'İskele, halka kapatılmak isteniyor'

HADO, seferlerin iskeleden yapılmasında ısrarcı.

SİYASET 15.08.2018 10:31:50 0

Akın Bodur/İskenderun

İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil, Hatay Büyükşehir Belediyesinin HADO (Hatay deniz Otobüsü) seferleri için kent iskelesinin en ön kısmını kapatmak istediğini, belediyenin buna izin vermeyeceğini ifade etti. Dingil, 'Haftada bir gün Kıbrıs, Lübnan´a düzenlenecek sefer için 300 bin nüfuslu İskenderun´un gezip, eğlendiği iskele kapatılmak isteniyor' dedi.

İskelenin halka kapatılması isteniyor
HBB´nin HADO projesini ´güzel´ olarak niteleyen ve 'Ama muhteviyatı nasıldır o hala anlaşılamadı' diyen ve seferlerinin başlamasının dört kez ertelendiğini anlatan Dingil, 'HADO genel müdürü iki gün önce bize bir proje getirdi. Bu projeye göre, İskenderun´daki kent iskelesinin ön tarafı, ´T´ bölümü tamamen kapatılmak isteniyor. Nedeni pasaport kontrolü, polis karakolu ve gümrük alanının yapılacak olması. Bununla da yetinilmiyor, 40 metre içeriye doğru da kapatılması hedefleniyor. Gerekçesi oraya cafe, freeshopun yapılacak olması. Yani iskele İskenderun halkına kapatılıyor. yörede yaşayanların, vatandaşın tek iskelesi var ve HBB HBB, HADO projesi; polis karakolu, gümrük binası vs, yapmak için iskeleyi almak istiyor. Orayı bir kez verirsek, iskeleyi unutmak lazım. Ömür boyu gider. ben bu konuyu tartışmaya açmak istiyorum. haftada bir gün sefer yapacak HADO için, iskele herg ün halka kapatılacak' değerlendirmesini yaptı.
İskenderun Belediyesi olarak, Milli Emlak Müdürlüğüne yılda 200 bin lira iskele bedeli ödediklerini anlatan Dingil, 'Hadi bundan da vazgeçtik, Hatay, İskenderun için ödeyelim. Bu rakam da önemli değil. Memleket için yaparız. Ama iskele elimizden alınmak isteniyor. Haftada 1 gün feribot gelecek diye iskele 6 gün halka kapatılacak. Biz de belediye para kazandıracak cafe, lokantayı iskeleye yaparız. Ama yapmıyoruz. Çünkü, iskelenin halka açık olmasını istiyoruz. Bunun için yapmıyoruz. HADO´nun seferi için 300 bin nüfuslu İskenderun halkının gezinti yerini verme taraftarı değilim' diye konuştu.

Limandaki yolcu salonu ne oldu?
Hatay Valiliği, TCDD İskenderun Limanından düzenlenen feribot seferlerinin daha sağlıklı ve düzenli olarak yapılması amacıyla devletin Hatay´a aktardığı bütçeden yolcu salonu yaptı ve alanda, iskelede bazı düzenlemelerde bulundu. Limanın işletme hakkının belirli bir süre için LimakPort´a devridilmesi sırasında da yolcu salonunun bulunduğu iskele ile bir başka iskelenin kullanımı devletin tasarrufunda bırakıldı. NATO sevkiyatlarının da o iskelelerden yapılması kararı alındı. Hataylıya gelecek hizmetten kesilen paralarla yapılan yolcu salonu ve düzenleme, Kıbrıs ve Lübnan´a düzenlenen ferilot seferlerinin durması sonrası kullanılmamaya başlanmıştı. Yolcu salonunun bulunduğu bölge ve iskelede gümrük binası, pasaport işlemleri ve polis bölgesi de yapılmıştı. Limanın gümrüklü alan olması nedeniyle giriş ve çıkışta da liman polisi pasaport kontrolü yapıyor, gümrük görevlileri de liman giriş ve çıkışında konrolde bulunabiliyor.

Karayollarına park ihalesi yapıldı
İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil, kentin 7 mahallesinin ortasında kalan 52 bin metrekare alanda sahip, Fener Caddesi üzerindeki eski karayolları alanına yapılacak park için ihalenin yapıldığını söyledi. İhaleye katılmak için 17 firmanın dosya aldığını belirten Dingil, ihaleye katılan firmanın ise 8 olduğunu, bir firmanın 8 milyon 600 bin lirayla ihaleyi aldığını belirtti.

Dingil: Parkın yapımı ay sonunda başlayacak
İhale dosyasının EKAP´a (Elektronik kamu Alımları Platformu) gönderdiklerini ve incelemenin sürdüğünü ifade eden Dingil, 'Bunun 10 gün de askı süresi var. Sanırım bu ayın sonunda ya da eylül başlarında karayollarında park yapımına başlayacağız. Orada çok güzel bir proje yapılacak. İçerisinde hiçbir betonarme bulunmayacak. Karayolları arazisinde yeşil vaha oluşturulacak ve alana amfi tiyatro, botanik bahçesi, yürüyüş ve bisiklet yolları da yapılacak. Alana kermes salonları da yapacağız. Artık çadırlarda kermes olmayacak kermesler orada yapılacak. Karayollarından alanı alırken, içerisindeki iki deponun maliyeti için 7 milyon liralık maliyet çıkardılar. belediye olarak onlara Denizciler mahallesinde okulların olduğu bölgede eşit miktarda; 53 bin metrekare bir alan verdik ve ayrıca iki deponun maliyeti olan 7 milyon lirayı karşılığında iki depo yapacağız. Biz, İskenderun´u yeniden inşa edeceğiz. Buna kararlıyız. Hükümetten de destek alıyoruz. Karayolları projesini 100 gün içerisinde bitireceğiz. Böyle bir proje Akdeniz´de yok' dedi.
Bir soru üzerine daha önce karayolları alanına belediyenin proje yapmadığını, ilk projenin Çevre Bakanlığı tarafından yapıldığını ve belediyenin hiçbir şekilde ödemede bulunmadığını da anlatan Dingil, 'Bakanlık oraya bilim merkezi, kongre salonları yapmayı planlıyordu. O proje artık yok. Biz oraya ilk kez proje yapıyoruz' diye konuştu.


Anahtar Kelimeler: Seyfi Dingil

Akbay ailesinin acısı

Mobil Basın Evi, seçimde gazetecilerin hizmetinde

Sarıseki stadyumu yarın açılıyor

GC, Gazeteci Kitapları Sergisi açtı

Rektörün danışmanlığını yapacağı projeye, TÜBİTAK desteği

Dörtyol-Payas karayolunda kaza: 6 ölü, 1 yaralı

MKÜ sınav yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

"Hatay’a karşı tarihi bir sorumluluğumuz var"

Proje üreten derneklere destek sözü

"Hizmetler vatandaşın ayağına götürülecek"

"Rekor oyla" destek istedi

Konteyner kentte seçim çalışması

Hak sahipliğinde 1 günlük başvuru süresi

Pirireis sakinleriyle iftarda buluşan CHP: Seçimi kazanacağız

Öntürk: Önceliğimiz konut ihtiyacının karşılanması

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,31% 0,18
  • EURO

    35,06% -0,15
  • GRAM ALTIN

    2283,19% 0,26
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,00