İSTE´ye liman vinç simülatörü

Türkiye Liman İşletmecileri Derneği (TÜRKLİM), ihtiyacı kalmayan liman inç simülatörünü İskenderun Teknik Üniversitesi´ne (İSTE) bağışladı.

EĞITIM 25.09.2021 12:45:59 0
İSTE´ye liman vinç simülatörü

İSTE ve TÜRKLİM işbirliği ile üniversiteye kurulan Liman Vinç Simülatörü Merkezinin açılışı yapıldı. Merkezin, öğrencilerin mesleki alanda gelişimlerine katkı sunmanın yanı sıra sektörden gelen talebe cevap vereceği belirtildi. Üç boyutlu, görsel, işitsel ve mekanik özelliklere sahip olduğu ifade edilen simülatör ile Rıhtım Gemi Köprülü Vinci ve Lastik Tekerlekli Saha Köprü Vinci olarak bilinen iki adet liman ekipmanının eğitimi İSTE´de yapılacak.

Merkezin açılış törenine İskenderun Kaymakamı İskender Yönden, Hatay Milletvekilleri Hacı Bayram Türkoğlu ve Abdulkadir Özel, İskenderun Belediye Başkanı M. Fatih Tosyalı, İSTE Rektörü Tolga Depci, İskenderun Emniyet Müdürü Nevzat Güneş, İskenderun Jandarma Komutanı Yüzbaşı Yusuf Yıldırım, Doğu Akdeniz Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürü Hayrettin Yıldırım, TÜRKLİM Başkanı Mehmet Hakan Genç ve limancılık sektörünün temsilcileri de katıldı. Merkezin açılış kurdelesi törene katılan protokol üyeleri tarafından birlikte kesildi.

Açılışta konuşan TÜRKLİM Başkanı Genç, tarih boyunca denizcilik sektörüyle anılan İskenderun´un limancılık ve ticaret için önemli olduğunu ifade etti. Limanların ekonomide önemli yer tuttuğunu anlatan Genç, 'Nitelikli iş gücünü geliştirmek, limanların operasyonel risklerini azaltmak ve bu risklerden doğan iş kayıplarını önlemek için simülatör eğitimleri gereklidir. Bir konteynır terminali için olmazsa olmaz vinçlerin simülasyonunun yapılması için İskenderun Teknik Üniversitesi ile anlamlı bir protokol imzaladık' dedi.

İSTE Rektörü Depci ise 'Sektörle uyum içerisinde çalışmanın üniversite ve öğrencilerimiz için ne kadar önemli ve gerekli olduğunu vurguluyoruz. Buna uygun adımlar atıyoruz. Üniversite-sanayi-kamu-toplum işbirliği sarmal modeli ve teknoversite vizyonunun gerçek anlamda içinin doldurması da ancak böyle mümkün olabilir. Teorik eğitimin tek başına yeterli olmadığının bilincindeyiz ve pratik eğitim için imkânları geliştirmek için çabalıyoruz. Simülasyon kullanımı öğrencilerin sahaya inmeden önce mesleki yeterliliklerine yönelik bilgileri kazanması için inovatif fırsat sunmaktadır. Üniversite-TÜRKLİM işbirliğiyle üniversiteye kazandırdığımız liman vinç simülatörü, üniversite stratejimizi güçlendirme ve güncelleme amaçlı çalışmaların bir parçasıdır' diye konuştu.

Açılışı yapılan liman vinç simülatörünün eğitim paketinde, liman ekipman operatörlerinin verimlilik ve iş güvenliği konularında yeterliliklerinin arttırılması maksadıyla çeşitli araçlar sunulduğu ifade edilen İSTE´nin yazılı açıklamasında, 'Kursiyerin eğitim aldığı özel tasarlanmış koltuk üzerinde bulunan 2 adet joystick, farklı tipte switch ve sesli ve görsel ikaz lambaları bulunmaktadır. Bu koltuk haricinde metal bir iskele üzerine kurulu 9 adet büyük LCD ekran üzerinden kursiyer üç boyutlu liman sahasını görebilmekte ve koltuk üzerinden verdiği komutlar ile üç boyutlu vinci liman sahasında idare edebilmekte. Kursiyer haricinde aynı zamanda eğitimcinin de kendisine ait operatör ekranı bulunmakta ve ders esnasında kursiyerin performansını çeşitli indikatörlere (saatlik hareket sayısı, hasar sayı, türü ve şiddeti vb.) göre ölçmektedir. Operatör ders esnasında liman sahasındaki hava durumunu ve gündüz/gece değişimlerini anlık olarak yapabilmekte, farklı acil durum hadiseleri de simüle edilebilmektedir. Bu paket içerisinde yer alan diğer ekipman mobil liman vinci simülatörüdür. Simülatör üzerinde bulunan hazır senaryolar dışında farklı tipte senaryolarda Exercise Builder uygulaması ile hazırlanabilmektedir. Exercise uygulaması ile farklı üreticilerin (Liebheer, KoneCranes vb.) çok sayıda vinç modeli kendi özel yeteneklerine göre de modellenebilmektedir' ifadesine yer verildi.


Anahtar Kelimeler: İSTE liman vinç simülatörü

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,34
  • EURO

    34,77% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2511,73% 1,11
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22