İskenderun’un sıvılaşma haritası çıkartıldı

HATSU Genel Müdürü Polat: Buradaki tesislerimiz, yüzde yüz çalışır durumda dahi olsa denizden gelen bu debiyi tahliye etmesi mümkün değil. Çünkü tahliye ettiğimiz nokta deniz

İSKENDERUN 14.07.2023 15:14:00 0
İskenderun’un sıvılaşma haritası çıkartıldı

Sahildeki deniz taşması olarak adlandırılan zemin suyunun yükselmesi ve su baskını sorunuyla ilgili sıvılaşma haritasının oluşturulduğunu belirten HATSU Genel Müdürü Muhammed İkbal Polat, “Buradaki tesislerimiz yüzde yüz çalışır durumda dahi olsa denizden gelen bu debiyi tahliye etmesi mümkün değil. Çünkü tahliye ettiğimiz nokta deniz” dedi.

HATSU Genel Müdürü Muhammed İkbal Polat, HBB Başkanı Lütfü Savaş’ın bugün düzenlediği basın toplantısında İskenderun sahilindeki su baskını ve deniz taşması sorunuyla ilgili teknik bilgi verdi.

Sahil zemini 1 metre civarında ‘oturdu’

Depremden sonra alanda yaklaşık 70 santim-1 metre civarında oturmalar olduğunu tespit ettiklerini belirten Polat, İskenderun’un sıvılaşma haritasını da gazetecilerle paylaştı. Polat, “İskenderun’un bulunduğu alan, zemin sıvılaşması yönünden gerçekten riskli bir bölge. Depremden kaynaklı bu bölgede ciddi bir oturma olduğu düşüncesindeyiz” diye konuştu.

Deniz suyunun izolasyonu gerekiyor

Kara alanının oturmasıyla beraber deniz suyunun rüzgar hareketleriyle sahil bölgesine ulaştığını, bu bölgedeki 6 Şubat depreminde çok ciddi zarar gören ve onarılan yağmursuyu ve kanalizasyon altyapı tesislerinin 20 Şubat depreminde yeniden zarar gördüğünü aktaran Polat, değerlendirmesini şöyle sürdürdü: “Buradaki tesislerimiz, yüzde yüz çalışır durumda dahi olsa denizden gelen bu debiyi tahliye etmesi mümkün değil. Çünkü tahliye ettiğimiz nokta deniz. Dolayısıyla bu deniz suyu girişinin sahilde bir tahkimat projesi kapsamında çözülmesi, izolasyonunun sağlanması gerekiyor. Deniz suyu girişi çözülmeden buradaki altyapıyı iki katına da çıkartsak, bu sorunu maalesef çözme şansımız yok. Dolayısıyla şuanki süreçte sahile ciddi bir tahkimat çalışması yapılması, akabinde bizim zaten İller Bankası ile beraber terfi merkezlerimizin bakım ve onarımlarının tamamlanması gerekiyor. Burada ana hayati önem deniz suyunun girişinin engellenmesi.”

30 santimden tatlı su

Sahil kesiminde 1 metreye kadar oturmaların yanında yeraltı su seviyesinin yükseldiği bulgularının da birlikte değerlendirilmesi gerektiğini kaydeden Polat, şunları söyledi: “Bakım onarım çalışması esnasında 30 santimden tatlı su geldiği yönünde bulgular mevcut. Dolayısıyla deniz suyunun yanında bir de yeraltı suyunda da ciddi bir yükselme olduğu kanaatindeyiz. Bu sorunlarla ilgili mercilerle ve kurumlarla süreci yönetiyoruz. Ancak deniz suyunun taşması bizim sorumluluğumuz dışında bir alan. Sayın bakan geldiğinde sahada birlikte gözlem yaptık. Çalışma sürdürülüyor.” 


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19