İskenderun´da şiir ve müzik şöleni

İskenderun´da faaliyet gösteren Kitap Otağı yayınevi ile belediye işbirliğiyle kentte hafta sonu 'şiir ve müzik şöleni' düzenlendi.

GÜNCEL 24.09.2019 10:08:47 0
İskenderun´da şiir ve müzik şöleni

Nesrin Geyik/İskenderun

 İskenderun Millet Parkı´nda yapılan şiir ve müzik şölenine, İskenderun, Belen, Arsuz, Kırıkhan, Payas, Dörtyol, Samandağ, Yayladağı, Antakya, İstanbul, Eskişehir, Afyon, Adana, Mersin, Muş, İzmir, Gaziantep, Yozgat, Osmaniye, Kahramanmaraş, Tokat ve Özbekistan´dan şair, yazar, halk ozanı ve araştırmacı 80 kişinin katıldığı belirtildi. Sanatçılar buluşma amaçlarını Türk sanatçılarını buluşturmak ve bölgenin zengin edebiyatı ve destanını bölge, ülke ve Dünya´ya tanıtmak olarak ifade etti.

'Kültürü sevdirme çabasındayız'
Etkinlikte konuşan edebiyatçı Mansur Emekçi, buluşma amacının Türk kültürüne katkı sunabilmek olduğunu belirtti. Emekçi, 'Bu gecenin adı türkü ve şiir buluşmasıdır. İskenderun halkına ‘bizimde ozanımız, bizim de şairimiz, bizim de edebiyatçımız var´ demesini ve Türk kültürünü unutmaması için buradayız. Yani kültürümüzü ulusallaştırmak istiyoruz. Kök olarak Türk ve türkü, Türk´ün türküsü anlamını veriyor. Biz şairimize sahip çıkamıyorsak, İstiklal Marşımızı yok sayacağız. Niye yok sayacağız, çünkü onu yazan bir şairdir' dedi. Şair ve yazarları bir araya getirmeye çalıştıklarını söyleyen Hatay Yazarlar ve Şairler Derneği İskenderun Temsilcisi Eşref Azgın Türkeri de 'Her bölgeden, her yöreden farklı ozan, yazar ve şairler aramızda. Bu işler kendiliğinden olmuyor, her şey maddiyata dayalı. Bölgemizde büyük bir yazar, şair ve yazar potansiyeli ve kültürü vardır, bunu gün yüzüne çıkarmak istiyoruz. Şiire, edebiyata duyarlı gençlerimiz var, onları bu tür kültürü sevdirmek için çaba vermekteyiz. Destek olmadan bölge kültürünü ve bölgenin Türk kültürünü bu şekilde yürütebiliriz. Yoksa şiirimiz, kültürümüz, geleneklerimiz de unutulacaktır. Biz unutulmadan devam etsin istiyoruz' diye konuşurken, Gülhan Tatlı ise, işaret diliyle İstiklal Marşını okuttu, “Hepimiz bir engelli adayıyız. Onun için işitme engellilere yardımcı olmak için işaret dilini bilmemiz gerektiğini düşünüyorum' değerlendirmesini yaptı. Yazar Yağmur Öztürk de 'İskenderun duran, hareketsiz bir ilçe değil, daha aktif, daha sosyal faaliyetlerin olduğu bir ilçe olmasını istediğim için buradayım' diye konuştu.

'Şair olmazsa türkü olmaz'
Ülkenin sanat ve edebiyat birikiminin zengin olduğunu belirten İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı, etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada, 'Aşık Veysellerin, Necip Fazılların, Bakilerin, Yunus Emrelerin, Türkü nice ozanların sevgi çığlıklarıdır. Tarihten bu yana ömürler bitti ama şiir hiçbir zaman bitmedi. Şiir, insanın düşüncelerini kelimelere ahenk katarak aktaran bir sanattır. Şiir, evrenin kusursuz yaratılışını eşsiz kar tanelerinde görebilmektir. Şiir, barışa hasret tüm insanlığın, tan ağarırken özgürlük türküleri bestelemesidir. Şair olmazsa türkü olmaz, ezgi olmaz, şarkı olmaz, kültür olmaz. İnsan denen mefhum var oldukça, şiir asla yok olmayacaktır. Şairlerimiz içimizdeki duyguları şiirle ifade eder, şair ve yazarları dünün ve bu günün toplumunun kültürünü taşır. Biz sanat ve sanatçıya destek veriyor, gelecek nesillerin de sanat ve sanatçının kıymetini bilmelerini istiyoruz. Yazarlar ise duyguları nakış nakış işleyen bir gönül ustasıdır' dedi.
İskenderun Kaymakamlığı da kaymakam İskender Yönden ve eşi Ayşenur Yönden´in de katıldığı etkinliğe ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı değerlendirmede, 'İskenderun Belediyesi´nin ev sahipliğinde, İskenderun Turizm ve Tanıtma Derneği, Hatay Şairler Yazarlar Derneği ile Kitap Otağı Yayınevi´nin ortak çalışmasıyla tertip edilen Şiir ve Müzik Şöleni etkinliği, Millet Parkı´nda icra edilmiş olup, çeşitli il ve ilçelerden gelen şair ve yazarlarımızın duygu dolu yorumları İskenderun ambiyansına renk katmıştır' ifadesine yer verdi.
Kentte düzenlenen şiir ve müzik şölenine katılanlar, İskenderun Deniz Müzesini ile Belen Gazi Abdurrahman Paşa Türbesi, Kanuni Sultan Süleyman Kervansarayını, Şehitler Abidesini gezdi, Körfez´de tekne turuna katıldı, şiir ve türkülerini teknede dillendirdi.
Şiir ve müzik şöleni katılan şairler ve yazarlar, kaymakam yönden ve belediye başkanı Tosyalı´yı da ziyaret etti. Etkinliğe katılımlan şair ve yazarlara teşekkür eden Tosyalı, belediye olarak sosyal ve kültürel etkinlikleri desteklemeye ve düzenlemeye devam edeceklerin ifade ederek, onlarla sohbet etti. Etkinliğe katılan konuklar da ziyaret ettiği kaymakam Yönden de kaleme aldıkları eserlerinden hediye etti. Kitap Otağı Yayınevi sahibi Aşir Alkaç da etkinliğin güzel geçtiğini belirtti.


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,34
  • EURO

    34,77% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2511,73% 1,11
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22