İşgalden kurtuluşun 97. yılı

Dörtyol ve Erzin´in işgalden kurtuluşunun 97. yılı törenlerle kutlandı.

GÜNCEL 11.01.2019 10:46:00 0
İşgalden kurtuluşun 97. yılı

Akın Bodur/İskenderun

Erzin´in kurtuluşu 08 Ocak´ta, Dörtyol´un kurtuluşu ise 09 Ocak´ta törenlerle kutlandı.
Dörtyol´daki kutlamada, temsili milis kuvvetler tarafından hükümet konağının düşman işgalinden kurtarılmasını canlandırdı ve İlk Kurşun Anıtına çelenk sunup, saygı duruşunda bulundu. Kent protokolü de halkın kurtuluş bayramını kutlamadı.
Kuvayi Milliye Derneği ile Atatürk Ortaokulu öğrencilerinin halkoyunları gösterisi yapıp, şiir okuduğu, mehteran takımının gösteri yaptığı kutlamada, okullar arasında düzenlenen yarışmalarda derece alan öğrencilere ödül töreni törenle verildi ve tören geçidi de yapıldı.
Kurtuluş töreninde konuşan Dörtyol Belediye Başkanı Yaşar Toksoy, 'Milli mücadelenin ilk kurşununu sıkarak tarih sahnesinde yerini alan Dörtyol´un düşman işgalinden kurtuluşunun 97. yılını büyük bir coşkuyla onurla kutluyoruz. 97 yıl önce yürekleri vatan sevgisiyle dolu gencinden yaşlısına, kadınından erkeğine Dörtyol halkı kısıtlı imkan ve imkansızlıklar içerisinde kanları, canları pahasına işgalci ve düşman kuvvetlerine karşı savaşarak onları bozguna uğratmışlar. Bizler de Atatürk başta olmak üzere ecdadımızdan ve şehitlerimizden aldığımı bu kutlu emanete, Dörtyol´un şehrül emini olarak aynı şuur, şevk, onur ve gururla koruyarak hak ettiği noktaya ulaştırmak için yılmadan çalışacağız. Milli ruhun şahlandığı şehrimizin 19 Aralık 1918´de düşmana karşı ilk kurşunu sıkan başta Kara Mehmet Çavuş, Kara Hasan Paşa gibi nice yiğitlerin torunlarının ve hemşehrilerimin 9 Ocak Kurtuluş Bayramı kutlu olsun' dedi. 'Tarih yazmak ve tarihi yorumlamak siyasetçilerin değil, tarihçilerin işidir. Ama biz siyasiler de yaşadıklarımızı, gördüklerimizi, bildiklerimizi yorumlayıp halkımıza anlatmakla yükümlüyüz. Türk milletinin vatan sevgisi sayesinde başarabildiği şeyleri görmek için Dörtyol´un 1918-1922 yılları arasında yaşadıklarına bakmak yeterlidir. Hepimizin çok iyi bildiği gibi yurdumuzun birçok yerinin işgal edildiği dönemde Dörtyol´da 11 Aralık 1918´de işgal edilmişti. Elde silah ve cephane yoktu. Ama gönüllerde vatan sevgisi, beyinlerde kurtuluş inancı tamdı. Bu sevgi ve inanç sayesinde, milli mücadelede ilk kurşunu atan Dörtyol, Atatürk´ün öncülüğünde verilen mücadelelerin sonunda 9 Ocak 1922´de kurtuluş sevincini yaşadı' açıklamasını yapan Toksoy, 'Bizim bir Kurtuluş Savaşımız, bir 9 Ocak Kurtuluş Günümüz var. Bir ikincisi daha olmayacak, çünkü buna asla izin vermeyeceğiz' açıklamasını yaptı.
Kutlama kapsamında Dörtyol Belediyesi tarafından Kara Hasan Paşa Sosyal Tesisinde Bedirhan Gökçe tarafından şiir dinletisi yapıldı, Halk Eğitim Merkezinde oratoryo ve tiyatro gösterisi sahnelendi.
Erzin´in kurtuluşunun yıl dönümüne ilişkin açıklama yapan Erzin belediye Başkanı Kasım Şimşek ise 'Milletimizi esaret altına almak isteyen düşmana karşı elde edilmiş en büyük zafer olan Kurtuluş Savaşı, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının halkıyla bütünleşerek verdiği bir mücadeledir. 08 Ocak, bir milletin hiçbir şekilde bağımsızlık ve hürriyetinden ödün vermeyeceğini tüm dünyaya kabul ettirdiği gündür' değerlendirmesini yaptı ve yöre halkının kurtuluş gününü kutladı.
Hatay Milletvekilleri de Dörtyol ve Erzin´in işgalden kurtuluşunun yıl dönümü nedeniyle kutlama mesajları yayınladı.

 


Emekli, seyyanen 12 bin lira zam istedi

"Hatay’ı yatırım ve istihdam cenneti haline getireceğiz"

"Şehri daha yaşanabilir kılacağız"

"Önceliğimiz depremzedeleri konut sahibi yapmak"

“İskenderun'u yaşanabilir hale getireceğiz”

EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Karaca: Bu seçim, Hatay halkının hayatta kalma seçimidir

“İnsanlar hala yarını göremiyor”

Akbay ailesinin acısı

Mobil Basın Evi, seçimde gazetecilerin hizmetinde

Sarıseki stadyumu yarın açılıyor

GC, Gazeteci Kitapları Sergisi açtı

Rektörün danışmanlığını yapacağı projeye, TÜBİTAK desteği

Dörtyol-Payas karayolunda kaza: 6 ölü, 1 yaralı

MKÜ sınav yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

"Hatay’a karşı tarihi bir sorumluluğumuz var"

  • BIST 100

    9079,97%3,1
  • DOLAR

    32,36% 0,16
  • EURO

    34,95% -0,30
  • GRAM ALTIN

    2324,05% 0,21
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00