İskenderun zemini çöküyor

Akın Bodur/İskenderun

İSKENDERUN 6.05.2024 16:30:00 0
İskenderun zemini çöküyor

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, geçen ay kentte düzenlenen konferansta, 6 Şubat depreminin İskenderun Körfezi ve kentte çöküntü yarattığını söyledi. Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Dekanı Prof. Şükrü Ersoy da Mart ayında kentte düzenlenen 'Deprem Çalıştayı’nda, İskenderun'un zemininde, İskenderun platosunda 66 santim çökme yaşandığını belirtmiş ve "Bu çöküntü, kalıcı olarak çöktü" değerlendirmesini yapmıştı.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, 6 Şubat depreminin İskenderun Körfezi ve kentte çöküntü yarattığını söyledi.

Geçtiğimiz günlerde kentte "İskenderun'un depremselliği ve deprem dirençli İskenderun" konulu konferans veren Prof. Dr. Görür, sahile betonla duvar çekilmesini eleştirdi ve bunun çözüm olmayacağını söyledi. İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Belediye Kültür Merkezi'nde düzenlenen konferansta konuşan Prof. Dr. Görür, "İskenderun'da bazı yerler çökmüş, batıyor. Neden batıyor, biliyor musunuz ve orada bir çözüm bulmuşsunuz. Bakanlık mı söyledi kim söyledi bilmiyorum ama o çözüm zannedersem para etmeyecek. Yani geçerli bir çözüm olduğunu sanmıyorum ama bir araştırma yapmak lazım. Bakanlık bunun farkında değil, yani sanmıyorum farkında olduğunu. En kolay yol, duvar yükselt, bilmem neyi yap, su gelmez. Ama şöyle düşünün; şu gördüğünüz Bingöl Karlıova'dan gelen Doğu Anadolu hattı buraya kadar hareket ederken, çöküntü; bulunduğunuz yere, İskenderun tarafına gelince meydana geliyor. Onun için İskenderun bölgesi batıyor. Bir anlamda bir bölgenin gömülmesi, seviyesinin su yükselmesi anlamına gelir. Su da bu hareket devam ediyorsa o sizin yaptığınız duvar belki 5 sene belki 10 sene belki 3 sene etkili olur ama devamlı bir hareket söz konusu olursa zamanla yine orası suyun altına girecektir. Yani artık bu işin kurtuluşu yok demektir" değerlendirmesini yaptı.

İskenderun ne kadar batıyor?

İskenderun Körfezi ve kentte çökme olduğunu anlatan Görür, "İskenderun’da bazı yerler çökmüş ve batıyor. Neden batıyor konusu fayla ilgili bir durumdur. Bin yıl önce Bingöl ilinin Karlıova’dan gelen doğu fayı, yanal hareket ederken İskenderun’daki fay biraz eğiliyor. İskenderun tarafına gelen hat biraz bükülüyor ve eğiliyor. O kısımda bir duvar ve diklik oluşturuyor. Burada düşey atılım meydana geliyor ve fay niteliği doğuruyor ve batıyor. Bu nedenle de bir bölgenin belli ölçüde gömülmesi ve batması anlamına geliyor. Ne kadar batıyor, nasıl batıyor, hızı ne, bunları araştırmak lazım. Şöyle yapıyoruz; araştırma ve bunun yolu da GPS dediğimiz yöntemle araştırmak lazım. Uydu sistemleri ile burada gerçekten çökme var mı, çökme hızı ne ve çökme devam ediyor mu, onu araştırıp haritalandığımız zaman o araştırma sonucu burada çökme yoksa yapılan duvar doğrudur ama eğer çökme devam ediyorsa bu iş çözüm değil. Belediye başkanı, yetkililer 'şu olacak, ben yaptım' diyebilir. Ülkemizde bunların ciddi bir şekilde yapılmadığını biliyorum ama bir şeyleme çalışmasının yapılması lazım. Belediye başkanı ben İskenderun'u deprem hazırlıyorum, bismillah, diyebilir. İskenderun'un depremsellik çalışmasını yapmak ne demek? Çalışmasını yapmak, ayrıntılı ortaya koyacak çalışma yapmak demektir" diye konuştu.

Kentin 3 yanından fay geçiyor

İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Görür, "Deprem açısından gözden geçirilecek konsantre olunacak bilgiler ne demek? Hidroloji tekniği, yeraltı, mesela jeolojik bir harita var mı? İskenderun‘un tehdit eden fay hattında, İskenderun'un yakınında, binaların duruşunda, kent; içinden, doğusundan, batısından, kuzeyinden geçen fayla çevrilmiş. Araştırmak, sistemlerini ortaya koymak lazım" dedi. Görür, yörede ve ülkede yaşanacak depremlerin durdurulmasının mümkün olmadığını, bu nedenle sağlam yerleşim yerleri kurulması gerektiğini ifade etti. Türkiye'de fayların 13 milyon yıldan beri deprem oluşturduğunu ifade eden Görür, şunları ifade etti: "Depremleri durduramayız, bu mümkün değil. Her depremde binlerce toprağa veremeyiz. Yapılacak şey bilgi, aydın ve çağdaş toplumlarının yaptığı gibi depreme dirençli yerleşim alanlarını oluşturmak. Bunu yapmak zorundayız. Bunu yaparsak deprem sorununu büyük ölçüde halledebiliriz."
Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Dekanı Prof. Şükrü Ersoy da Mart ayında kentte düzenlenen 'Deprem Çalıştayı’nda, İskenderun'un zemininde, İskenderun platosunda 66 santim çökme yaşandığını anlatmış ve "Bu çöküntü, kalıcı olarak çöktü" demişti.


Anahtar Kelimeler: İskenderun zemini çöküyor

"Arsuz, tarım ve turizm üzerine kurulu"

3 ilçede 180 parsele 'el koyma kararı'

DEMAK, kaybettiği yakınlarına ulaşmak istiyor

Araç değişim işlem süresi uzatıldı

Belediyenin borcu 498 milyon lira

"Hataylı fiziksel ve mental olarak bitme noktasında"

Gençler, İzmir Marşı'yla yürüdü

Moral ve motivasyonla oynadılar

Konteyner Futbol Turnuvası sona erdi

Hatay, Gaziantep'le "kardeş şehir" oluyor

İMAL mezunları, 'mezunlar derneği' kurdu

Renan Koen bugün Arsuz'da

Her yağışta aynı görünü!

Dayanışma ödülü; deprem bölgesine

"Rezerv alanda belirsizlik ortadan kaldırılmalı"

  • BIST 100

    10643,6%3,14
  • DOLAR

    32,16% -0,11
  • EURO

    34,95% 0,12
  • GRAM ALTIN

    2523,95% 0,94
  • Ç. ALTIN

    4002,98% 0,00