“İskenderun’da göz göre gelmiş bir felaket yaşıyoruz”

CHP heyeti İskenderun’da yaşanan bu baskınını incelemek ve raporlaştırmak üzere İskenderun’a geldi. Bozoğlu: Cumhuriyet’in ikinci yüzyılında riski değil afeti yöneten bir şovu izliyoruz.

İSKENDERUN 28.11.2023 12:09:00 0
“İskenderun’da göz göre gelmiş bir felaket yaşıyoruz”

CHP Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan sorumlu Parti Meclisi üyesi Baran Bozoğlu, şiddetli yağış ve fırtına sonucu deniz sularının taşmasıyla sular altında kalan İskenderun’da inceleme yaptı.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in talimatıyla bölgeye gelerek il ve ilçe yöneticilerinin de katıldığı heyetle inceleme yapan PM üyesi Bozoğlu, gözlemlerini raporlaştıracaklarını söyledi. Bozoğlu’na Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, Hatay İl Başkanı Hakan Tiryaki, Zonguldak İl Gençlik Kolları Başkanı Doğukan Güney ve İskenderun ilçe yöneticileri eşlik etti.

“Büyük bir felaketle karşı karşıyayız. Aslında göz göre göre olan bir olay” diyen Bozoğlu, Akdeniz havzasında yaşananların kamu kurumlarının 40 önceki raporlarında da öngörüldüğünü, iklim krizinin büyük kayıp ve zararlara neden olacağının net ortaya konulduğuna dikkat çekti. Hükümeti sadece Çevre Şehircilik Bakanlığının yanına iklim değişikliği başkanlığını koymakla eleştiren Bozoğlu, “20 yıldır; burada öngörülen felaketlere, kayıp ve zararlara dair herhangi bir çalışma yapılmadığının ilamıdır, malumun ilamıdır aslında. Göz göre göre gelmiş bir felaketi yaşıyoruz. Ve devletin ilgili kurumlarının sadece afeti yönettiğini görüyoruz, riski yöneten değil… Cumhuriyet’in ikinci yüzyılında afeti yöneten, botlarla şov yapan bir şovu izliyoruz” dedi.

İskenderun’da yaşanan fırtına sonrası partisinin il ve ilçe yönetimlerinin, milletvekillerinin ve Büyükşehir Belediye Başkanının da teyakkuza geçtiğini ve büyük bir emek harcadıklarını aktaran Bosoğlu, “Biz de dün Parti Meclisimiz sonrasında, Genel Başkanımız Sayın Özgür Özel’in talimatı ile yola çıktık, Ankara’dan ve sahadan incelemeler yapmaya başladık. Raporumuzu Sayın Genel Başkanımız ve parti yöneticilerimizle paylaşacağız” diye konuştu.

“Erken uyarı sistemleri kurulmadı”

Önemli olanın riski yönetmek ve olay öncesinde müdahale etmek, vatandaşların sarar görmesini engellemek  olduğunu vurgulayan Bozoğlu, şunları ifade etti:

“Erken uyarı sisteminin kurulacağı, iklim değişikliğine dair tüm raporlarda yazıyor, bakanlığın strateji dokümanlarında yazıyor, bütçe görüşmelerinde söyleniyor. Ama Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinde rüzgârın olacağı, haritayla konulmuş olmasın rağmen; valilik, kaymakamlık vatandaşlarımızın yaşadığı bölgelerde önlemleri almıyor. Onlara erken uyarı ve müdahale imkanları tanımıyor. Erken uyarı sistemlerinin hala kurulmadığını burada tarihe not etmek istiyoruz.”

“Bu bölge afet alanı ilan edilmeli”

Bunun yanında depremle birlikte ortaya çıkan ciddi bir altyapı sorununun da bulunduğunu sözlerine ekleyen Bozoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Altyapının çözümüne dair büyükşehir belediyemiz yoğun çaba harcamasına rağmen, ekonomik olarak tüm güçlükleri tek başına göğüslemesine rağmen; hükümetten hala somut destek verilmediğini görüyoruz. Hala bu bölgenin bir afet alanı olarak ilan edilmediğini görüyoruz. Afet alanı ve olağanüstü durumların; sadece ve sadece atık ihalelerinde, davet usulü yapılan rant çalışmalarında olduğunu görüyoruz, imar çalışmalarında olduğunu görüyoruz. Ama vatandaşa yönelik, halk sağlığına yönelik herhangi bir afet çalışmasının yapılmadığını üzülerek burada tespit etmiş bulunuyoruz.

CHP İskenderun’da hukuk masası oluşturacak

CHP İskenderun İlçe Başkanlığımız, vatandaşlarımızın haklarını araması için bir masa kuracak; il başkanlarımız ve yöneticilerimiz ile beraber. Bu masa kapsamında; zarar gören vatandaşlarımızdan CHP İskenderun İlçe Başkanlığımıza talepte bulunarak hak mücadelesinin nasıl verileceği konusunda destek sağlayacağız. Avukat arkadaşlarımız bu konuda kayıp ve zararlara dair bilgi ve belge sağlayacaklar. Biz çözümden yanayız, vatandaşlarımızın sorun yaşamamasından yanayız. Bu kapsamda da her türlü iş birliğine açığız. Ama bu iş birliğini olay olduktan sonra değil, olay olmadan önce yapmak istiyoruz.”

Tiryaki: Bir halk sağlığı sorunu yaşanıyor

CHP Hatay İl Başkanı Hakan Tiryaki, Hatay’ın deprem sonrasında yalnız bırakıldığını belirterek, yaşanan felaketin boyutlarının belediyelerin olanaklarıyla çözüme kavuşturulamayacağını, ilgili bakanlığın el atmasını beklediklerini, bir halk sağlığı sorunu ile karşı karşıya bulunulduğunu kaydetti. Tiryaki, “Devletin imkanlarıyla, bakanlıklarıyla bu yıkımı düzeltebileceğimiz süreçteyiz. Geldiler, ama iş işten geçtikten sonra geliyorlar” diye konuştu


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19