“İskenderun´a değer işler yapılacak”

Kaymakam Yönden, oybirliğiyle Kent Konseyi Başkanı

GÜNCEL 5.03.2020 11:43:38 0
“İskenderun´a değer işler yapılacak”

Sadet Berkyürek/İskenderun

İskenderun Kaymakamı İskender Yönden, İskenderun Kent Konseyi başkanlığına oybirliğiyle seçildi. “İskenderun´a değer işler yapılacak” diyen Yönden, 2 ay sonra için bile hazırlık olması durumunda yeni bir oluşumun önünü açmak için genel kurulu olağanüstü toplantıya çağırmaya hazır olduklarını söyledi. İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı, kent konseyinde çıkacak kararların çalışmalarına ışık ve yön vereceğini söyledi.
İskenderun Kent Konseyi 1.Olağan genel kurul toplantısında Kaymakam İskender Yönden, yürütme kurulu başkanlığına seçildi. İskenderun Belediyesi Kültür Sarayında düzenlenen ve İskenderun Kaymakamı İskender Yönden, İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı, İskenderun Teknik Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Türkay Dereli, siyasi partilerin başkanları, oda başkanları, muhtarlar, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin de katıldığı genel kurulda Başkan Tosyalı´nın başkanlığındaki divana ise Ortodoks Kilisesi Vakfı Başkanı Can Teymur, İTSO Başkan Vekili Muhsin Yeter, Belediye Başkan Yardımcısı Kemal Nadir Ünal ve Muhtarlar Derneği Başkanı Ali Rıza Kekeç getirildi.

“Bu sistem çalışsın istiyoruz”
Kent konseyi başkanlığını uzun süre yürütmek istemediği mesajını verdiği konuşmasında en çok 6 ay içinde oluşumunu tamamlayarak genel kurulu yeniden toplantıya çağırmak istediklerini söyleyen Kaymakam Yönden, bu dönemi ‘geçiş süreci´ olarak gördüklerini kaydetti. Kaymakam Yönden, 2 ay sonra için bile genel kurula gidilecek hazırlık yapılıp tamamlanırsa yeni bir oluşumun önünü açmak için genel kurulu olağanüstü toplantıya çağırmaya hazır olduklarını söyledi. Yönden, “Bu sistem çalışsın istiyoruz. Dayatma derdimiz yok. Burada kimin olmasını daha çok istiyorsanız, hazırlanın. Biz burada bir lobi, kulis oluşmasını istiyoruz. Hazırlayın, buyurun gelin. Önünüzü açmaya hazırım. Yeterki, hazınlanın. Derdimiz koltuk işgal etmek değil. Zaten yeterince sorumluluğumuz var” diye konuştu.

“Bu görevi en fazla 6 ay yürüteceğim”
Yönden, şu değerlendirmeyi yaptı: “İlçe kaymakamı olarak biraz işin düzenlenmesi aşamasında, biraz çalışılabilir hale gelmesi aşamasında başımızı da taşın altına koyacağız, elimizi de. Yürütme kuruluyla ilgili yoğun talepler geldi. Demek ki kent konseyi kavramını sizlere anlatabilmişiz. Kent konseyinde demokrasinin en iyi şekilde nasıl çalışacağını, kent konseyi kavramı içerisinde bütün farklılıkların bir bütün içerisinde nasıl güzellik oluşturacağını sizlere ulaştırabilmişiz. En fazla 6 ay bu görevi yürüteceğim. Bu süre içinde grup olarak nasıl çalışırız ve farklılıkları bu işin içine nasıl dahil edebiliriz diye katkınızı istiyorum. Geçiş süreci içindeki bu yapıda sizden çok ciddi destek bekliyoruz. İlçenin dinamikleri buna destek veriyorlar, çok güzel sonuçlar var. Ben de var gücümle bunun çalışmasında olacağım. Her türlü eleştiri ve serzenişinize hazırız. Demokrasinin iyi ve doğru çalışması için ben olduğum yere geri döneceğim. Ama o süreç hazırlanıncaya kadar da bana vereceğiniz görevlerin tamamını hakkıyla ve hakkaniyetle yapmaya çalışacağım. Sizlerin de katkısıyla İskenderun´a değer işler yapılacak.”

‘Başka adaylığa fırsat verilmedi´ eleştirisi
Tosyalı´nın yürütme kurulu için divana önerilen listeyi okuyarak doğrudan oylamaya geçmesine ise itiraz edildi. Başka adaylık önerilerine fırsat bırakılmadan oylama yapılamayacağı belirtilerek, oylamadan önce başka adaylıkların sorulması gerektiği hatırlatıldı. Genel Kurul üyelerinden Salih Bayar, Canan Gürpınar, Cuma Bal ile Koray Tanın, yürütme kurulu üyeliklerinin belirlenmesinde kent dinamiklerinin dikkate alınmadığı eleştirisini getirdi. Salih Bayar, kent konseyinin sivil düşünce olarak adlandırıldığını hatırlatarak yürütme kurulunun bunu karşılamadığını savundu. Bayar, başka adayların da olabileceğini kaydetti. Oylama sonucunda önerilen liste 4 kişinin red oyu verdiği çoğunlukla kabul edildi. Mimarlar Odası temsilcilik başkanı Koray Tanın da meslek grubu olarak yer verilmemesini şaşkınlıkla karşıladığını belirterek eksiklik olarak nitelendirdi.

Yürütme kurulu oy çokluğuyla seçildi.
İtiraz edenlerin oylama da da itirazlarını sürdürerek red oyu verdiği İskenderun Kent Konseyi´nin yürütme kurulu oy çokluğuyla seçilmiş oldu. Kurul, şu isimlerden oluştu: OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Tosyalı, İTSO Yönetim Kurulu Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, İSTE Öğretim Üyesi Dr. Vahit Çalışır, İlçe Yazı İşleri Müdürü Mehmet Gök, Gençlik ve Spor İlçe Müdürü Ferit Ali Gündel, Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Erol Akın, AKP Belediye Meclis Üyesi Tayfun Boda, CHP Belediye Meclis Üyesi Bülent Kırmızıoğlu, MHP Belediye Meclis Üyesi Emir Selim Yazar, Çevre Koruma Derneği Başkanı Nermin Yıldırım Kara, TMMOB İskenderun Temsilciliği Dönem Sekreteri Makine Mühendisi Murat Durukan.

Konuşmasını bir yıllık çalışmaları üzerine kurdu
Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve şehitler anısına bir dakikalık saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla başlayan genel kurulun açılış konuşmasında Başkan Fatih Tosyalı, yaklaşık 40 dakika süren ve kent konseyinden beklentilerini dile getirdiği konuşmasının önemli bir bölümünü bir yıllık çalışma, proje ve uygulamalara ayırdı.

Tosyalı: Çalışmalarımıza yön verecek
Farklılıkların zenginlik olarak yaşandığı İskenderun´da çalışmalarını insan odaklı sürdürdüklerini belirten Başkan Tosyalı açılış konuşmasında “Geleceğin İskenderun´unun hep birlikte inşa etmek istiyoruz. Bu çerçevede havasını soluduğumuz güzel İskenderunumuzu her yönden daha iyi noktalara taşımak için toplumun tüm kesimlerine büyük görevler düşüyor” diye konuştu. Her türlü fikre, düşünceye açık olmayı sürdüreceklerini söyleyen Tosyalı, şöyle konuştu: “Çünkü sorunların ancak ortak akıl çerçevesinde daha hızlı çözülebileceğine inanıyoruz. Kent konseyinden çıkacak kararlar, çalışmalarımıza bir ışık ve yön verecektir. Kent konseyi yerelde demokrasinin gerçekleştirilesini amaçlamaktadır. Başta sivil toplum örgütlerinin ve kentte yaşayan bireylerin yönetişimdeki yerinin güçlendirilmesi açısından da kent konseyi açık bir araç konumundadır. Bu bakış açısıyla tüm sivil toplum örgütleri ve vatandaşların yönetişimindeki çatısıdır. Seçimden itibaren kent konseyi oluşması için çalışma başlatıp, yetki verdik. Tüm kurum ve yapıların içinde olması bize güç katıyor.”
Tosyalı da yürütme kurulunun belirlenmesi ile ilgili eleştiriler üzerine yeni oluşuma hazır olduklarını, demokratik ortamın sürdürülmesini amaçladıklarını kaydetti. Tosyalı, gönüllülükle yürütülecek çalışmaya katkı sunmak isteyenlere açık olacaklarını kaydetti.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,21
  • EURO

    34,93% 0,38
  • GRAM ALTIN

    2438,49% 0,65
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04