İskenderun´da sabun şenliği

Sokak sabun koktu

GÜNCEL 2.12.2019 11:04:47
İskenderun´da sabun şenliği

Akın Bodur/İskenderun

İskenderun´da iki dernek işbirliğiyle önceki gün sabun şenliği bir kez daha düzenlendi. Evimiz İskenderun Süpürge Derneği ve Ayna İskenderun Kültür Sanat Derneğinin işbirliğiyle yapılan sabun şenliği ile soyut kültürel miras arasında bulunan ve yerelde üretilen Defne sabunu üretimi geleneksel olarak yaşatılmaya çalışıldı. Sabun şenliğinde, sabun üretimi görsel olarak anlatıldı, üretilen sabunla kısmi atölye çalışması da sergilendi. Etkinliğe katılan birçok kişi ilk kez sabun yapımını gözlemlerken, bazıları buna fotograf kareleriyle anı olarak ölümsüzleştirdi, bazıları da sabunun üretimi sırasında karıştırmaya katkı sunmaya çalıştı. Sabun dökümünün, sabun yapım ustası Ali Kiremit tarafından yapıldı. Ayna İskenderun Kültür Sanat Derneği yöneticilerinden Mehmet Berkyürek de Defne sabunu mitolojideki hikayesini katılımcılara aktardı.
Kazanda pişirilen Defne sabunu, yere serilen kalıplara dökülerek, kurutulmaya bırakıldı. Şenlikte sabun dökümü sabun ustası Ali Kiremit ve yardımcısı Ahmet Tümkaya tarafından yapılırken, dökümü tamamlanan Defne sabunları soğuduktan sona kesilip, damgalandı ve kullanıma hazır hale getirildi. Sabun dökümü şenliğinde 50 kiloya yakın kilo Defne ve zeytinyağı kullanıldı. Evimiz İskenderun Süpürge Derneği ile Ayna İskenderun Kültür Sanat Derneğinin işbirliğiyle her hafta düzenlenen geleneksel çarşamba toplantısı konuklarına Defne sabunu ile İskenderun kartpostalları hediye ediliyor.

´Sabun dökümünde ölçü ayarları önemli´
Defne sabununun yapımının görüldüğü kadar kolay olmadığını ve kullanılan malzemelerdeki ayarların önemli olduğunu ifade eden sabun ustası Kiremit, Defne sabununun, zeytinyağı ve defne yağına suda eritilen kostiğin ilave edilerek, macun kıvamına gelinceye kadar karıştırıldığını belirtti. Kostiğin, sabunun kıvamına gelmesi, donması ve köpürmesi için kullanıldığını anlatan sabun ustası Kiremit, 10 litre zeytin ve defne yağına iki buçuk litre su ve kilo 750 gram kostik karıştırıldığını da belirtti.

Gazeteci Bakoğlu 14. kez seçildi

İskenderun Kaymakamı çöken bina alanında inceleme yaptı

İskenderun’da yıkım sırasında 6 katlı bina çöktü: Can kaybı yaşanmadı

İskenderun’da metruk bina çöktü: Ekipler enkaz kaldırıyor

İskenderun’da ağır hasarlı bina yıkım sırasında çöktü

Can Atalay’dan çocuk ölümleri tepkisi: “Hatay’da ölüm çukurları oluştu”

Adnan Şefik Çirkin’den depremde kayıp çocuklar için soru önergesi: 30 çocuk hâlâ aranıyor

Avukat Alkan Falay’a saldırıya Hatay Barosu’ndan tepki

Cebike TOKİ konutlarında yangın: 13 kişi tahliye edildi

Arsuz–İskenderun yolunda kamuflajlı araçta 19 yasadışı göçmen yakalandı

Hatay merkezli rüşvet operasyonunda 26 tutuklama: 8 ilde eş zamanlı baskın

Esnafın sandık mesajı: Değişim ve güven vurgusu

Arsuz’a krom ocağı için “noter taahhüdü” verildi

Hatay’da 10 Şubat’tan bu yana 4 çocuk suda boğularak hayatını kaybetti

HBB'den grevdeki işçilere destek

  • BIST 100

    16159,06%-0,58
  • DOLAR

    44,32% 0,24
  • EURO

    50,85% 0,11
  • GRAM ALTIN

    6919,28% 1,03
  • Ç. ALTIN

    11465,56% 0,00