İsrail protestosu yayılıyor

ABD´nin İsrail büyükelçiliğini Kudüs´e taşımasına yönelik Filistinliler tarafından yapılan protesto amaçlı barışçıl gösterilere, İsrail güçlerinin silahlı müdahalesi sonucu aralarında çocukların da bulunduğu en az 59 kişinin

GÜNCEL 16.05.2018 11:27:44 0
İsrail protestosu yayılıyor

Sadet Berkyürek/İskenderun

Hatay Barosu, Gazze´de yaşananları katliam olarak tanımlarken, kılınan giyabi cenaze namazlarıyla da olay kınandı. Antakya´daki protestoda konuşan AKP İl Başkanı İbrahim Güler, tepkiyi dile getirdi. İskenderun´da da Eğitim-Sen´in çağrısıyla Güvercinli Park´ın önünde yapılan oturma eyleminin ardından konuşan Eğitim-Sen İskenderun Şube Başkanı Ali Karadaş, ABD ve İsrail´le askeri anlaşmaların neden iptal edilmediğini sordu.

Hatay Barosu´ndan kınama
Hatay Barosu Başkanı Av. Ekrem Dönmez, ABD´nin büyükelçiliğini taşıdığı Kudüs´le ilgili kararının tarihi bir yanılgı olduğunu belirtti. Dönmez, açıklamasında, “ABD´nin Kudüs´le ilgili kararı tarihi bir yanılgıdır ve Ortadoğu´yu karıştırmak için alınan bir karar olduğu tartışmasızdır. BM kararlarının ve uluslararası hukukun ihlaline yol açan karar, aynı zamanda dinler ve inançlar arası hoşgörüye, insanlık vicdanına da vurulmuş ağır bir darbedir. Kudüs kadim medeniyetlerin ve üç önemli dinin kutsal kabul ettiği bir şehirdir ve bu yönüyle de uluslararası hukukun ilgi alanına girmektedir. ABD yönetiminin gözü önünde, İsrail yönetiminin Ortadoğu´da uyguladığı zulüm insanlığa karşı işlenen bir suçtur. Gazze´de yaşanan katliam sebebiyle; ABD yönetimini Ortadoğu´da sebep olduğu tüm karışıklık ve emperyalist faaliyetlerinden dolayı, İsrail yönetimini de güvenlik önlemleri adı altında yürüttüğü katliam faaliyetlerinden dolayı şiddetle kınıyoruz. Ortadoğu Barışı için Amerika ve İsrail´in yayılmacı politikaları son bulmalıdır” dedi.

Eğitim-Sen´den hükümete çağrı
Güvercinli Park´ta dün saat 17.00´de düzenlenen basın açıklamasında göstericilere İsrailli askerlerin ateşi sonucu ölümler kınandı. Bir süre oturarak yapılan protestonun ardından basın açıklamasını okuyan Şube Başkanı Karadaş, “ABD onlarca Filistinlinin kanına mal olan ve bölgeyi yeni bir kaosa sürükleyen bu adımı atması; İslam İşbirliği Teşkilatının kararını ‘yok hükmünde´ saydığını göstermektedir” dedi. BM Genel Kurulunda 9´a karşı 128 oyla kabul edilen Kudüs´ü ‘İsrail´in başkenti´ olarak tanıyan kararını eleştiren tasarıyı da ABD´nin bu adımla umursamadığını gösterdiğini kaydeden Karadaş, İsrail´in, özellikle ABD ve bölgedeki gerici rejimlerden güç alarak yaptığı bu katliamın ilk olmadığını ancak son da olmayacağına işaret etti. Karadaş, şunları ifade etti: “skenderun´dan Arap Birliğine sesleniyoruz;
Filistin davasında bu kadar önemli gelişmeler yaşanırken bile kılını kıpırdatmayan bir birlik ne işe yarar? Siz niye varsınız? Konu İran olunca, konu Suriye olunca anında bir araya gelen ve somut kararlar alan bu Birlik, Filistin´de katliamlar yaşanırken neden bu kadar sessiz kalır? ABD ve İsrail´e yönelik neden somut adım atmıyorsunuz? Bu durumda “Arap Birliği´nin adını “ABD ve İsrail´le dayanışma Birliği” olarak değiştirseniz daha doğru olmaz mı? Buradan hükümete sesleniyoruz; neden ABD ve İsrail ile bütün askeri antlaşmalar iptal edilmiyor? Neden Türkiyedeki ABD üsleri kapatılmıyor? Eğer bu gün ABD ve İsrail´e yönelik somut adım atılmayacaksa, ne zaman atılacak? İsrail ve patronu ABD´nin gerçekleştirdiği katliamı kınıyor ve lanetliyoruz. Türkiye´deki halkın, emekçilerin yanlarında olduğunu belirtiyoruz. Filistin Halkı yalnız değildir!”

CHP: Tüm insanlığa karşı suç
CHP Hatay İl Başkanı Av. Halil İbrahim Özgün de gelişmeleri kınayarak, Suriye´de ‘saf tutanları´ Filistin konusunda samimiyetsizlikle eleştirdi. Özgün, şunları kaydetti: “İsrail terör yönetiminin Ortadoğu´da uyguladığı zulüm yalnızca müslümanlara karşı değil, tüm insanlığa karşı işlenen bir suçtur. Gazze´de yaşanan katliamı lanetliyor; ABD ve İsrail yönetimlerini kınıyorum. Şehitlerimize Allah´tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Biz astığınız Deniz´lerden beri mazlum Filistin halkı ile beraberiz! Suriye´de bu zalimlerle saf tutan konjonktürel 'sözde islamcılar' samimiyetsizsiniz! Bir de sizi kınıyorum.”


TİP, Hatay adayı Gökhan Zan'ı geri çektiğini duyurdu

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası İskenderun Temsilcisi Nacar: Halk giderek yoksullaşıyor

Bir günde 1.315 kişiye sorgulama

Öntürk: Projelerin çoğu doğrudan kadınlara değer katacak

Duduoğlu'ndan filtre sektörüne destek sözü

Gül, kahvaltıda ağırlandı

İYİ Parti adayları İskenderun'da esnafla buluştu: Elbiseyi beraber tasarlayacağız

SP Milletvekili ve HBB Başkan adayı Çalışkan: Sorunları biliyoruz, çözüme yakınız

SHD'den deprem sonrası Hatay konut raporu

Cumhur İttifakı HBB adayı Öntürk: Hatay, 10 yılda 50 yıl geriye gitti

Kiracılar da beyan yapabilecek

HBB Başkanı ve CHP adayı Savaş: Hatay’ın bütün projelerini bitirdik

Arsuz’a 9, Belen'e 12 aday

ATSİAD Arsuz'a OSB istedi

İskenderun'a kadın adayı Deva Partisi'nden

  • BIST 100

    8737,41%-1,03
  • DOLAR

    32,29% 0,53
  • EURO

    35,19% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2243,36% 0,75
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,42