İskenderun´da Nevruz kutlaması

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İskenderun ilçe örgütü tarafından Yıldırımtepe Mahallesindeki alanda düzenlenen etkinlikte Nevruz halaylar çekilerek kutlandı.

GÜNCEL 21.03.2021 16:48:05 0
İskenderun´da Nevruz kutlaması

Yıldırım Tepe Mahallesindeki alanda yapılan ve HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, HDP PM üyeleri, il ve ilçe yöneticilerinin de katıldığı Nevroz kutlaması saygı duruşuyla başladı, halaylar çekildi. HDP Hatay Kadın Meclisi´nin İstanbul Sözleşmesi´nden çekilme kararını alana astığı “İstanbul Sözleşmesi´nden vazgeçmiyoruz” pankartıyla protesto ettiği kutlamada Nevroz ateşi yakıldı.

Nevruz ateşi yakılıp, halay çekildi

Yerel müzik grupları ile sanatçı Baran Bozyel´in sahne aldığı Nevruz Bayramına, Hataylı olan Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç da katıldı. Milletvekili Oruç, halkın Nevruz Bayramını kutladı ve partilileri HDP ile kadınlara yönelik politikaları eleştirdi. 'Bizi davalarla yıldıramazlar' diyen Oruç, milletvekilliğinin düşürülmesi üzerine TBMM´de Anayasa Mahkemesine yaptığı bireysel başvuru sonucuna ilişkin ´adalet nöbetinde´ bulunan milletvekilinin gözaltına alındığını belirterek, iktidarın, yönetemedikleri için muhalefete saldırdığını ifade etti. Milletvekili Oruç, 'Kadınların kazanımlarına yapılan saldırıya izin vermeyeceğiz. İstanbul Sözleşmesi´ne sahip çıkacağız' dedi. Ülkede otoriter ve totaliter bir rejimin dayatıldığını savunan milletvekili Oruç, 'Bu toplumun örgütlü güçleri olarak, HDP ve, demokratik kitle örgütleri olarak bu ülkede barış, kardeşlik içinde yaşamak isteyen insanlar olarak, kadınlar, gençler, doğa ve insan hakları savunucuları olarak buna asla evet demedik, evet demeyeceğiz, biat etmeyeceğiz, boyun eğmeyeceğiz. Biliyoruz ki, sunun ağır bir bedeli var' değerlendirmesini yaptı.

Nevroz ateşinin yakılmasıyla başlayan bayramda konuşan HDP Hatay İl Eşbaşkanı Ekrem Nalbant, Nevroz´un barış ve kardeşlik olduğunu ifade etti ve partilerine yönelik kapatma davasına tepki gösterdi. Nalbant, baskı ve saldırılara boyun eğmeyeceklerini belirterek, 'Daha önce dokuz partimizi kapattınız. Şimdi de kapatırsanız, yeni bir partiyle geliriz' dedi.

HDP İskenderun İlçe Eş Başkanı Hülya Ateş, 21 Mart Nevruz Bayramında Nevruz ateşinin, geçen yıl koronavirüs salgını nedeniyle yakılamadığını belirtti. Ateş, 'Nevruz kutlamalarını barış, özgürlük, eşitlik kardeşlik ve Özgürlük için Nevruz ateşini bir kez daha yakıyoruz. Nevruz, hepimizi birleştiren, bizi ´biz´ yapan büyük insanlık idealinin inşası yolunda, onurun ve özgürlüğün yeni yaşamında ve dünyasında buluşmak için yürümekten, yol almaktan başka ne ki? Nevruz, 21 Mart; doğanın uyanışı, canlanışı, dirilişi, kendini yeniden yaratışı, özünü tazelemesidir. Doğanın ruhunun ve zekasının iyileştirici gücünün yeniden ve yeniden can bulmasıdır. O yüzden her kışın sonu bahardır' değerlendirmesinde bulundu.

HDP Parti Meclisi üyeleri Mahmut Aydıncı, Mehtap Sert ve Bestami Çorapçı ile partinin Hatay il ve ilçe yöneticilerinin yanı sıra bazı siyasi parti ve demokratik kitle kuruluşlarının temsilcilerinin de katıldığı Nevruz Bayramı, geniş güvenlik önlemleri arasında kutlandı. Nevruz ateşini milletvekili Oruç ve parti yöneticileri yakarken, bayramına katılanlar, ateş etrafında halay çekip, türküler eşliğinde eğlendi ve bayramı kutladı. HDP Hatay Kadın Meclisi de, alana astığı 'İstanbul Sözleşmesi´nden vazgeçmiyoruz' yazılı dövizle, Türkiye´nin, cumhurbaşkanlığı kararıyla İstanbul Sözleşmesi´nden çekilmesini protesto etti.

Öte yandan Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Hatay İl Başkanı Fehmi Uçar ve basın sorumlusu Abdurrezzak Uzun, ise yazılı yaptığı ortak açıklamada, '21 Mart, tarihimizde yaklaşık 5 bin yıl öncesine dayanan köklü bir geçmişe sahip olan bir bayram. İnsanımızın yeniden tarih sahnesine çıkışının yıldönümü. Nevruz, aynı zamanda baharın gelişinin müjdecisi. 21 Mart´ta Nevruz çiçeklerinin açmasıyla birlikte yeniden canlanıyor. Adeta hayat yeniden başlıyor. Doğaya yeniden hayatın geldiği bu gün dönümünde, ülkemiz ve tüm dünyayı etkisi altına alan salgından bir an önce kurtulup, insanımızın ve ülkemizin bu buhran döneminden çıkıp mutlu yarınlara vesile olmasını temenni ediyoruz' değerlendirmesine yer verdi.

Defne Belediye Başkanı İbrahim Güzel de şu değerlendirmede bulundu: 'Nevruz , Orta Asya´dan Balkanlara kadar uzanan coğrafyada, her millet in kendi değerleri ile özdeşleştirdiği tarihsel ve kültürel mirasıdır. Baharın gelişinin ve yeni başlangıçların coşkuyla karşılandığı geleneksel bir bayramdır. İnsanlığın ortak kültür değerlerinden biri olan Nevruz, sevgiyi, dostluğu, barışı, yaşama sevincini ve doğanın uyanışını temsil eder. Her başlangıç yeni bir umuttur. Bu Nevruz hepimiz için yeni umutların ve daha güzel günlerin başlangıcı olsun.'

/resimler/2021-3/22/0910576008326.jpg

/resimler/2021-3/22/0913564293114.jpg

/resimler/2021-3/22/0914306168867.jpg

/resimler/2021-3/22/0914583981907.jpg


Akbay ailesinin acısı

Mobil Basın Evi, seçimde gazetecilerin hizmetinde

Sarıseki stadyumu yarın açılıyor

GC, Gazeteci Kitapları Sergisi açtı

Rektörün danışmanlığını yapacağı projeye, TÜBİTAK desteği

Dörtyol-Payas karayolunda kaza: 6 ölü, 1 yaralı

MKÜ sınav yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

"Hatay’a karşı tarihi bir sorumluluğumuz var"

Proje üreten derneklere destek sözü

"Hizmetler vatandaşın ayağına götürülecek"

"Rekor oyla" destek istedi

Konteyner kentte seçim çalışması

Hak sahipliğinde 1 günlük başvuru süresi

Pirireis sakinleriyle iftarda buluşan CHP: Seçimi kazanacağız

Öntürk: Önceliğimiz konut ihtiyacının karşılanması

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,31% 0,18
  • EURO

    35,06% -0,15
  • GRAM ALTIN

    2283,19% 0,26
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,00