İskenderun Körfezi sempozyumu

Uluslararası İskenderun Körfezi Sempozyumu, dün İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Barbaros Hayrettin Konferans Salonunda başladı.

13.10.2017 10:17:56 0
İskenderun Körfezi sempozyumu

İskenderun Körfezi ile ilişkili üniversite, sanayici, sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimler, kamu kurum ve kuruluşlarını bir araya getirmeyi amaçladığı belirtilen sempozyum, yarın sona erecek. Sunumların bir bölümü İngilizce olarak yapılıyor. 

Hatay Vali Yardımcısı Aydın Tetikoğlu, Hatay Büyük Şehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, İSTE Rektörü Türkay Dereli, İskenderun Kaymakamı Recep Soytürk, İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil, Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Hasan Kaya, Payas Belediye Başkanı Bekir Altan, Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, Deniz Ticaret Odası İskenderun Şube Başkanı Bülen Kavsak ile bazı kurum ve sivil toplum kuruluşlarının katıldığı sempozyumun sunuş konuşmasını Uluslararası İskenderun Körfezi Sempozyumu Düzenleme Kurulu Başkanı ve İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tahir Özcan yaptı. Doç. Dr. Özcan, 'İskenderun Körfezi odaklı olarak düzenlenen sempozyum, İskenderun Körfezi ile ilgilenen kurum, kuruluş ve kişileri bir araya getirecek, kaynaştıracak, bilgi paylaşımı ve yeni projeler geliştirilmesi için tartışma ortamı yaratacak olmasını arzu ediyoruz. Sempozyumun ana başlıklardan ve bunlara bağlı tematik oturumlardan oluşması hedefliyoruz. Yerel İdareler ve Atık Su Yönetimi, İskenderun Körfezi´nde Deniz Taşımacılığı ve Limancılık, Riskler ve Fırsatlar, Kıyı Koruma, Biyoçeşitlilik, Balıkçılık, Deniz Kirliliği ve Önlenmesi, Petrol ve Enerji, Madencilik Politikası, Turizm, İklim değişikliği, Antropolojik Çalışmalar, Tarımsal Faaliyetlerin Körfeze Etkisi ana konu başlıkları altında uzmanlar bilgi ve görüşlerini paylaşacak' dedi.
Katkı sunan protokol, belediye ve meslek orğütü temsilcilerine plaketlerin verildiği, Mustafa Yazıcı Devlet Konservatuarı öğretim görevlileri ve öğrencilerinin müzik dinletisi sunduğu sempozyumun açılışında konuşan İSTE Rektörü Dereli de, “Tarihte de çok önemli bir yer tutan, stratejik bir önemi olan İskenderun Körfezi´nin sorunlarının konuşulacağı ve bu sorunlara çözüm yollarının aranacağı sempozyumun şehir ve ülkemiz için çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Dünyaya sahip olmak, yönetmek, yönlendirmek isteyen Ortadoğu´ya sahip olmak zorundadır. Ortadoğu´ya sahip olmak için de İskenderun Körfezi´ne sahip olmak lazımdır, tezi bulunuyor. Bu yüzden, İskenderun ve İskenderun Körfezi stratejik olarak da çok önemlidir. İskenderun Teknik Üniversitesi olarak biz bu hassasiyetin farkındayız ve Barbaros Hayrettin Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi, Denizcilik Meslek Yüksek Okulu, Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi ve diğer birimlerimizle İskenderun Körfezi´ne yoğunlaşan bilimsel çalışmalar yapmaya ve ilgili kuruluşlarla işbirliği yapmaya çalışıyoruz. Üzerimize düşen görevlerin farkındayız. Stratejik olarak, teorik olarak ve pratik olarak önemli çalışmalar yapıyoruz ve benzeri alanlarda bilimsel araştırmalar, bilimsel etkinlikler yapmaya devam edeceğiz' diye konuştu.
İskenderun Körfezi´nin çok yorulduğunu, boğulmuş bir durumda olduğunu anlatan Hatay Vali Yardımcısı Aydın Tetikoğlu, 'Belen, Hassa projesiyle, tüneller açıldığı zaman, lojistik olarak da diğer bölgelerin de açılacağını ümit ediyorum' dedi.
İskenderun Şubesi Başkanı Kavsak ise, körfezde 15 liman ve iskele bulunduğunu ve g eçen yıl buralardan 69 milyon ton yükleme, 41 milyon ton boşaltma yapıldığını, 4 milyon 700 tonun da transit yük olarak gittiğini ifade etti.
İskenderun Körfezi denildiği zaman sadece Hatay´ın değil, Adana ve Mersin´in de dahil edilmesi gerektiğini belirten Payas Belediye Başkanı Altan ise 'Dünya enerjiyi nerede buluyorsa, nerede yönetiyorsa, nerede verimli kullanıyorsa orada güçlüdür. O yüzden bölgemizde gerçekleşen bu hadiselere bu manada yakından takip etmemiz gerekir diyorum' değerlendirmesinde bulundu.


Anahtar Kelimeler: İskenderun Körfezi sempozyumu

Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9711,46%0,69
  • DOLAR

    32,51% -0,09
  • EURO

    34,81% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2426,25% -0,14
  • Ç. ALTIN

    3994,88% -0,57