'İskenderun, en yoğun limanlardan biri'

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan ve Bakanlığa bağlı genel müdürlerin bulunduğu heyet, önceki gün Hatay´a gelip, Antakya´da ziyaret ve incelemelerde bulundu.

SİYASET 31.12.2018 09:51:07 0

Antakya/SES

Bakan Turhan, ülkemizin en yoğun liman trafiğine sahip olan limanlardan biri de İskenderun Limanı olduğunu söyledi. TCDD İskenderun Limanı, sekiz yıl önce özelleştirilmişti.
Hatay Valisi Rahmi Doğan, Hatay Milletvekilleri Hacı Bayram Türkoğlu, Abdülkadir Özel, Hüseyin Yayman, Hüseyin Şanverdi, Sebahat Özgürsoy Çelik, HBB Başkanı Lütfü Savaş, vali yardımcıları Aydın Tetikoğlu, Nursal Çakıroğlu, Erol Özkan ve Bilal Ölmez, il jandarma komutanı albay Uğur Ertekin, il emniyet müdürü Kamil Karabörk, AKP HBB Başkan adayı İbrahim Güler, belediye başkanları tarafından karşılanan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, Hatay Valiliği ziyaretinde Valilik Şeref Defterini imzaladı ve valilik makamında sohbet edip, Abdurrahman Melek Toplantı Salonunda vali Doğan´dan ilde bakanlığa bağlı kuruluşlar tarafından yapılan yatırımlar hakkında brifing aldı.
Antakya´da bulunan ve Anadolu´nun ilk camisi olan Habibi Neccar Camii ile Uzun Çarşıyı gezen Turhan, alışveriş yaptı, vatandaş ve esnafla sohbet etti; partisi AKP´nin il binasında açıklamada bulundu.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Turhan ve beraberindeki heyet, Hatay´la ilgili yatırımların geldiği son durum ve yapılacak projelerle ilgili değerlendirmeler yapmak üzere Antakya´daki Ottoman Otelinde düzenlenen eğerlendirme toplantısına da katıldı.

16 yılda Hatay´da ulaşım ve iletişime 3,5 milyar liralık yatırım oldu
Hatay´ın, Türkiye´nin Akdeniz´e ve dünyaya açılan bir kapısı olduğunu ifade den Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, şu değerlendirmeyi yaptı: 'Tarih boyunca ticaretin merkezi olma konumunu muhafaza etmiş, farklı dinden ve mezheplerden, farklı medeniyetlerden insanların huzur içinde yaşayabildiği bir şehir haline gelmiştir. Hatay´ın ulaşım ve iletişimi için 16 yılda 3,5 milyar TL´ye yakın yatırım gerçekleştirdi. Bu yatırımların her kuruşu ile Hatay´ın hava alanlarını, limanlarını, yollarını ve iletişim kanallarını kurduk ve geliştirdik. Hatay´da yaptığımız bölünmüş yol uzunluğu 484 kilometreye ulaştı. 2.700 kilometrenin üzerinde Hatay´ın yollarında üstyapı iyileştirmesi gerçekleştirdik. Amanos´un kuşattığı ulaşılmaz Hatay´ı ulaşılabilir hale getirdik. İskenderun-Antakya otoyolunda 38 kilometrelik kesiminin etüt ve proje ihalesini yaptık. Burasının da sözleşmesini imzaladık ve işe başlandı. Amanos Dağları´nı yaklaşık 20 kilometrelik tünel ile geçerek Dörtyol–Hassa-Kırıkhan yolunu bağlayacak ve İskenderun limanına en kısa yoldan Güneydoğu Anadolu bölgesine bağlayacak olan Dörtyol-Hassa devlet yolunda yatırım programına aldık. Önümüzdeki yıl içerisinde de bu projede yap-işlet-devret yöntemiyle ihalesini yapıp çalışmalara başlayacağız. Bu projede 19.240 metre uzunluğunda 4 adet tünel, 1 viyadük ve 4 adet köprü yapılacak. Bu proje üzerinde durmak istiyorum; Ülkemizin en yoğun liman trafiğine sahip olan limanlardan biri de İskenderun Limanıdır. İskenderun limanımızın çevresinde yoğun sanayi bölgesi var. Bu Limanı özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesine, Ortadoğu´ya hatta Güney Asya´ya hizmet verecek bir ulaşım sistemi olarak kullanmak istiyoruz, ancak limanın etrafında lojistik hizmetleri için yeterli alan bulunmamaktadır. Dörtyol-Hassa yolunu yaparak Hassa´da oluşturacağımız lojistik üstlerle bölgenin ve Hatay´ın gelişmesine ve kalkınmasına imkan sağlayacağız. Bir başka değişle Gaziantep´i, Şanlıurfa´yı ve Kilis´i de liman sahibi yapacağız. Hassa-Dörtyol projesi hizmete açıldığında ulaşım mevcut yola göre 60 kilometre kısalmış olacak. Hatay demir çeliğin kalbi, Amik Ovası ile tarım şehri, denizi ile balıkçılık kenti, uluslararası hem yük hem de yolcu taşıyan önemli kara ve deniz yolları´nın bir kavşak noktasıdır. Bu nedenle Hatay otoyollarıyla da havaalanıyla da demiryollarıyla da limanlarıyla da önemli bir şehirdir. Havaalanı 4 milyon kişi/yıl kapasiteli hale getirdik. Hatay´ı Türkiye´nin olduğu kadar, Avrupa´nın da sayılı bir ulaşım üssü haline getirdik. Buradan İstanbul´a, Ankara´ya, Kıbrıs´a her gün uçuşlar yapılıyor. Çukurova Bölgesi ve İskenderun´daki sanayi tesislerine, Yumurtalık Serbest Bölgesi sanayi merkezine ve limanlara demiryolu iltisak hattı bağlantıları yapmak için de çalışmaları başlattık. Hatay´a daha iyi projeler kazandırmak için de çalışıyoruz'
Hatay Valiliğinden yapılan açıklamaya göre, toplantıda konuşan Doğan da 'Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile ilgili hususları gözden geçirdik. Bakanımıza arz etmemiz gereken hususları arz ettik, talimatlarını aldık. Hatay, Suriye sınırında bulunması ve İskenderun Limanın Ortadoğu bölgesi için bir bağlantı noktasında olmasından dolayı Türkiye için önemli bir şehir. Bakanımızın talimatlarıyla ilde devam eden yollarla ilgili çalışmalarımızı tamamladık” dedi.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,53% -0,03
  • EURO

    34,88% 0,12
  • GRAM ALTIN

    2426,09% -0,15
  • Ç. ALTIN

    4017,93% 0,00