İSTE´ye 2 program kurma çabası

´Havacılık Güvenliği ´ve ´Uçak Teknolojisi´ İMYO´da kurulacak

EĞITIM 30.03.2022 17:27:06 0
İSTE´ye 2 program kurma çabası

İSTE İMYO bünyesinde ´Havacılık Güvenliği ´ve ´Uçak Teknolojisi´ adlı iki programı açılması için karar alındı. Üniversitede yıllar önce kurulan fakülte ve meslek yüksekokullarına kadrolar atanmış, yıllar sonra fakültelerin birleştirilmesi yapılırken, meslek yüksekokulları da hiç öğrenci alınmamıştı. İSTE´deki bir fakültede ise eğitimde her 2,5 öğrenciye bir akademisyen düşüyor.

Akın Bodur/İskenderun
Jandarma helikopteri ile Sivil Havacılık Gününü kutlayan İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE), ´Havacılık Güvenliği ´ve ´Uçak Teknolojisi´ adlı iki programı açmayı hedefliyor. İki program, üniversitenin İskenderun Meslek Yüksekokulu bünyesinde kurulacak.
İSTE İskenderun Meslek Yüksekokulunun (İMYO) Motorlu Araçlar ve Ulaştırma Teknolojileri Bölümüne bağlı ´Uçak teknolojisi´ ile ´Havacılık Güvenliği´ adlı programların kurulması için İMYO Yüksekokulu Kurulu, 24 Mart 2022 tarihinde yüksekokulu müdürü Hakan Kalpakçıoğlu başkanlığında toplandı ve 24.03.2022/01 ve 02 sayılı kararlarını oybirliği ile aldı.

Kurulan okullar yıllardır açılmadı ama kadrosuna atamalar yapıldı
Kurul kararının İSTE Senatosunda görüşülmesinin ardından ´Havacılık Güvenliği´ ve ´Uçak Teknolojisi´ programlarının açılması için YÖK´e yazı gönderilecek. İSTE´de kurulan yüksekokullar faaliyete açılmadı, sonraki süreçte kapandı ya da birleştirilerdi ancak, öğretim kadrosuna atanan görevlilere yıllarca maaş ödemesi yapıldı. İskenderun´da 2014 yılında Sarıseki mahallesinde Yazıcı Meslek Yüksekokulunun temeli atılmış ancak okulun tamamlandığı açıklanmamıştı. Bir dönem İSTE Senatosunda üye olarak görülen Sarıseki Meslek Yüksekokulunun müdürü sonraki sürekçe üye listesinde görünmemeye başlamıştı. Erzin´de de yaklaşık 2 yıl önce OSB Meslek Yüksekokulu kurulmuş, müdürlüğüne Mustafa İnce getirilmiş ve müdür yardımcısı vs. görevlileri atanmış ama öğrenci alımı yapmamıştı. Sarıseki YMO ve Erzin Organize Sanayi Bölgemisi MYO ´kağıt üzerinde var olan okullar´ olmuştu. Kağıt üzerinde var olan Sarıseki Meslek Yüksekokulu ve Erzin Organize Sanayi Bölgesi Meslek Yüksekokulunun adresi, Dörtyol Meslek Yüksekokulu binasını olarak gösteriliyor.
Hatay´ın büyükşehir olması üzerine kapatılan Karayılan Belediyesinin imkanlarıyla yapılan ve MYO olarak kullanılmak üzere İSTE´ye verilen bina ise kullanılmadan yıllar sonra iade edildiği, iadenin ise Karayılan Belediyesinin kapatılması üzerine İskenderun Belediyesine yapıldığı belirtilmişti. Karayılan Belediyesi tarafından yaptırılan okul, İSTE tarafından sadece kısa bir süre Turizm ve Otelcilik Yüksekokulu olarak kullanılmıştı. İSTE´nin kuruluşunda kurulan ve kadroları atanan 5 mühendislik fakültesi de yıllar sonra birleştirilmişti.

Türkiye´nin ilk programı olacak
İskenderun Meslek Yüksekokulunda Motorlu Araçlar ve Ulaştırma Teknolojileri Bölümüne bağlı ´kurulması planlanan ´Havacılık Güvenliği´ programının, ülkenin ilk programı olacağı öğrenildi.

Türk ve Suriyeli öğrenciler mi alınacak?
´Uçak teknolojisi´ programının ilk kez kurulacağı hazırlanan evraklarda görülürken, programın adının İngilizce ve Arapça yazılması da, programa Suriyeli göçmen öğrencilerin alınacağını sergilediği düşüncesi oluşturdu.

Program doluluk oranına sahip değil ama kurulmak isteniyor
Bu programın doluluk oranının yüzde 90´un üzerinde olmadığı da kaydedilen kararda, doluluk oranının düşük olmasına karşın İMYO´da açılma gerekçesi ise şöyle ifade edildi: 'Ülkemizde hızla gelişmekte olan yük ve yolcu taşımacalığı beraberinde belli başlı güvenlik risklerini de getirmektedir. İster havaalanı iç güvenliği olsun, ister havada hava aracı içerisinde olsun, uçuşun her kademesinde göz ardı edilen bir güvenlik açığı devamında büyük can ve mal kayıplarına ve ayrıca kaçakçılık gibi yasadışı faaliyetlerin oluşmasana sebebiyet verebilmektedir. Yurt dışında da böyle bir ihtiyacın var olduğu görülmüş ve üniversitelerde eğitim faaliyetleri başlanmış olup, ülkemizde de bu ihtiyacın karşılanması üniversiteler aracılığıyla yapılması uygun olacaktır.'

Kurulma gerekçesi ´kopyala-yapıştır´ ifadesiyle açıklandı
İMYO Yüksekokulu Kurulu kararında ´programın açılma gerekçesi´ de, tıpkı yüzde 90 doluluk oranına ulaşmamasına rağmen kurulma düşüncesinin gerekçesiyle aynı cümlelerle ifade edilerek, noktası, virgülünü değiştirmeden kopyala-yapıştır şeklinde ve şu cümlelerle belirtildi: 'Ülkemizde hızla gelişmekte olan yük ve yolcu taşımacalığı beraberinde belli başlı güvenlik risklerini de getirmektedir. İster havaalanı iç güvenliği olsun, ister havada hava aracı içerisinde olsun, uçuşun her kademesinde göz ardı edilen bir güvenlik açığı devamında büyük can ve mal kayıplarına ve ayrıca kaçakçılık gibi yasadışı faaliyetlerin oluşmasana sebebiyet verebilmektedir. Yurt dışında da böyle bir ihtiyacın var olduğu görülmüş ve üniversitelerde eğitim faaliyetleri başlanmış olup, ülkemizde de bu ihtiyacın karşılanması üniversiteler aracılığıyla yapılması uygun olacaktır.'

AÖF´de ders olarak görülüyor
İskenderun Teknik Üniversitesi İMYO bünyesinde açılması planlanan ´Havacılık Güvenliği´ programının, Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesinde bir ders olarak okutulurken, ´staj ve uyulamanın´ bu ders için uygun olmadığı belirtiliyor.

´Uçak Teknolojisi´ programı
İMYO´ Motorlu Araçlar ve Ulaştırma Teknolojileri Bölümüne kurulmak istenilen ´Uçak Teknolojisi´ programı daha önce farklı üniversitelerde kurulduğu için farklı dillerle ismi yazılmazken, açılmak istenmesi gerekçesinde, 'Hava araçları için bütünü bir araya getiren parçalarının olabilecek en üst çalışma performansını sergilemesi hayati önem taşımaktadır. Bu durumu sağlayabilmek için de sürekli olarak yapılması gereken bir takım kontrol, onarım ve arıza giderme işlemleri bulunmaktadır. Özellikle güncel verilere ve uluslararası standartlara dayanılarak hassas bir şekilde yapılması gereken bu bakımları çağdaş yöntem ve teknikle gerçekleştirebilecek nitelikli elemanlara ihtiyaç duyulmaktadır. Uzak teknolojisi programınında da bu ihtiyaçlara yönelik uluslararası standartlarda nitelikli bakım ve onarım yetiştirilmesi hedelenmektedir....' ifadesine yer verildi.

Fakültede 2.5 öğrenciye 1 hoca
12 idari personelin bulunduğu İSTE Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesinde de yaklaşık 75 öğrenciye 30 öğretim üyesi ya da görevlisi eğitim veriyor.
İskenderun Teknik Üniversitesinin iste.edu.tr adresindeki bilgiye göre, Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesinde 17 profesör, 6 doçent, 4 doktor öğretim görevlisi, 1 öğretim görevlisi ve 2 araştırma görevlisi bulunuyor. Okul yönetimine yakın kaynaklardan edindiğimiz bilgiye göre de fakültede yaklaşık 25 lisans öğrencisi ile 30´a yakın yüksek lisans ve 15 dolayında doktora eğitimi alan öğrenci bulunuyor.


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,34
  • EURO

    34,77% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2511,73% 1,11
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22