İSTE´de ‘yayın verimliliği´ için çalıştay

Üniversitelerde öne çıkan araştırma alanları, mühendislik alanlarında araştırma verimliliğini arttıran çözümler ile bilimsel görünürlülüğü ve etkiyi artırma araçları İskenderun Teknik Üniversitesi´nde (İSTE) düzenlenen çal?

GÜNCEL 23.10.2018 10:40:28 0
İSTE´de ‘yayın verimliliği´ için çalıştay

İskenderun/SES

İSTE´den Barbaros Hayrettin Konferans Salonu´nda 25 Eylül´de gerçekleştirilen toplantıyla ilgili yapılan yazılı bilgilendirmede çalıştayın akademik yayın etkinliğini arttırma amacıyla düzenlendiğini belirtildi. Açıklamada, üniversite sıralamasında önemli unsurlardan birinin bilimsel yayınların olduğunu da ifade edilerek İSTE´nin bu alandaki performansına dikkat çekildi, yeni eğitim-öğretim yılında Akademik Performans Çalıştayı´nı ilk gerçekleştirilen üniversite olduğu kaydedildi.
Rektör Prof. Dr. Türkay Dereli, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mevlüt Aktaş ile akademisyenler ve öğrencilerin katıldığı İSTE ve Elsevier işbirliğiyle düzenlenen Çalıştayda Elsevier türkiye Kurumsal danışmanı Saide Sak ‘Bilimsel görünürlülüğü ve etkiyi arttırma araçları ile Türkiye´de teknik üniversitelerde öne çıkan araştırma alanları ve dünya karşılaştırılması başlıklı iki sunum yaparken Elsevier satış müdürü Derya alptekin Araştırma süreçlerinde e-kitapların rolü, firmanın mühendislik çözümleri uzmanı Hesham Nassar mühendislik alanlarında araştırma verimliliğini arttıran çözümler konularını ele aldı.

“Bilim bizim için neden önemlidir?” sorusunu tartışmaya açan Saide Sak, günümüzdeki güncel anahtar kelimelerin başında araştırma, geliştirme, inovasyon ve uzmanlaşmanın geldiğini kaydetti, Bugün sizlere; Hangi Alanlarda
Bilimsel çalışmaların ağırlıklı yapıldığı alanlar, dünya genelinde mühendislik alanında öne çıkan konuları ele alan Sak, çalışmaların sayısının yanında, etkisinin de büyük önem taşıdığını, pek çok bilimsel derginin pek çok indekste tarandığını kaydetti. Sosyal bilimlerin en büyük dezavantajını yayınların etkileninin uzun süre sonra alınabilmesi olduğunu sözlerine ekleyen Sak, akademisyenlere alanın yanında çalışılacak konunun da önemli olduğunu hatırlatarak, ‘popüler olan konuların daha fazla ön plana çıkmanızı sağlar´ önerisinde bulundu.
Sak, şunları ifade etti: “Yayınlarda görünürlük kadar kalite de önemlidir. İş birliği yayın kalitesini artıran bir yöntemdir. Özellikle uluslararası iş birlikleri daha iyi sonuçlar verir. Araştırma yapanlara önerimiz, ilk olarak Google´dan değil Üniversitelerin kütüphane sistemlerine veya SCIENCEDIRECT (tam metin veri tabanı) ve SCOPUS üzerinden çalışma yapmalarıdır. Bu sistemlerle; belirli kriterler dâhilinde yayınlanan 70 milyonun üzerinde dergi, makale, kitap serilerine ulaşabilirsiniz. SCOPUS´a bir anahtar kelime girdiğinizde birçok alanda arama yapabilirsiniz. Çok eski tarihlere kadar inebilirsiniz. Sistemde yer alan filtreleri kullanarak istediğiniz bilgiye ulaşabiliyorsunuz.”


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,58% 0,22
  • EURO

    34,84% 0,53
  • GRAM ALTIN

    2417,04% -0,63
  • Ç. ALTIN

    4073,33% 0,00