İskenderun’da su ve altyapı masaya yatırıldı

6 Şubat depremlerinin ardından altyapı ve su iletiminde problemlerin aşılamadığı bölgede sorunlar, ‘su ve altyapı’ gündemli toplantıda ele alındı.

HATAY 24.07.2023 20:04:00 0
İskenderun’da su ve altyapı masaya yatırıldı

İskenderun Belediyesi Kültür Merkezi’nde yapılan ‘su ve altyapı’ gündemli toplantıda Arsuz, Belen, İskenderun ilçelerinin sorunları ele alındı, çözüm önerileri tartışmaya açıldı.

İskenderun Kaymakamı Demiryürek’in kolaylaştırıcılığını yürüttüğü toplantıda, deprem felaketi sonrası Arsuz, Belen, İskenderun ilçelerinde yapılan içme suyu, atık su çalışmaları, ilçelerdeki göç hareketi, göç ile su iletim ihtiyacının gösterdiği değişkenlik ve oluşan altyapı ihtiyacının ortak akılla çözülmesi konusunda atılacak adımlar ele alındı. Toplantıda, muhtarlar da mahallelerindeki sorunlarını aktardı, ilgili birimlerin yetkilileri çözüm için not aldı.  

Şehir içerisindeki göç durumundan oluşan altyapı ihtiyacına, kuraklıktan içme suyu iletimine, yatırımlardan ekonomik ihtiyaca kadar birçok konu ile ilgili katılımcıları sunum eşliğinde bilgilendiren HATSU Genel Müdürü Muhammed İkbal Polat, depremden dolayı üst yapılarda gerçekleşen hasarlar gibi alt yapıda da çok ciddi zararlar meydana geldiğini belirtti.

Altyapıda da Üstyapıda da Ciddi Hasarlar Oluştu

Hatay olarak büyük bir afet yaşadıklarını bununla beraber de üst ve altyapıda ciddi hasarlar ortaya çıktığının altını çizen Arsuz Belediye Başkanı Asaf Güven, “Büyük bir felaket yaşadık. Arsuz’un her bir mahallesinin ayrı ayrı bir şebekesi var ve her birinin ayrı ayrı sıkıntıları var. Burada meseleleri muhtarlar, yetkili kurumlar ve milletvekilleri ile birlikte görüşüyor olmamız en azından bu sorunlarımız için çok önemli. Bu süreçte HATSU, İller Bankası ve DSİ gerekli çalışmaları yapıyor. İlerleyen zamanlarda bu çalışmalar devam edip Arsuz’un alt yapı sorunu çözülmeye çalışılacak” dedi.

Arızaların Çözümü Konusunda Sıkıntımız Yok

Su patlakları veya su arızalarının çözümü konusunda HATSU’dan yana sıkıntılarının olmadığını ve HATSU’nun çok kısa bir zamanda hızlı bir şekilde çözdüğünü vurgulayan Belen Belediye Başkanı İbrahim Gül, “Fakat içme suyumuz kaynak yetersizliğinden dolayı Belenimizin bir çok mahallesinde bu sıkıntıyı yaşıyoruz. Biz yine yangınlarla ilgili sıkıntı yaşayan ilçelerden bir tanesiyiz. 4 yılda 4 defa yandık. Neredeyse ormanımız artık kalmayacak. Menderes ve Kömürçukuru arasındaki vadinin kapatılarak, bir baraj yapılarak bunun çözülebileceğini düşünüyoruz. Şoğukoluk’taki göletimizin tamiratı veya tadilatı eğer elverişli olacaksa yapılması bizim işimizi büyük ölçüde görecektir” dedi.

Hatay’da Enkaz Var, Hatay’da Büyük Sıkıntı Var

CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara yaptığı konuşmada şunları ifade etti; “Depremden sonraki bu zorlu süreci birlikte yönetmek adına yapılan toplantının çok anlamlı olduğunu belirterek, “Son birkaç gündür birçok televizyon kanalında Hatay’da su yok diye haberler var. Hatay’da enkaz var, Hatay’da büyük bir sıkıntı var. Bu ekipman anlamında, finansal anlamda, kurumlar arasında işbirliğinin yeterince olgunlaşamaması gibi birçok faktörü sayabiliriz. Depremden sonra burada bizim için en önemli şey koordinasyonun sağlanması ve Hatay’ın temel ihtiyacı olan su, gıda ve altyapı ihtiyacını çözmek.”

İLBANK, HATSU ve DSİ Koordinasyonu İlk Günden Beri Sürüyor

İller Bankası, HATSU ve DSİ arasındaki koordinasyonun ilk günden beri devam ettiğini belirten AKP Hatay Milletvekili Abdulkadir Özel, “Kurumlar devletindir, devlette milletindir ve bütün kurumlar bütün imkanlarıyla bütçeleri ile devlet adı altında millet için seferber olmak ile mükelleftir. Başka vergi harcamalarını bir kenara bırakıp 11 deprem bölgesini asli harcama yapılacak alan olarak görüp buraya yoğunlaşma konusunda bir karar almış durumdayız. Bu anlamda DSİ, İller Bankası ve HATSU’nun ihtiyaç olduğu her yerde, yetişemediği her yerde olmak zorundayız. Ve bizlerde bu anlamda bölge müdürlerimizin genel müdürlerimize ilgili makamlarımıza ulaşmaları seslerini işitmeleri konusunda da aracı olmakla mükellefiz.” Dedi.

Hep Beraber Çalışmalarımızı Yapacağız

“Altyapımızı su kayıp kaçağa mahal vermeyecek bir şekilde ayağa kaldırmamız lazım” diyerek konuşmasına devam eden Özel, şunları kaydetti: “Bunu HATSU yapsın, DSİ yapsın, İller Bankası yapsın değil, bunu hep beraber yapacağız. Aslantaş Barajı’ndan gelen su öncelikle bu suyun hayalini kuran taş üstünde taş koyan projelendiren bugüne kadar ulaşmasını sağlayan Abdulkadir Kocabaş’a, Mete Aslan’a, Yusuf Civelek’e ve bütün belediye başkanlarımıza huzurlarınızda şükranlarımızı sunuyoruz. Şehrimiz için bu güzel ve büyük hayali kurdular ve bu hayal gerçekleştirildi. Bu su 650 bin nüfusa yetecek kapasitede. Bu su hem İskenderun şehir merkezine hem de beldelerimizin ve Karaağacımızı besleyecek durumdadır” ifadelerine yerdi.

Bölgede En Büyük Yıkım İskenderun’da

Bölgede su ve altyapıda yaşanan sorunları, yürütülen çalışmaları paylaşan HATSU Genel Müdürü Muhammed İkbal Polat “Depremin ilk anından itibaren belediyemiz ve devletimizin tüm kamu kurumları ve kuruluşları ilk dakika itibariyle altyapıyı onarmak için birlikte mücadele içindeydik” dedi. Genel Müdür Polat, “Deprem sonrasında Çevre Şehircilik Bakanlığımızın yapmış olduğu tespitler neticesinde İskenderun ilçemizde yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı bina sayısı 4186, Arsuz’da 2185, Belen’de ise 954 adet. Bu verilere baktığımızda bu bölge için en büyük yıkımın İskenderun’da gerçekleştiğini görüyoruz. Az hasarlı ve orta hasarlı yapılara baktığımızda İskenderun’da 34.504 Arsuz’da 27.998 Belen’de ise 9.231 adet olduğunu görüyoruz. Burada bizim önceliğimiz ağır hasarlı ve enkaza dönen yıkılan binaların altyapılarında körleme işlemleri. Suyu verdiğimiz zaman kayıp ve kaçağın en yoğun olduğu yerler buralar” diye konuştu.

“İhtiyaç Fazla, İş Gücü Kapasitesi Yetersiz”

İskenderun’da bugüne kadar 2020 körleme, Arsuz’da 520 ve Belen’de 390 olmak üzere toplam 2930 körleme işlemi yaptıkları bilgisini aktaran Genel Müdür Polat, “Hatay geneline baktığımız zaman ihtiyaç çok fazla. HATSU olarak iş gücü kapasitemiz buna yeterli olmadığı için bu konuda yetişemiyoruz. Bu depremle beraber şehir içerisinde bir nüfus değişikliği oldu. Bazı bölgelerde hiç nüfus kalmazken bazı bölgelerimizde nüfus 2-3 katına çıktı” dedi.

Kimi Yerde Su Tüketimi %117 Arttı

Sahadaki abonelerin okuma oranlarının bir önceki yılın aynı ayına göre yaklaşık %15, %33, %36 düşüş olmasına karşın su tüketiminde ortalama %30, % 45 kimi yerde de % 117 artışlar söz konusu olduğunu aktaran Polat, abone sayısının azaldığını, abone okuma sayısının düştüğünü, ancak kullanma oranında ciddi bir artış durumunun söz konusu olduğunu belirtti.

Debiler İhtiyaca Yetersiz Kaldı

Deprem sonrası su iletiminde hangi mahallelerde sorun yaşadıklarını detaylarıyla paylaşan Genel Müdür Polat şunları kaydetti: “İskenderun’da merkez Denizciler, Azganlık, Karayılan, Sarıseki, Bekbele, Kavaklıoluk, Bitişik ve Cırtıman mahallelerimizde. Arsuz’da Karaağaç’a ait 4 mahalle ve Hacıahmetli, Tülek, Konacık, Haymaseki, Avcılarsuyu, Gökmeydanı, Kurtbağı mahallelerinde; Belen’de Kıcı mahallelerinde su arzı maalesef sağlanamamıştır bu süreçte.”

Sahadaki Kayıplar, Nüfus Değişkenliği Su İletimini Etkiliyor

Polat, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Su iletiminin sağlanamamasında sebep olan gerekçelerle beraber oradaki ihtiyaç debilerine değinecek olursak; İskenderun merkeze baktığımız zaman nüfus durumu 186 bin 669 mevcut su kaynağı 700 l/s yaklaşık 25 adet kuyudan bu su arzını sağlıyoruz. Şu anki nüfus durumunu tam tespit edememekle beraber ekstra bir 450 l/s daha ihtiyacımız olduğunu tespit ettik. Tabi bunun en önemli sebeplerinden bir tanesi sahadaki kayıplarımız. Altyapının zarar görmesine kadar enkazlar ve ağır hasarlı binalar. Körleme işlemlerinin de şuan da yapımına devam ediyoruz. İskenderun’a ek olarak DSİ tarafından iki adet kuyu açılarak bağlantısı İLBANK tarafından yapılmıştır. Depremde zarar gören şebeke havzaları onarımıyla su iletimi sağlanmıştır. İsmet İnönü Mahallesi için sondaj kuyusu bağlantısı yapılarak Şahin Tepesi mevkiinin su sorunu giderilmiştir. Ancak tepe bölgelerde bulunan mahallelerin şebekeleri İLBANK tarafından yenilenme çalışmalarına başlatılmıştır.”

Binalar Yıkılırken Altyapıda Ciddi Zararlar Yaşıyoruz

İskenderun’da en fazla problem yaşayan bölgelerden birinin İsmet İnönü mahallesi ve Şahin Tepesinin olduğunu, bu bölgeye su iletimini sağlamak için ekiplerin hummalı bir çalışma sergilediğini sözlerine ekleyen Polat, sahada ağır hasarlı yapıların kaldırılması esnasında alt yapıda ciddi zararlar yaşandığına dikkat çekti.

Polat, sunumunda başlıklarıyla şunlara değindi:
“Sağ olsun sayın valimizin talimatı ile yerinde araştırma hususunda çözülmüş oldu. Ve dolayısıyla alt yapıda daha harsız bir şekilde daha hızlı su iletimi konusunda bizde yol kat etmiş olacağız. Azganlığa baktığımız zaman nüfus durumu deprem öncesi verilere göre 2516, şu an ise yapmış olduğumuz tespitlere göre nüfus durumu 4200’e çıkmış. Buralarda ilgili muhtarlarımızda burada söz alıp bununla alakalı su sorunu değerlendirmelerini de yapıyoruz. Burada da yaklaşık bir 10 litre/saniye su ihtiyacı olduğu ortaya çıkmıştır. Karayılana baktığımız zaman daha öncesinde 9 bin olan nüfus şu anda yaklaşık 14 bine çıkmış durumda bu alanda su ihtiyacı 32 l/s, fakat ilettiğimiz su debisi 14 l/s.

Değirmendere Kaynağı Depremde Çöktü

Keza Sarıseki deprem öncesi olan nüfus 3318, şu anda baktığımız zaman 5600’e çıkmış durumda 11.6 litre/saniyelik bir su ihtiyacı söz konusu. Denizciler en fazla problem yaşayan mahallelerimizden bir tanesi deprem öncesi 24 bin 879 olan nüfus çok değişmemesine rağmen bizim bu bölgede en önemli su kaynağımız olan Değirmendere kaynağı maalesef depremde çöktü.

Zorlu Coğrafyada Büyük Mücadele Veriyoruz

Orda yaklaşık 400 metrelik bir kısım zaten çok zorlu bir coğrafya. Orada aracın girip çalışma şansı olmazken yaklaşık 4 aydır HATSU ekiplerimiz, müdürlerimiz, arkadaşlarımız, operatörlerimiz, işçilerimiz orada zor şartlar altında kuyu kazarak o hattın ilk 225’lik borunun bağlantısını yaptık. Ve bu hafta içerisinde geri kalan 500’lük borunun yapımını da tamamlayıp ortalama 60 litre civarında suyu aşağı indirmeyi planlıyoruz. Burada da sizler huzurunda o zorlu coğrafyada canlarını tehlikeye atarak bu gayrette çalıştıkları içinde kendilerine teşekkür ediyorum.

Arsuz’da Nüfus Arttı, Hatlar Ciddi Zarar Gördü

Bekbele’ye de baktığımız zaman orada da aynı durum söz konusu. Su iletimini sağlayan kaynaklarımız çok zorlu coğrafyada. Orada İLBANK Genel Müdürlüğümüzün isale şebeke çalışması mevcut. Arsuz’da da ciddi anlamda bir nüfus artışı söz konusu. Orda da bazı bölgelerimizde su kaynakları ve su iletim hatlarımız depremden sonra ciddi zarar gördü. Bunların iyileştirmesi noktasında HATSU olarak çalışmalar gerçekleştiriyoruz.

Belen’de Nüfus 3 Katına Çıktı

Bu noktada da DSİ ve İller Bankası’nın orada kuyu çalışmaları su iletim çalışmaları mevcut. Tabi bu nüfus artışının yaratmış olduğu su ihtiyacının dışında depremden sonrada bazı kaynaklarımızda ciddi azalmalar meydana geldi. Şu anda en fazla sıkıntı yaşadığımız bölgelerde bununda etkisini çok fazla hissediyoruz. Belen merkeze baktığımız zaman şu anda nüfus neredeyse 3 katına çıkmış durumda.

Belen’in büyük bir kısmını Bakras’taki terfi hattı ile besliyoruz. Şu anda ihtiyaç olan 145 l/s’lik suyun 98 l/s’sini iletiyoruz. Bu durumda baktığınız zaman yaklaşık 50 l/s’lik suya ihtiyaç olduğunu ve bunun en büyük sebebinin de orada nüfusun 3 katına çıkmış olmasıdır. Bu yapmış olduğumuz çalışmalardan özellikle Değirmendere tarafında arkadaşlarımız ne kadar zorlu şartlarda hizmet verdiği ve en azından insanlarımızı rahatlamak adına orada suyu iletmek için çalışmalarımız gayretle devam ediyor. Büyük bir felaket yaşadık. Allah devletimize milletimize bir daha böyle bir felaket yaşatmasın. Yüzyılın felaketini yaşadık Hatay’da binlerce insanımızı kaybettik. Üst yapılarda gerçekleşen hasarlar gibi maalesef alt yapıda da çok ciddi zararlar meydana geldi. Depremin ilk anından itibaren belediyemiz ve devletimizin tüm kamu kurumları ve kuruluşları ilk dakika itibariyle altyapıyı onarmak için birlikte mücadele içindeydik.

Polat’tan Tüm Paydaşlara Teşekkür

Burada HATSU olarak biz, İller Bankası, DSİ genel müdürlüğümüz ve diğer belediyelerden bize desteğe gelen su kanal idareleri buradan hepsine şükranlarımı sunuyorum. Acil yapılabilecek bütün çalışmalar gerçekleştirildi. Hayatı normalleştirmek adına ilk adımlar atıldı. Bu adımları atarken de koordinasyonumuzu sağlayan şimdiki Valimiz Mustafa Masatlı’ya da saygı ve teşekkürlerimi sunuyorum.”

Kimler katıldı?

İskenderun Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplantıya Adalet ve Kalkınma Partisi Milletvekili Abdulkadir Özel, Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, İyi Parti Milletvekili Şefik Çirkin, İskenderun Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, Belen Kaymakamı Mahmut Sami Yılmaz, Arsuz Kaymakamı Hacı Hasan Gökpınar, Arsuz Belediye Başkanı Asaf Güven, Belen Belediye Başkanı İbrahim Gül, İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı, İller Bankası Adana Bölge Müdürü Muzaffer Akgüner, Devlet Su İşleri 6. Bölge (Adana) Müdürü Ahmet Ersin Gökçe, HATSU Genel Müdürü Muhammed İkbal Polat, mahalle muhtarları, HATSU Daire Başkanları ile şube müdürleri katıldı.


 


"Mücbir sebep hali uzatılmalı"

Fatma Şahin'den başkanlara ziyaret

Lütfü Savaş, mesajla veda etti

Nesibe Kuzu, "Pruva"yı yayımladı

İş yükününün hafifletmesini istediler

1 Mayıs, İskenderun'da kutlanacak

23 Nisan'da motosiklet korteji

Bayramda 'uçurtma şenliği'

Parkta 23 Nisan şenliği

Hastane bahçesinde korkutan yangın

Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlandı

Çalışkan'dan Özhaseki'ye: İtiraf yetmez, çözüm üretin!

İş dünyasının talebi 'mücbir sebep'

Belen'de makam koltuğuna Aybüke oturdu

Çocuk başkanlar istemlerini sıraladı

  • BIST 100

    10045,74%-0,37
  • DOLAR

    32,46% 0,31
  • EURO

    34,69% 0,43
  • GRAM ALTIN

    2418,55% 1,62
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00