Kabotajın 93. yılı

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramının 93. yılı düzenlenecek törenle kutlanacak.

GÜNCEL 27.06.2019 10:43:22 0
Kabotajın 93. yılı

Akın Bodur/İskenderun

 Denizcilik ve Kabotaj Bayramı, İskenderun´da da kutlanacak. Bayram, kabotaj hakkının, Türk bayrağı ve ulusuna verildiği tarih olan 1 Temmuz´da kutlanıyor.
Denizcilik ve Kabotaj Bayramnın 01 Temmuz Pazartesi günü saat 09.30´da Atatürk Anıtı Alanında yapılacak törenle kutlanacak. Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kapsamında, İskenderun Liman Başkanlığı ve İskenderun Deniz Ticaret Odası tarafından Atatürk Anıtına çelenk sunulacak, saygı duruşu yapılacak ve İstiklal Marşı okunacak. Törende, İskenderun Liman Başkanı Hüseyin Demir, günün anlam ve önemini anlatan konuşma yapacak, daha sonra şehit denizcileri için denize çelenk bırakılacak.

Denize girmek yasak ama yüzme yarışı yapılacak
1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramının 93. yılı kapsamında aynı gün saat 17.00´da Yelken Kulübü ile Atatürk Anıtı arasında Lazer ve Optimist dallarında yelken yarışları, saat 17.30´da Şehir İskelesi yanında bulunan tekne üzerinde yağlı direkten bayrak alma yarışması ve Şehir İskelesi yanında 100 metre Serbest Erkekler ve Bayanlar yüzme yarışları yapılacak. İskenderun´da denize girmenin tehlikeli ve yasak olduğu sahile asılan levhalarla halk uyarılırken, bayramda denizde yüzme yarışı ve yağlı direkten bayrak alma yarışması, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da yapılacak.
Anıt Alanına paraşütle iniş gösterisi ve saat 21.00´da Yda elken Kulübü önünde havai fişek gösterisi de yapılacak. 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramının 93. yılı nedeniyle aynı gün İskenderun Deniz Müzesi ziyarete açılacak, saat 10.00-18.00 arasında şehir iskelesindeki sahil güvenlik botu halkın ziyaretine açılacak; saat 10.00-17.00 arasında çocuklara yönelik uçurtma şenliği gösterisi yapılacak, gün boyunca iskelede bulunan gezi tekneleri ile halk gezdirilecek, akşam da Yelken Kulübü ile Atatürk Anıt Alanı arasında fener alayı düzenlenecek.

'İskenderun, deniz ve sahil kenti'
İskenderun kaymakamı İskender Yönden de Denizcilik ve Kabotaj Bayramının 93. yılı nedeniyle yaptığı açıklamada şunları belirtti: 'Türkiye´nin, kendi kara sularında egemenlik ve bağımsızlığını ilan ettiği 1 Temmuz 1926´da yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu Türk Denizciliğinin bağımsızlığı ve geleceği açısından büyük önem taşımakta ve 93 yıldan bu yana da ülkemizde 1 Temmuz tarihi Denizcilik ve Kabotaj Bayramı olarak kutlanmaktadır. Kurtuluş Savaşı´ndan sonra denizlerdeki hâkimiyetimizin tasdiki niteliğindeki bu yasanın yürürlüğe girmesiyle yabancı devletlerin denizlerimizdeki ticarette hâkimiyeti son bulmuştur. Kabotaj Kanunu, denizlerimize sahip çıkma bilincini insanımıza aşılamış, denizciliğimizin gelişip büyümesinde önemli rol oynamıştır. Üç yanı denizlerle çevrili ve iki önemli boğaza sahip olan ülkemizin denizlerde sahip olduğu zengin potansiyeli en iyi şekilde değerlendirerek denizciliğe gereken önem ve önceliği vermek, denizin nimetlerinden yararlanmak ve bu alanda rekabet gücümüzü yükseltmek, dünyada etkinliğimizi ve varlığımızı daha da arttıracaktır. Kabotaj Yasası´na göre, Türkiye kıyılarında ve ülkemiz limanlarında her türlü denizcilik faaliyetleri, Türk Bayrağı asılmak suretiyle yerine getirilmektedir. Bu yasa doğrultusunda, üç tarafı denizlerle çevrili olan ve iki önemli boğaza sahip ülkemizin jeopolitik açıdan büyük önem arz eden bu konumunu denizciliğimiz açısından da en iyi şekilde değerlendirmek zorundayız. Ulu Önder Atatürk´ün “Denizciliği, Türk´ün büyük milli ülküsü olarak benimsemeli ve az zamanda başarmalıyız” sözünü kendimize rehber edinerek, denizcilik sektörünün gelişmesi için üstün çaba göstermeliyiz. Bir deniz ve sahil kenti olarak, bu çabaya Akdeniz´in en büyük limanı olan İskenderun Limanı, iskeleler, balıkçı barınakları ve mevcut deniz kuvvetleriyle potansiyelimizin daha da üstünde katkı koymaktayız. Ayrıca mevcut limanımızın daha da büyütülmesine yönelik tasarlanan projeler ile deniz ticaretinin daha iyi yerlere gelmesi için çalışmalar yapmaktayız.'


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,34
  • EURO

    34,77% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2511,73% 1,11
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22