüdünün bulunması,

-Başvuru sahibi gerçek veya tüzel kişilerin, önerilen alanın en az %51´inin mülkiyetine ve/veya varsa süreleri ile sınırlı olmak kaydıyla irtifak hakkına veya kullanma iznine sahip olması.

Süreler kısaltılıyor

İçerisinde gerçekleştirilecek yatırımların Bakanlık tarafından onaylanan ruhsat ve izinlere ilişkin harçlardan muaf tutulduğu Özel endüstri bölgelerinde, ÇED mevzuatına tabi faaliyetlerden “ÇED Olumlu” veya “ÇED Gerekli Değildir” kararı verilen ve Bakanlıkça yatırımı kabul edilen faaliyetler hakkında yatırımın tamamlanıp tesisin üretime geçebilmesi için alınması gereken diğer izin, onay ve ruhsatların ilgili kurumlarca on beş gün içinde verilmesi şartı da yönetmelikle yer alan hükümler arasında.

/resimler/2021-11/4/0240114849563.jpg


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9515,84%-0,15
  • DOLAR

    32,48% 0,13
  • EURO

    34,78% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2490,71% 1,17
  • Ç. ALTIN

    4150,05% -1,23