İskenderun'dan İranlı kadınlara destek

İran'da ahlak polisi tarafından kadınlara uygulanan şiddeti protesto eden İskenderun Kadın Platformu üyeleri, İranlı kadınlara gönderilmek üzere saçlarını sembolik olarak kesti.

DÜNYA 30.09.2022 19:01:00 0
İskenderun

Akın Bodur/İskenderun

İskenderun Kadın Platformu Sözcüsü Feyruz Gör, "İranlı kadınlar, haklarına ve yaşamlarına yönelik bu saldırılara karşı mücadele etmektedirler. İktidarlarının giderek sarsıldığını gören rejim ve onun polisi ise kadınlara ve mücadelelerine saldırarak kadınları yıldırmaya ve sindirmeye çalışmaktadır. Direnen Hadis Necefi’de katledildi" dedi. 

"Kadınlar yas tutmuyor, isyanı büyütüyor"

Ulucami Caddesi üzerindeki Sağlıklı Yaşam Parkı önünde zılgıt ve makara eşliğinde yapılan basın açıklamasında "Bir kişi daha eksilmeyeceğiz" dövizi arkasında konuşan ve başörtüsünü düzgün takmadığı gerekçesiyle ahlak polisi tarafından Tahran’da işkenceyle gözaltına alındığını belirttiği Mahsa Emînî'nin (22), İran’da rejimi tarafından katledildiğini anımsatan Gör, şunları söyledi: "Ama her şeye rağmen Tahran'da başlayan eylemler ülkenin diğer kentlerine yayılmaya devam ediyor. Kadınlar artık yas tutmuyor, isyanı büyütüyor. İran başta olmak üzere dünyanın her yerinde halklar, protesto eylemleriyle Mahsa Emînî’nin katledilmesine karşı tepkilerini büyütmeye devam ediyor. Sokaklarda güçlü gösteri ve yürüyüşlerle erkek egemen İran Rejimine ve onun 'ahlak polisi' gibi kadın düşmanı kurumlarına karşı isyanını yükseltiyor. Mahsa’nın cenaze töreninde kadınlar toplu halde başörtülerini çıkararak, mücadelelerini, isyanını yeni bir boyuta taşıdığını göstermiştir. Kadınlara, kadınların yaşam tarzlarına, başörtü dayatmasına karşı direnişten asla vazgeçmeyeceklerini bir kez daha göstermişlerdir."

Gör, "Katledilen kadınlar isyanımızdır; Yasta değil, isyandayız; yaşasın kadın dayanışması; Hepimiz Mahsa'yız, hepimiz Necefi'yiz; Birlikte güçlüyüz, başaracağız" sloganları arasındaki, açıklamasını şöyle sürdürdü: "İran’da 1979 yılından beri uygulanan yasalar kadın düşmanlığı üzerinden inşa edilmiştir. Kadınlara başörtüyü dayatan, kadınların yaşamlarına, giyimlerine, davranışlarına her türlü müdahaleyi hak gören, 'İslami kurallara' uymadıkları gerekçesi ile kadınları darp eden, katleden bu rejim yok olmaya mahkûmdur. İranlı kadınlar, haklarına ve yaşamlarına yönelik bu saldırılara karşı mücadele etmekten bir an olsun vazgeçmemiştir. Mahsa’nın direnişi bunun en büyük kanıtıdır. İktidarlarının giderek sarsıldığını gören rejim ve onun polisi ise kadınlara ve mücadelelerine saldırarak kadınları yıldırmaya ve sindirmeye çalışmakta. Ancak şu iyi bilinsin ki; kadınlar başta olmak üzere İranlı kadınlar başta olmak üzere tüm dünyada kadınlar artık yeter diyor. Mahsa şahsında katledilen tüm kadınlara sözümüz, ahlaksızlık sizin görünen saç tellerinizde değil, İran’dan tüm dünyaya erkek egemen iktidarların zihniyetindedir. Mahsa’nın direnişi ve mücadelesi bizlerin de mücadelesidir. Bu mücadeleyi halkların isyanı ve direnişiyle ile birleştirerek diyoruz ki; Haksızlık nerede olursa olsun, zulüm nerden gelirse gelsin eğer bu barışla sevgiyle olmayacaksa bizler de sesimizi yükseltmeye ve mücadeleye devam edeceğiz. Mahsa’nın direnişi ve mücadelesi bizlerin de mücadelesidir. Bu mücadeleyi halkların isyanı ve direnişiyle ile birleştirerek, özgür bir dünyayı hep birlikte inşa edeceğiz. Katledilen tüm kadınlar isyanımızdır. Özgürlükleri için direnirken öldürülen kadınlar her zaman mücadelemizde yaşayacaktır. Birlikte güçlüyüz ve başaracağız."


Anahtar Kelimeler: İskenderun' İranlı kadınlara destek

Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19