“İskenderun Belediyesi Denetim Raporu değiştirildi” iddiası

İskenderun Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Ali Mutlu, İskenderun belediyesinin 2019 yılı denetim raporuna atılan şerhin kaldırılmasıyla, raporun değiştirildiğini ve suç işlendiğini savundu.

İSKENDERUN 9.07.2020 14:28:16 0
“İskenderun Belediyesi Denetim Raporu değiştirildi” iddiası

Mutlu, AKP´li üye Erden Ünlüçetinkaya ile MHP´li üye İbrahim Yavuz´un belediyenin denetim raporuna şerh koyduğunu, ancak AKP´li üye Çetinkaya´nın şerhini geri çektiğini ve imza için raporun değiştirildiğini söyledi.

AKP ve CHP´li üyeler şerhlerinde neler yazdı?

Denetim komisyonunun CHP´li üyesi Bestami Kılınç´ın koyduğu şerhin belediye kaydına girdiğini ancak kabul edilmediğini anımsatan Mutlu, 'Belediyenin denetim kurulu raporu değiştirilmiş ve suç işlenmiştir. Üyelerden Erdem Ünlü Çetinkaya önce şerh koymuş, daha sonra bu şerhi kaybolmuştur' dedi. CHP´li Mutlu´ya göre, AKP´li Çetinkaya´nın önce yazdığını belirttiği daha sonra da ortadan kaldırıldığını açıkladığı 2 maddelik şerhine ilişkin muhalif görüşünde şu ifadeler yer alıyor: '1- Denetleme esnasında tüm müdürlüklerin mal kabul ve muayene işleminden sonra, evraklar üzerinde yapılan incelemelerde ambar giriş ve ambar çıkış fişinin bulunmadığı görülmüş olup, idare tarafından gerekli tedbirlerin alınarak, mutlaka ambar girişinin ve çıkışının yapılması gerekmektedir. 2- Belediye bünyesinde yapılan tüm işlemlerin doğruluğunun tesbiti ve idarenin yanlış işlemlerinin incelenerek, Belediye Başkanlığına rapor verilmesi için ivedi olarak Teftiş Kurulu´nun oluşturulması gerektiği kanısındayım.'

İskenderun CHP ilçe binasında yapılan toplantıda basına dağıtılan belgeler arasında CHP´li üye Kılınç´ın 2019 yılı denetim raporu hakkındaki görüşünde, doğrudan mal ve hizmet alımı hakkındaki üç maddelik görüşünün şu şekilde olduğu açıklandı: '1- Yaptığımız denetimler neticesinde doğrudan mal ve hizmet alımlarında aynı kalitedeki yerel firmalar bulunurken, il dışındaki firmalardan teminler sağlanmıştır. Söz konusu mal ve hizmet atımlarının yerel firmalardan daha uyguna temin edilebileceği görülmüştür. Bundan sonraki yapılacak mal ve hizmet atımlarının ivedilikle yerel firmaların tercih edilmesi gerek olduğunu savunmaktayız. Yerel bazdaki esnafların bu yapılacak olan mal ve hizmet alımlarının piyasa oluşturup kalitenin artmasına ve fiyat uygunluğu oluşturacaktır. 2- Makine İkmal Müdürlüğünün uhdeside bulunan araçlarla ilgili bakım, onarım ve parça değişimi gibi giderler ilk 3 aylık 653.563,11 TL olarak gerçekleşirken sonraki 9 aylık sürede ise 788.377,11 TL olarak gerçekleşmiştir. Bu 3 aylık dilimde her greyder, ekskavatör ve loaderlar hemen hemen her ay servise bakıma gitmiş olup 3 aylık maliyet 175.245,19 TL´dir. Bununla birlikte bu 3 aylık dilimde akü, oto yedek parça alımı, araç lastik alımı ve oto elektrik parçaları gibi alımlar içinde yapılan ödeme 383.778,00 TL´dir. Yine 3 aylık dilimde 4 özel otomobilin bakım onarım gideride 6.055,51 TL olup toplamda 653.563.11 TL ödeme gerçekleştirilmiştir. İkinci 9 aylık dilimde de periyodik bakımlar ve aynı araçlara yapılan ve servis ücretleri parça değişim ücretleri 788.377,11 TL´dir. Bu fatura dökümanlarıda ekte sunulmuştur. Yapılan incelemeler neticesinde söz konusu giderlerin hem süreklilik arzettiği hemde yüksek değerlerle yapıldığı tarafımızca görülmüştür. 3- İskenderun Spor´a yapılacak yardımlarda belirlenen resmi yardım 5939 sayılı Belediye Kanununun Belediyenin Görev ve Sorumlulukları başlıklı 14. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin 12.11.2012 tarih ve 6360 sayılı kanunun 17. maddesi ile eklenen ikinci fıkrasına belediyeler birinci fıkranın (b) bendi uyarınca, sporu teşvik etmek amacıyla yapacakları nakdi yardım, bir önceki yıl genel bütçe vergi gelirlerinden belediyeleri için tahakkuk eden miktarın binde onikisini geçemez diyor. Bu hükümle İskenderun spora yapılan yardımın bu sınırda kalınmasını ve kanunlarla belirlenmiş oranlar dahilinde uygulanması gerektiğini düşünüyoruz. Fakat belediyenin yaptığı ödeme binde onikiyi geçmiştir. Yapmış olduğumuz denetim raporu doğruyu ve daha iyi yönetiminin yapılabilmesi için bir öneri niteliğindedir.'

Mutlu, bir soru üzerine raporda değiştirilmesiyle bir suç işlenmişse o raporda CHP´nin de imzası var. CHP de suç işlemiş midir, suça ortak olmuş mudur' yönündeki soruya 'Evet, öyle görünüyor' diye yanıt verdi.

'81 yıllık birikimi satmak istiyor'

CHP İskenderun İlçe Başkanı Yusuf Mansuroğlu, partinin gençlik kolları genel başkan yardımcısı İklime Kabasakal, ilçe kadın kolları başkanı Nurhayat Kılınç, ilçe gençlik kolları başkanı Erdem Harmaoğlu da katıldı. Basın toplantısında belediyede hiçbir kadrosu bulunmadığı halde yetkilendirilen E.G. adlı kadının ihaleleri yönlendirdiğini, kal alımına karar verdiğini, personel ataması yaptığını savundu ve belediye başkanı Fatih Tosyalı yönetiminin usulsüzlük, görevi kötüye kullanma ve kamu zararı yarattığını öne sürdü. belediye başkanı Tosyalı´yı ağır şekilde eleştiren ve bazı konularda suçlayan İskenderun Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Mutlu, yerel yönetiminin belediyenin 81 yıllık birikimini tek tek elden çıkarmaya çalıştığını belirtti.

Mutlu, 'Geldiği gönden beri İskenderun´da ne kadar değerli tesis, arsa varsa bulup, çıkarıyor. Ve en kolay olan ´borç karşılığı ödeme´ diyerek hazineye devri ile alacak kişinin takibini zorlaştırıyor. Kentte seçim vaadleri arasında bulunan Akçay Plajı yapacağını belirttiği 5.5 dönümlük arsayı da sattı (borç karşılığı hazineye devretti). Plaj yapacaklarının sözünü verdikleri arsayı sattılar. Sarıseki´de bulunan ve abisi Fuat´ın ismi verilen spor tesislerini de satıyor. Bunlar sadece evrak üzerinde proje çizer ve sonra İskenderun halkının paralarını verirler. Bunların belediyecilik anlayışında yaptığı şey, kaldırım ve asfalt. Asfalt tesisinde de İskenderun halkının 2 milyon 300 bin lirası çöpe atıldı. Belediyenin bir önceki dönem belediye başkanı Seyfi Dingil döneminde kurulan ve bugün kullanılmayan asfalt şantiyesinde inceleme yaptık, firmayla görüştük. birkaç yıl önce 1.3 milyon lira harcama yapılan asfalt tesisini kullanmayan Tosyalı, tesisin rantabıl olmadığı için çalıştırılmadığını belirtirken, firma, tesisin rantabıl olduğunu ve kullanılabilineceğini söylüyor. Firma yetkilileri ´Tesis çalışıyor. Her türlü mal üretilir´ açıklamasını yapıyor, ama belediye başkanı Tosyalı kentte iki oldu asfalt ihalesi yapıyor. Kimin malını kimden alıyorsun. Kent esnafı kan ağlarken, bir çiviyi bile İskenderun´dan almıyor. Gaziantep´ten alıyorlar. Bunların kenti büyütmeyi de bilmiyorlar. Burası Tosyalı Holding değil. Bunlar İskenderun Belediyesinin malı. İskenderun, 1939´da belediye olmuş. Belediye yönetimi, her meclis oturumunda yetki istiyor. Belediyenin 81 yıllık birikimini satmak istiyor' değerlendirmesini yaptı.

'Beceriksizlikleri gün yüzüne çıktı'

İskenderun Limak Port´a getirilen binlerce Angus´un yarattığı koku rahatsızlığı, Envıtec´in kent temizliği konusu ve çevre kirliliğine ilişkin eleştirilerde bulunan belediye meclisi CHP grup başkanvekili Mutlu, açıklamasında şunları belirtti: 'Bu süreçte belediyeciliğin sosyal demokratların işi olduğunu gördük. Bunların ne kadar beceriksiz bir belediyecilik yaptıkları gün yüzüne çıktı. Bunların belediyecilikle bir alakası yok, rahtla alakaları var. Gönül belediyeciliği yok, zulüm belediyeciliği var. Belediye çalışanlarına yapılan baskılar var. 31 Mart seçimlerinde belediye başkanı ile partimizin meclis grubu arasında 1. 800 oy farkı var ve biz muhalefetteyiz. Bizim muhalefet görevimiz var ve bizim denetim görevimiz var. Siyasi eleştiri yapıyoruz. Bu belediyenin fazla bir ömrü yok. İskenderun halkı adına yapılacak hizmetleri biz destekleriz ama yapılan hatanın da hesabını sorarız.

Mansuroğlu: Sıkıysa bizi de alsınlar

Hükümetin çoklu baro yaratma çabasını ülkenin önemli sorunu olarak niteleyen, Hatay Spor´un Süper Ligi çıkma çabasını desteklediğini anlatan CHP İskenderun İlçe Başkanı Mansuroğlu, Müjdat Geçen ve Metin Akpınar hakkında açılan soruşturmayı eleştirdi, 'Bizler de onlar gibi düşünüyoruz. Sıkıysa bizi de alsınlar' diye konuştu. İskenderun Belediyesinin AKP´li yönetimini eleştiren Mansuroğlu, 'Gönül belediyeciliği altında zulüm belediyeciliği yapılıyor. İskenderun´da hizmet konusunda da hizmet değil, zulüm var. Seçimde verdiği vaadler ortada. Seçimde ´sözüm namusum´ diyor ama sıraladığı 30 vaadinden birini bile yapmadı. Ama meclisten borç yetkisi aldı, fasıllar arasında bütçe aktarımı yaptı' diye konuştu.


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,58% 0,22
  • EURO

    34,84% 0,53
  • GRAM ALTIN

    2417,04% -0,63
  • Ç. ALTIN

    4073,33% 0,00