Kabotaj Bayramı kutlandı

İskenderun´da 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı törenle kutlandı.

GÜNCEL 3.07.2018 09:36:04 0
Kabotaj Bayramı kutlandı

İskenderun/SES

İskenderun Atatürk Anıtı ve önündeki iskelede düzenlenen törene İskenderun Kaymakamı Recep Soytürk, İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil, Deniz Üs Komutanı Kurmay Albay Aykar Tekin, İskenderun İlçe Emniyet Müdürü Zeki Balcı, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Ferit Gül, İskenderun Sahil Güvenlik Grup Komutanı Yarbay Çağın Taşkın, İskenderun Liman Başkanı Özkan Alkaç, Deniz Ticaret Odası İskenderun Şubesi Başkanı Kemal Kutlu ve odanın meclis başkanı Adnan Yener de katıldı.
Kabotaj Bayramı kutlama töreni Atatürk Anıtı önünde başladı. Liman Başkanlığı ve Deniz Ticaret Odası İskenderun Şubesinin Atatürk Anıtı´na çelenk sunulmasının ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı söylendi. Törende konuşan Deniz Ticaret Odası İskenderun Şubesi Meclis Başkanı Adnan Yener, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı´nın 92. yıl dönümününün gururla kutlandığını ifade etti. Yener, şunları söyledi: 'Türk denizcilik tarihinde çok önemli bir yeri bulunan kabotaj hakkı kanunu; Kurtuluş Savaşı´nın ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi´nin ilk kanunlaştırdığı yasalardan biridir. Bu yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte yabancı devletlerin denizlerimizdeki ticari hâkimiyetleri son bulmuştur. Üç tarafı denizlerle çevrili olan ve iki önemli boğaza sahip bulunan ülkemiz; denizciliğin geliştirilmesini amaçlayan Kabotaj Kanunu ile kendi kara sularında egemenliğini ve bağımsızlığını elde etmiştir. Kabotaj kanunu ile Türk Karasularında kendi gemimizle kendi malımızı taşıma hakkını kullanmaya başladığımız için de kapitülasyonlardan sonra kendi denizlerimiz başta olmak üzere denizlerde kaybettiğimiz üstünlüğü tekrar geri almaya başladık.” Dış ticaretimizin yüzde 85´inin deniz yoluyla yapıldığını anımsatan Yener, 'Bugün güçlenen altyapısı, modern tersaneleri ve büyüyen deniz ticaret filosuyla uluslararası rekabete açık denizcilik sektörümüzün ülke ekonomisine katkısı her geçen gün artmaktadır. Dış ticaretimizin yüzde 85´i deniz yoluyla yapılmaktadır. Türk bayraklı gemiler dünyanın her tarafında seyrüsefer ediyorlar. Zaten geleceğe dönük hedefleri büyük olan, 8333 km kıyısı bulunan bir ülkenin denizcilik sektöründe iddiasının olmaması da mümkün değildir' dedi. Yener, “Deniz Ticaret Odası İskenderun Şubesi olarak ise bölgemizin ve ülkemizin sosyo-ekonomik yapısını geliştiren her türlü projelerde, faaliyetlerde yer alarak, desteklerimizi sürdürdüğümüzü de buradan ifade etmek istiyorum. Bunun için de hiç durmadan çalışıyoruz. 2016 yılında TOBB´da akredite olan ilk şubeyiz. ISO 9001 kalite belgesine de sahip 225 üyeli şubemiz; tarihinde birçok denizci yetiştirmiş ülkemize yeni leventler kazandırmak için üzerine düşen tüm görevleri yerine getirecektir” değerlendirmesini yaptı.
İskele mevkiinde düzenlenentörnde ise deniz şehitlerinin anısına, İskenderun Kaymakamı Soytürk, İskenderun Liman Başkanı Alkaç, Deniz Ticaret Odası İskenderun Şubesi Meclis Başkanı Yener. denize çelenk bıraktı.
1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kapsamında TCG Karataş Gemisi ve Deniz Müzesi de halkın ziyaretine açıldı. Lazer ve optimist dallarında yelken gösterisinin yapıldığı etkinlikte, Atatürk Anıtında uçurtma şenliği, palyaço gösterisi, yağlı direk, yüzme yarışmaları, paraşütle atlama gösterileri de yapıldı, etkinliğe katılanlara boyama kitabı, balon, şapka, tişört, balık ekmek, içecek, dondurma dağıtımı yapıldı ve ücretsiz tekne gezisi düzenlendi. Doğa Koleji öğretmeni Emin Çakıcı tarafından düzenlenen basketbol maçı da yer aldı. İskenderun Kaymakamı Soytürk ve protokol üyeleri gösteri karşılaşmasının ardından kazanan takıma kupasını, oyunculara da madalyasını verdi. Denizcilik ve Kabotaj Bayramı katılan protokol üyeleri tekne turu da yaptı.
Denizcilik ve Kabotaj Bayramı nedeniyle İskenderun Yelken Kulübü´nde balo da düzenledi. Grup Cope Art ve sanatçı Jale´nin sahne aldığı baloya, Hatay Valisi Erdal Ata, İskenderun Kaymakamı Soytürk de katıldı.


"Arsuz, tarım ve turizm üzerine kurulu"

İskenderun’da yangın paniği

Kaymakam adaylarına başarı belgesi

İHD Şube Başkanı Coşkun: Geçmişle yüzleşin

Gazeteci Celal Başlangıç yaşamını kaybetti

Demirel Hatayspor’la yolları ayırdı

Başkan borçlanma yetkisi aldı

Hatay 3,8 sarsıldı

Sıkışan yolcuyu itfaiyeciler kurtardı

STK’lar imam Hasan İnci cinayetini sordu

İskenderun yeniden suya teslim

İsdemir’de çocuk tiyatrosu

1 Mayıs’ta temizlik işçilerini hatırlattılar

1 Mayıs Gar alanında kutlandı

Samandağ'da belediye 180.8 milyon lira borçlu

  • BIST 100

    10336,5%0,68
  • DOLAR

    32,26% 0,03
  • EURO

    34,65% -0,15
  • GRAM ALTIN

    2406,12% 0,25
  • Ç. ALTIN

    3903,08% 0,00