İskenderun’da 410 dönümlük alan ‘küçük sanayi’ye hazırlanıyor

İskenderun Küçük Sanayi Sitesi’nin taşınması planlanan Bitişik Mahallesindeki 41 hektarlık alanı orman vasfından çıkartmak amacıyla çevre düzeni planındaki değişiklik askıya çıkartıldı.

İSKENDERUN 1.06.2023 13:16:00 0
İskenderun’da 410 dönümlük alan ‘küçük sanayi’ye hazırlanıyor

İskenderun Küçük Sanayi Sitesi’nin taşınması için hazırlık yürütülen ve Bitişik Mahallesi sınırları içerisinde bulunan 41 hektarlık alanın orman statüsünden çıkartılarak kentsel servis alanına dönüştüren plan değişikliği, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Hatay İl Müdürlüğü tarafından askıya çıkartıldı.

Önce 2021’de Cumhurbaşkanı kararı ile orman sınırları dışına çıkartılan, 2022’de Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı kararı ile küçük sanayi alanı için rezerv alanı olarak ilan edilen Bitişik mahallesindeki 41 hektarlık alanın 1/100.000’lik çevre düzeni planından da ormanlık alandan çıkartılması için yapılan değişikliğe askı süresinde itiraz edilebilecek.

7 Mayıs 2021 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Kararı ile orman sınırları dışına çıkartılmasına karar verilen, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 27.09.2022 tarihli ve 4657157 sayılı karar ile küçük sanayi alanı için rezerv alanı olarak ilan edilen 3683 ada 1 parsel, 3684 ada 1 parsel, 3685 ada 1 parsel, 3686 ada 1 parseller, orman alanından çıkartılarak kentsel servis alanı olarak planlanıyor.

İskenderun’a bağlı Bitişik mahallesindeki rezerv alanınındaki 41 hektarlık alanda plan değişikliği yapılarak, planlar Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Hatay İl Müdürlüğü’nün resmi internet sayfasında 1 Haziran 2023 tarihi itibariyle askıya çıkartıldı. Planlar, il müdürlüğünün MKÜ’deki geçici yerleşkesinde de eş zamanlı askıya çıkartıldı.

İnternet ilanında İskenderun Bitişik Rezerv Alanda hazırlanan 1/100.000 ölçekli çevre düzeni plan değişikliği ile 1/5 bin ölçekli ilave revizyon nazım imar planı ve 1/ 1000 ölcekli ilave revizyon uygulama imar planı teklifinin, Çevre Bakanlığı tarafından Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile 6306 ’afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkında kanunun 6. maddesi uyarınca re’sen onaylandığı belirtiliyor.

hatay.csb.gv.tr/duyurular adresindeki ilanda yer alan plan değişikliğine ilişkin hazırlanan gerekçe raporunda İskenderun’a bağlı Dumlupınar ve Muradiye Mahallesinde yer alan küçük sanayi alanının ‘kent merkezinde dar bir alana sıkışıp kalması, kentin ihtiyaçlarını karşılayamaması,  kent merkezinde yapmış olduğu çevre ve gürültü kirliliğini en aza indirmek ayrıca küçük sanayi alanlarının kent merkezinde oluşturulduğu taşıt sirkülasyonunu azaltmak, ekonomik ömrünü tamamlamış yapılar ve servis yollarının dar olması gibi etmenler dikkate alındığında alternatif alan arayışı başladığı ifade edildi.  

Yakın çevresi 1. derece arkeolojik sit alanı

Küçük sanayi için ayrılan 41 hektarlık alanın çevresinde ise 1. derece arkeolojik sit olarak tescilli alan ile Denizcileri Nekropol Alanı 1. Derece arkeolojik sit alanının bulunduğu belirtilerek, Hatay Kültür Varlıklarını Kuronuma Bölge Kurulu Müdürlüğünce sit alanlarının çalışma alanına yakın konumuna dikkat çekilerek,  uygulama aşamasında yapılacak kazı ve doğu işlemlerinde herhangi bir kültür varlığına rastlanması halinde işlemlerin durdurulması ve en yakın mülki amirliğe bilgi verilmesi istendi.

Büyükşehir Belediyesi’nden görüş sorulmamış

Bitinşik Mahallesinde 41 dönümlük alanın Küçük sanayi alanı olarak kullanılması amacıyla plan değişikliği için kurum görüşleri alınırken, yürürlükteki çevre düzeni planlarına yönelik iş ve işlemlerin yetkili idaresi olan Hatay Büyükşehir Belediyesi’nden görüş alınmadığı görülüyor. Bu konudaki uyarı ise planı re’sen onaylayarak askıya çıkartan Çevre Bakanlığı’nın il müdürlüğünden geldi. 


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19